Visează animalele precum oamenii? Ce au descoperit cercetătorii
Cândva se credea că abilitatea de a visa este o trăsătură specific umană. Dar o gamă surprinzător de largă de specii de animale poate face acest lucru, se arată într-o analiză BBC.
Tinerii păianjeni săritori atârnă de un fir de ață în timpul nopții, într-o cutie, într-un laborator. Din când în când, picioarele lor se încolăcesc și spinnerele lor se mișcă. Retinele ochilor lor, vizibile prin exoscheletul translucid, se mișcă înainte și înapoi.
„Ceea ce fac acești păianjeni pare să semene – foarte mult – cu somnul REM”, spune Daniela Rößler, ecologist comportamental la Universitatea Konstanz din Germania. În timpul REM (acronimul de la rapid eye movement), ochii unui animal adormit se mișcă imprevizibil, printre alte caracteristici.
La oameni, REM este momentul în care se întâmplă cele mai multe vise, în special cele mai vii vise. Acest lucru duce la o întrebare interesantă: Dacă păianjenii au somn REM, ar putea ca visele să se desfășoare și în creierele lor de mărimea unei semințe de mac?
Antrenând camere de luat vederi pe 34 de păianjeni, Rößler și colegii ei au descoperit că aceste creaturi aveau scurte episoade de tip REM la aproximativ fiecare 17 minute. Comportamentul de sclipire a ochilor era specific acestor reprize: nu se întâmpla în momentele din timpul nopții când păianjenii săritori se agitau, se întindeau, își reajustau liniile de mătase sau se curățau.
Deși păianjenii nu se mișcă în perioada premergătoare acestor episoade de tip REM, echipa nu a dovedit încă că aceștia dorm. Dar dacă se dovedește că dorm – și dacă ceea ce pare a fi REM este într-adevăr REM – visarea este o posibilitate clară, spune Rößler. Ea consideră că este ușor de imaginat că păianjenii săritori, ca animale foarte vizuale, ar putea beneficia de vise ca o modalitate de a procesa informațiile pe care le-au primit în timpul zilei.
Rößler nu este singurul cercetător care se gândește la astfel de întrebări în cazul unor animale foarte îndepărtate de noi. În prezent, oamenii de știință găsesc semne de somn REM la o gamă mai largă de animale decât oricând: la păianjeni, șopârle, sepie, pești zebră. Numărul tot mai mare îi face pe unii cercetători să se întrebe dacă nu cumva visarea, o stare despre care se credea cândva că este limitată la ființele umane, este mult mai răspândită decât se credea.
Analiza completă pe BBC
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank