G4Media.ro

Visul irlandez devenit ”coșmar” pentru sezonierii est-europeni

Sursa foto: Pexels.com

Visul irlandez devenit ”coșmar” pentru sezonierii est-europeni

Muncitorii angajați să culeagă fructe și ciuperci în Irlanda spun că adesea au fost nevoiți să lucreze suplimentar, pe salarii mici și că au avut parte de relații dificile cu supraveghetorii lor, reiese dintr-o investigație realizată de BIRN și Noteworthy și preluată de Sinopsis.

Timp de trei ani la rând până în 2019, Elena a făcut naveta între Sofia și Irlanda pentru a culege căpșuni și alte fructe de sezon pentru Keelings – uriașa companie procesatoare de hrană, un nume cu o vechime de aproape un secol, situată la nord de Dublin.

Femeia era plătită de aproape de trei ori mai mult decât ar fi câștigat făcând aceeași muncă în Bulgaria, dar ce făcea acolo era adesea un „coșmar”, spune ea. Elena, care a dorit ca numele ei real să nu fie divulgat, pentru a nu-și periclita astfel șansele de reangajare, rememorează într-un interviu pentru BIRN și Noteworthy aglomerația din rulotele puse la dispoziție pentru pauzele de odihnă.

A avut zile și cu 13-14 ore de muncă, iar unii lucrători ajungeau la dormitoare abia la 9 seara, deoarece exista doar un singur autobuz care să-i transporte de pe câmpurile agricole.

„Se întorceau de la muncă, mâncau și se duceau direct la culcare”, spune Elena. „Toți făceau asta doar pentru bani”.

Deși mai puțin de 1% din pământurile agricole ale Irlandei sunt destinate horticulturii, acest domeniu are o mare importanță economică, anul trecut, spre exemplu, horticultura a generat 476 milioane de euro, angajând în mod direct mai bine de 6.600 de lucrători agricoli.

Însă, actualul guvern de la Dublin dorește dezvoltarea sectorului, țintind, în cadrul unei strategii pe 10 ani, ca Irlanda să ajungă la o creștere a producției primare de până la 60% și crearea a 23.000 de joburi noi în cadrul întregului lanț de activitate.

În luna mai a anului 2017, ministrul Agriculturii de atunci, Michael Creed, declara că investiția în capitalul uman este „crucială” pentru succesul acestei strategii.

În urma unei investigații desfășurată timp de patru luni în comun de către BIRN și Noteworhty  (o platformă de investigații media irlandeză), a reieșit că lucrătorii imigranții de care depind recoltele marilor producători sunt lăsați de izbeliște.

odihnă, pentru muncitorii sezonieri implicați în culesul fructelor.

Caroline Keeling, CEO al companiei, a declarat pentru BIRN/Noteworthy că, drept răspuns la pandemia de coronavirus, a fost sporit numărul rulotelor pentru pauzele de lucru, iar toți muncitorii, înainte de a veni în Irlanda, au fost clar informați despre ”numărul mai mare de ore de lucru pe săptămână” necesar pentru culegerea anumitor fructe în vârful de sezon.

Pe urma banilor

Bulgaria nu este doar cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, dar are și una dintre cele mai mari rate de pierdere a populației la nivel mondial. Populația bulgară este preconizată să se contracte cu aproape un sfert între 2019 și 2050.

Acest declin nu este doar un rezultat al ratei scăzute de natalitate, un trend comun pe continentul european, dar se datorează și unei rate mari de mortalitate și a emigrării în masă.

Analistul de date Boyan Yurukov și economistul Georgi Angelov din cadrul Institutului Economiei de Piață de la Sofia estimează că în jur de 1.3 milioane de bulgari trăiesc în afara granițelor, majoritatea în Europa. Bulgaria are o populație de 7 milioane de locuitori. (Foto: pexels.com)

Citește tot articolul pe Sinopsis și BIRN (în lb. engleză)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Nu au fost luați cu japca, și duși în Irlanda sau în alte state. Eu am întâlnit mulți romani în Franța, Spania și Malta, majoritatea erau vai de capul lor.

    • Mai ce sa vezi…ai intalnit majoritatwa vai de capul lor…eu lucrez momentan in irlanda am mai lucrat in uk,germania,polonia,suedia si norvegia…si peste tot am intalnit romani majoritatea avand o situatie destul de buna…de la agenti de securitate la CEO la Nettel…oameni normali cu joburi normale cu venituri stabile…daca vrei sa vezi decat pe cei cativa care inunda pietele si zonele aglomerate este alegerea ta…apropo chiar aici in irlanda am intalnit acum cateva zile o doamna de nationalitate roma(cu fuste cum zicem noi romani) care era casiera la lidl…deci si ei se integreaza in tarile unde muncesc daca sunt sustinuti chiar daca acasa in romania nu au avut cele mai bune sanse.
      Ideea asta ca toti plecam din romania de foame este total gresita…alegem sa muncim in tari din europa pt ca prindem intradevar contracte in domeniile noastre de activitate pe mai multi bani dar si pt ca simti ca angajatorului ii pasa de tine oferindu-ti de la ppe complect pana la diferite beneficii anuale si asigurandu-ti traininguri sj specializari dar si pt ca te simti oarecum protejat de sistemul din tara respectiva…
      Oricum in nicj un caz nu plecam toti de foame si nici nu suntem vai de capul nostru.
      Bafta

  2. Partea trista in aceasta poveste este ca aceiasi oameni, muncind acelasi numar de ore in propria tara, ar putea castiga la fel de bine sau chiar mai mult, daca ar fi capabili sa se organizeze in mici asociatii de producatori. Lipseste spiritul antreprenorial, dar si mediul de afaceri care sa incurajeze asa ceva. Pana sa scoti profit, te falimenteaza statul cu taxe, impozite si spagi date in stanga si’n dreapta pe post de taxe de protectie.

  3. „Toți făceau asta doar pentru bani”.
    Interesanta declaratie! Nu stiam ca oamenii se duc la munca pe acolo si in scopuri turistice!