G4Media.ro

Visul inteligenței artificiale al Big Tech se transformă într-un coșmar energetic pentru…

Sursa: Unsplash.com

Visul inteligenței artificiale al Big Tech se transformă într-un coșmar energetic pentru Irlanda / Consumul de energie al centrelor de date, AI și industria cripto s-ar putea dubla până în 2026

Creșterea inteligenței artificiale, avidă de energie, redesenează harta centrelor de date din Europa – iar Irlanda, inima industriei tech a continentului, ar putea fi marea perdantă, scrie Politico.

Atunci când utilizatorii urmăresc un film sau își verifică e-mailul, se conectează la centrele de date – coloana vertebrală fizică a lumii digitale. Serverele au devenit un pilon al economiei în Irlanda, cartierul general din Uniunea Europeană al multor companii de tehnologie.

Potrivit unui studiu recent realizat de Synergy Research Group, cu sediul în Statele Unite, Dublin este al treilea centru de date hyperscale din lume și cel mai mare din Europa. Hyperscalers sunt mari furnizori de cloud, cum ar fi Amazon, Microsoft și Google, care operează rețele masive formate din mii de servere de date.

Dar apetitul vorace al AI pentru energie electrică – care s-ar putea dubla până în 2026 – ar putea forța Irlanda să renunțe la coroana sa în industria cloud, deoarece rețelele electrice ale țării se luptă să țină pasul cu cererea.

Operatorul rețelei de electricitate a țării, EirGrid, a analizat „cererile de centre de date … de la caz la caz începând din noiembrie 2021”, a explicat un purtător de cuvânt al EirGrid. Acesta aplică un moratoriu de facto asupra noilor centre în regiunea Dublin, care are deja o infrastructură energetică foarte concentrată.

EirGrid ar fi avertizat oficialii irlandezi cu privire la un posibil „exod în masă” al centrelor de date din țară dacă situația nu se îmbunătățește. Începând din 2016, aceasta a evidențiat „o strângere tot mai mare între cerere și ofertă în Irlanda”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Potrivit Biroului central de statistică al Irlandei, centrele de date au consumat anul trecut 21% din toată energia electrică – depășind pentru prima dată consumul locuințelor urbane.

„Există riscul ca ritmul de creștere a cererii să fie mai rapid decât viteza cu care poate fi construită infrastructura de generare și de rețea”, a declarat un purtător de cuvânt al autorității de reglementare în domeniul energiei din țară, Comisia pentru reglementarea utilităților, confirmând că riscurile pe termen mai lung includ «penurii de energie» și «creșterea costurilor pentru consumatori».

Câștigători și învinși

Pe măsură ce giganții tehnologici Amazon, Microsoft și Google investesc miliarde de euro în infrastructura cloud europeană care alimentează inteligența artificială, disponibilitatea energiei (în mod ideal, ieftină și ecologică) ar putea deveni un criteriu de top în determinarea următoarelor lor destinații de investiții.

„Principalele piețe de centre de date, deci locuri precum Dublin și Frankfurt, vor fi oarecum copleșite de nevoia de energie”, a declarat Jesse Noffsinger, unul dintre autorii unui nou raport al companiei de consultanță McKinsey, care prevede că hiperscalerii vor conduce aproximativ două treimi din cererea de centre de date până în 2028. „Vom vedea că, în multe cazuri, centrul de date trebuie [să] migreze în alte locuri”, a explicat el.

Nu este clar cine urmează să beneficieze de redesenarea acestei hărți.

„Obținerea unui centru de date nu înseamnă neapărat un lucru bun”, a continuat Noffsinger, citând provocarea de a moderniza infrastructura și de a consolida aprovizionarea cu energie dacă autoritățile nu doresc ca instalațiile mari consumatoare de energie să absoarbă o mare parte din energia existentă. În acest proces, crește costul energiei electrice pentru toți consumatorii.

Țările cu o abundență de energie electrică fără emisii de dioxid de carbon și cu temperaturi mai scăzute – ceea ce ar reduce la minimum energia necesară pentru răcirea echipamentelor IT – ar putea profita din plin de situație, subliniază raportul, în condițiile în care multinaționalele din domeniul tehnologiei doresc atât să își mențină facturile la un nivel scăzut, cât și să își atingă obiectivele de emisii zero.

Țările nordice, cu vremea lor mai răcoroasă, și Franța, cu o pondere solidă a energiei nucleare în mixul său energetic, ar putea ieși învingătoare – și Franța știe acest lucru.

„Trebuie să avem energie cu emisii reduse de carbon, ieftină și controlabilă, pentru că uităm mereu că inteligența artificială ne poate ajuta în acest sens. Aceasta este prioritatea”, a declarat recent președintele francez Emmanuel Macron pentru revista Variety.

Consumul de energie electrică din centrele de date, inteligența artificială (AI) și industria criptomonedelor s-ar putea dubla până în 2026

Consumul total de energie electrică al centrelor de date ar putea ajunge la peste 1 000 TWh în 2026, aproximativ echivalent cu consumul de energie electrică al Japoniei și dublu față de 2022, arată un raport al Agenției Internaționale a Energiei.

Potrivit raportului, scăderea consumului de energie electrică în economiile avansate a limitat creșterea cererii mondiale de energie electrică în 2023. Cererea mondială de energie electrică a crescut cu 2,2% în 2023, mai puțin decât creșterea de 2,4% observată în 2022. În timp ce China, India și numeroase țări din Asia de Sud-Est au înregistrat o creștere robustă a cererii de energie electrică în 2023, economiile avansate au înregistrat scăderi substanțiale din cauza unui mediu macroeconomic dificil și a inflației ridicate, care au redus producția manufacturieră și industrială.

Se preconizează că cererea globală de energie electrică va crește într-un ritm mai rapid în următorii trei ani, cu o creștere medie anuală de 3,4% până în 2026.

Creșterea va fi determinată de îmbunătățirea perspectivelor economice, care va contribui la o creștere mai rapidă a cererii de energie electrică atât în economiile avansate, cât și în cele emergente. În special în economiile avansate și în China, cererea de energie electrică va fi susținută de electrificarea continuă a sectoarelor rezidențial și de transport, precum și de o expansiune notabilă a sectorului centrelor de date.

Economiile emergente și în curs de dezvoltare sunt motoarele creșterii cererii globale de energie electrică

Aproximativ 85% din cererea suplimentară de energie electrică până în 2026 va proveni din afara economiilor avansate, China contribuind substanțial, chiar dacă economia țării trece prin schimbări structurale. În 2023, cererea de energie electrică a Chinei a crescut cu 6,4%, determinată de sectoarele serviciilor și industriei. Având în vedere că se preconizează o încetinire a creșterii economice a țării și o dependență mai redusă de industria grea, ritmul de creștere a cererii de energie electrică în China va scădea la 5,1% în 2024, 4,9% în 2025 și 4,7% în 2026, conform previziunilor IEA.

Chiar și așa, creșterea totală a cererii de energie electrică a Chinei până în 2026 de aproximativ 1.400 TWh reprezintă mai mult de jumătate din consumul anual actual de energie electrică al Uniunii Europene. Consumul de energie electrică pe cap de locuitor în China l-a depășit deja pe cel din Uniunea Europeană la sfârșitul anului 2022 și va continua să crească. Creșterea rapidă a producției de module fotovoltaice solare și de vehicule electrice, precum și prelucrarea materialelor aferente, vor susține creșterea continuă a cererii de energie electrică în China, în timp ce structura economiei sale evoluează.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...