G4Media.ro

Vitamina D nu previne bolile în cazul majorității persoanelor, arată un nou…

Photo 147982844 © Chumphon Whangchom | Dreamstime.com

Vitamina D nu previne bolile în cazul majorității persoanelor, arată un nou studiu / Specialiștii au păreri împărțite

Suplimentele de vitamina D nu ajută la prevenirea bolilor în cazul majorității persoanelor, potrivit unui nou studiu publicat în British Medical Journal, transmite CNN.

În timpul lunilor mohorâte de iarnă, cu zile scurte și cer înnorat, multe persoane pot căuta beneficiile soarelui într-o sticluță și pot ajunge la suplimentele de vitamina D. Produsă în mod natural de piele atunci când este expusă la lumina soarelui, această vitamină este necesară pentru a menține sănătatea oaselor, a dinților și a mușchilor și pentru a preveni ca acestea să devină fragile și să prezinte risc de fractură.

Dar o analiză a dovezilor din studiile clinice privind impactul suplimentelor a constatat că încercarea de a obține vitamina D prin suplimente nu este atât de benefică.

„Am ajuns la concluzia că dovezile actuale nu susțin utilizarea suplimentelor de vitamina D pentru a preveni bolile”, a declarat Mark Bolland, profesor asociat de medicină la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, într-un comunicat. Bolland a condus cercetarea împreună cu Alison Avenell, o catedră clinică de cercetare în domeniul științelor sănătății la Universitatea din Aberdeen.

Potrivit echipei, studiile clinice nu au reușit să demonstreze că suplimentele reduc riscul reprezentat de căderi și fracturi ale oaselor și mușchilor. Dar ei recunosc că ar putea fi benefică în cazul persoanelor care prezintă un risc ridicat, cum ar fi cele din căminele de bătrâni și persoanele cu pielea mai închisă la culoare care locuiesc în zone cu climă mai rece.

Celor expuși la risc, cercetătorii le recomandă suplimente în timpul toamnei și iernii, dar sugerează, de asemenea, să fie îndrumați despre cum să obțină cel mai bine vitamina D în mod natural. „Vitamina D îi va proteja pe cei care prezintă un risc ridicat”, a spus Avenell.

Surse naturale

Primăvara și vara, în regiunile îndepărtate din emisfera nordică și sudică, cum ar fi nordul SUA și Noua Zeelandă, oamenii tind să producă suficientă vitamina D prin lumina soarelui pe piele și prin alimente din dieta lor. Vitamina ajută organismul să absoarbă calciul necesar creșterii oaselor.

Obținerea unei cantități suficiente de vitamina D, calculată ca fiind de 15 micrograme pentru vârstele cuprinse între 1 și 70 de ani în Statele Unite, previne, de asemenea, rahitismul la copii și osteomalacia – înmuierea oaselor – la adulți. „Ne ocupăm de prevenirea acestor boli”, a spus Avenell.

Dar în timpul toamnei și iernii, nivelurile scad. Este de ajutor să consumați alimentele potrivite, cum ar fi peștele gras, gălbenușul de ou, carnea roșie și ficatul, pentru a menține nivelurile ridicate în interiorul organismului – ceea ce nu toată lumea poate realiza în mod adecvat. Alimentele îmbogățite, inclusiv laptele, cerealele și produsele tartinabile, furnizează cea mai mare cantitate de vitamina D din dieta americană, potrivit National Institutes of Health.

„În SUA, suplimentarea cu vitamina D (prin alimente) este mai mare”, a declarat Avenell.

În țări precum Marea Britanie, însă, alimentele nu sunt îmbogățite la fel de des și, prin urmare, sunt recomandate suplimentele. Până de curând, recomandările se adresau în principal persoanelor cu risc ridicat de rahitism și osteomalacie, dar în această vară, Public Health England a recomandat ca toată lumea să ia echivalentul a 10 micrograme pe zi.

„Aceasta este o schimbare importantă”, a spus Avenell. „Nu credem că dovezile susțin necesitatea acestui lucru în timpul iernii.”

Într-un articol separat, Dr. Louis Levy, șeful departamentului de științe nutriționale de la Public Health England, a susținut că doza recomandată este susținută de Comitetul consultativ științific pentru nutriție, care a analizat și el dovezile.

„Atunci când zilele sunt mai întunecate și mai scurte, iar expunerea la soare este minimă, oamenii ar trebui să ia în considerare un supliment zilnic de 10 micrograme de vitamina D, deoarece este dificil să se obțină suficient doar prin alimentație”, a declarat acesta într-un comunicat.

Dar cercetarea lui Avenell susține că suplimentele nu fac nicio diferență.

„Este puțin probabil ca acestea să facă vreun rău”, a spus ea. „Dar la populația adultă, suplimentarea la nivelurile din Public Health England nu previne căderile sau fracturile.”

Cercetarea a fost, de asemenea, neconcludentă în ceea ce privește alte beneficii despre care se pretinde că sunt asociate cu vitamina D. „Nu am văzut nicio dovadă concludentă că vitamina D protejează împotriva altor afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă sau cancerul”, a spus ea.

O dezbatere în desfășurare

Avantajele și dezavantajele vitaminei D au fost îndelung dezbătute, dar, odată cu această analiză care pune la îndoială beneficiile acestora – cu excepția persoanelor cu risc ridicat -, mulți experți au ripostat, temându-se de consecințele pe care le-ar avea întreruperea tratamentului.

„Eșecul de a aborda statutul scăzut al vitaminei D în timpul copilăriei, adolescenței, pentru femeile aflate la vârsta fertilă și la vârstnici ar putea avea implicații grave pe termen lung pentru sănătatea publică”, a declarat David Richardson, profesor invitat de bioștiință alimentară la Universitatea din Reading. „Este necesar să se acționeze acum, în fața dovezilor tot mai numeroase privind o prevalență ridicată a insuficienței de vitamina D.”

Martin Hewison, profesor de endocrinologie moleculară la Universitatea din Birmingham, a fost de acord.

„Este clar că oamenii din Marea Britanie sunt expuși unui risc ridicat de deficit de vitamina D, în special iarna”, a spus el, deși a subliniat punctul de vedere al lui Avenell, potrivit căruia suplimentele sunt deosebit de „relevante pentru persoanele cu un risc ridicat de deficit: cei cu pielea mai închisă la culoare, de origine africană, afro-caribiană și sud-asiatică; persoanele care sstau în interior și persoanele care își acoperă pielea când sunt în aer liber.”

Hewison a evidențiat, de asemenea, diferite niveluri de confuzie și necunoscute care persistă în jurul acestei probleme. „Există încă unele dezbateri cu privire la nivelurile de vitamina D care contează ca fiind deficitare, iar acest lucru variază în funcție de boala studiată”, a spus el.

„(Dar) mesajul final este că trebuie să știm mai multe despre modul în care funcționează vitamina D înainte de a planifica noi studii clinice pentru a evalua beneficiile sale pentru sănătate. Între timp, recomandările privind vitamina D ale Public Health England sunt conservatoare și rezonabile, iar oamenii ar trebui să le urmeze.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...