G4Media.ro

Virusul SARS-CoV-2, detectat în apele reziduale dintr-un oraş din Brazilia încă din…

sursa foto: OMS

Virusul SARS-CoV-2, detectat în apele reziduale dintr-un oraş din Brazilia încă din noiembrie 2019

Un studiu a demonstrat prezenţa coronavirusului SARS-CoV-2 în apele reziduale din oraşul brazilian Florianópolis în noiembrie 2019, cu circa trei luni înainte de confirmarea primului caz de COVID-19 în Brazilia, iar odată cu apariţia primelor cazuri clinice în regiunea din care face parte acest oraş a crescut încărcătura virală a virusului detectat în mostrele colectate din apele reziduale, relatează marţi agenţia EFE, citată de Agerpres.

Studiul, realizat de Universitatea din Burgos (Spania) împreună cu Universitatea Federală braziliană din Santa Catarina şi publicat de revista Science of the Total Environment, a analizat apele reziduale umane colectate direct din sistemul de canalizare al oraşului brazilian în perioada octombrie 2019 – martie 2020.

Virusul a fost detectat prin diferite sisteme RT-qPCR recomandate de centrul american de control al bolilor şi de autorităţile europene, rezultatele mostrelor pozitive fiind apoi confirmate de un laborator independent. ARN-ul virusului SARS-CoV-2 a fost detectat pe 27 noiembrie 2019, element confirmat într-un laborator independent şi printr-o analiză de segmentare a mostrei apei reziduale din oraşul brazilian.

Mostrele din cele trei analize ulterioare (în decembrie 2019, februarie 2020 şi martie 2020) au avut de asemenea rezultate pozitive la toate testele RT-qPCR, cu o creştere puternică pentru mostrele colectate la începutul lui martie 2020.

Aşadar, studiul relevă prezenţa şi circulaţia virusului în Brazilia cu cel puţin trei luni înaintea confirmării primului caz de COVID-19 în această ţară, cu circa două luni înaintea confirmării primului caz pe continentul american şi cu aproximativ o lună înaintea comunicării primelor cazuri clinice în oraşul chinez Wuhan la sfârşitul lui decembrie 2019.

Rezultatele cercetării din oraşul brazilian mai relevă că încărcătura virală a virusului SARS-CoV-2 s-a menţinut constantă până la începutul lunii martie 2020, apoi a crescut, iar această creştere coincide cu confirmarea primelor cazuri de COVID-19 în regiunea Santa Catarina, unde se află oraşul Florianópolis.

Pe de altă parte, acest studiu evidenţiază utilitatea monitorizării apelor reziduale pentru prezenţa virusului SARS-CoV-2 în comunitate, ca instrument de alertă timpurie pentru evaluarea tendinţei epidemiei.

sursa foto: OMS

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Ce curios! Astia isi pastreaza apa reziduala fecalo- menajera adica , si zic ia sa vedem poate gasim civid in ea, cand ??? In urma cu 1 an si 4 luni!! Si mai zici ca latino americanii nu-s ca europenii.
    Ia sa intrebe care va apanova sau alt operator de apa si canalizare, sa vedem dansii pastreaza probe de , sa zicem, 6 luni, adica au probe din octombrie sa le testeze O AUTORITATE DIN DOMENIU, SA VEDEM, LA NOI E SAU NU E COVID???
    DA’ OARE CINE FACE LA NOI TESTE DE COVID DIN APA FECALO MENAJERA, ASTA-I DEJA O ALTA TREABA…

  2. S a detectat si in uleiu de motor, prin urmare testele sunt ori varza ori cam degeaba. La fel ca si masca pe mecla pe care o purtam de 1 an si infectiile au crescut.

  3. Ar trebui ca și în România să se analizeze probe de apă reziduală, măcar să știm cum stăm. Bănuiesc că nu costă mult. Poate dacă aflăm aploarea reală a cazurilor o lăsăm mai moale cu petrecerile și parastasele.

  4. Draga Alina, n-ai inteles despre ce e vorba-n propozitie.

  5. Virusul Covid 19 exista (detactat si ,,supravegheat” de Serviciile de securitate chineze) in China probabil de la inceputul anului 2019. Dar totul a fost tinut secret. Scopul era sa se afle pe plan international cat mai tarziu de existenta bolii. Probabil boala a inceput sa se intinda atunci cand mai multi agenti de securitate chinezi tineri si sanatosi, dar infectati cu coronavirus, ai servicilor de securitate chineze au inceput sa se imprastie prin lume prin August 2019 ducand boala cu ei.
    Scopul a fost provocarea unei Pandemii pentru ca Trump sa piarda alegerile din noiembrie 2020.

  6. cu siguranta se poate gasi si in apa din lacul parcului IOR…

  7. Au analizat si cei de la Apanova apele reziduale si ghici ce au găsit? Un cacat.

  8. Ăștia chiar ne cred proști. Păi, dacă era virusul în apa reziduală, n-ar fi trebuit să fi existat și oameni infectați și toată nebunia încă de pe atunci?