G4Media.ro

Vive la France! Cum și-a schimbat România direcția strategică în UE dinspre…

Vive la France! Cum și-a schimbat România direcția strategică în UE dinspre Berlin spre Paris. Miza pe Schengen, trupe militare și mari contracte de infrastructură

O schimbare radicală de strategie, cu efecte politice și economice majore, are loc la București în ultimele luni: România curtează tot mai mult Franța ca principal aliat în UE în locul Germaniei. Iar Franța începe să răspundă prin decizii de mare impact, precum anunțul în premieră al președintelui Macron că e gata să trimită trupe în România. Cum s-a ajuns la această nouă orientare strategică?

Explicația e dată de o sumă de interese ale statului român, factori politici și evenimente internaționale care redesenează strategia internă de securitate. Iată câteva dintre acestea:

– pierderea puterii în Germania de către conservatorii aliați cu PNL. Noul guvern controlat de social-democrați și verzi e mult mai distant față de președintele Klaus Iohannis, care e văzut ca un aliat ce a dezamăgit așteptările Berlinului. De altfel, și opinia presei germane la adresa lui Iohannis e extrem de critică, cele mai influente ziare publicând la finalul anului trecut articole extrem de dure la adresa acestuia
– nevoia României de trupe aliate pentru a contracara amenințarea Rusiei. Bucureștiul le cere aliaților sprijin militar încă din 2014, de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. Franța, singura putere militară nucleară din UE, a fost ținta unui lobby intens al României, dat fiind că Germania e cunoscută pentru decizia sa strategică de a nu trimite trupe peste hotare
– preluarea de către Franța a președinției rotative a UE în prima jumătate a acestui an, cu o agendă foarte apropiată de a României pe multe teme-cheie
– miza pe energia nucleară. Atât Franța, cât și România mizează mult pe energia nucleară în tranziția spre o energie verde, în totală opoziție cu Germania

Contactele diplomatice tot mai dese între București și Paris, uneori via Bruxelles, au dus la conturarea acestei noi orientări strategice. A contat mult și ambiția președintelui Emmanuel Macron de a transforma Franța într-un jucător cu mai influent în regiune, ceea ce presupune nevoia de aliați apropiați.

România a dat în ultimele luni mai multe semnale clare că vrea apropierea reală de Paris. Pentru Macron, proiecția de putere înseamnă și încheierea de contracte militare semnificative, care să demonstreze că Franța e un jucător global. Ca atare, România a transmis prin Vasile Dîncu, ministrul Apărării, că vrea cu adevărat să încheie contractul de 1,2 miliarde de euro cu compania franceză Naval Group pentru corvetele militare, amânat de doi ani. La fel, a semnalizat că ia în calcul să cumpere elicopterele militare Airbus, o promisiune făcută ultimilor doi președinți francezi și niciodată îndeplinită, în ciuda investiției semnificative a companiei franceze în România.

Bucureștiul a facilitat apoi cumpărarea de către compania franceză Piriou a șantierului naval de la Giurgiu, deținut de doi antreprenori români. E un șantier cu potențial mare, pentru că e poziționat la Dunăre și are deja o dotare tehnică suficient de atractivă.

Nu în ultimul rând, România s-a aliniat cu Franța pe mai multe dosare sensibile de la UE. Pe lângă dosarul energiei nucleare, unde Franța are nevoie de orice vot în confruntarea dură cu Germania, mai este și dosarul flexibilizării ”ortodoxiei bugetare” din UE. Macron vrea ca limitele stricte privind deficitul bugetar (3% din PIB) și datoria publică (60% din PIB) să dispară, iar România se numără printre țările care își doresc o astfel de relaxare, spre deosebire de – fatalitate – Germania, o promotoare a stricteții bugetare.

Primele rezultate semnificative ale acestei apropieri au apărut deja. Președintele Macron a anunțat miercuri seară că Franța e gata să trimită trupe în România pentru asigurarea securității în fața Rusiei.

La fel de important: Franța lucrează în culise pentru ca România să intre în acest an în Schengen, deși Parisul știe bine că reformele din Justiție sunt inexistente. Chiar președintele Macron a spus miercuri în Parlamentul European că România, Croația și Bulgaria au ”vocația de state membre Schengen”.

E posibil ca, din cauza alegerilor prezidențiale franceze programate în aprilie, tema Schengen să nu apară până atunci pe tapet, dat fiind că e un subiect extrem de sensibil în campania electorală de la Paris. Dar, dacă Macron își va înnoi mandatul, e de așteptat ca Parisul să preseze Berlinul astfel încât România și Bulgaria să intre rapid în Schengen prin decuplarea aderării de MCV. Nu există însă nici o garanție că sprijinul Parisului va rezolva blocajul: e suficient ca Germania sau alt stat membru să se opună, și aderarea eșuează, pentru că această decizie se ia în UE prin unanimitate.

Un alt dosar pe care Franța sprijină masiv România este aderarea la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), un club al statelor performante economic, cu sediul central chiar la Paris. Bucureștiul se așteaptă ca, sprijinit și de SUA, să primească în acest an o veste pozitivă.

Nu în ultimul rând, afacerile reprezintă o bază serioasă de dialog. România are nevoie atât de investiții străine, cât și de sprijin pentru marile proiecte de infrastructură care trebuie terminate contra-cronometru prin PNRR până în 2026. În săptămânile următoare e așteptată la București o delegație a MEDEF, puternica organizație patronală franceză, ce ar urma să pună baza unor contracte majore. Iar industriașii francezi vor fi însoțiți, cel mai probabil, de politicieni de la vârful guvernului într-un pelerinaj diplomatic fără precedent.

Așadar, o adevărată desfășurare de forțe pe relația bilaterală care arată balansarea României spre aliatul său istoric, cel mai mare avocat al integrării în UE și unul dintre marii parteneri economici. Dacă toate acest inițiative bilaterale se vor concretiza, vom fi martorii unei schimbări cu efecte tectonice ce va marca dezvoltarea României pe o generație.

Pe de altă parte, această mișcare comportă riscuri semnificative. În primul rând, poziția Franței în NATO și față de Rusia. Ambițiile lui Macron de jucător global l-au făcut să decreteze în 2019, spre stupefacția partenerilor, că ”NATO e în moarte cerebrală”, un semnal că își dorește o altă arhitectură de securitate. De atunci, el și-a mai nuanțat pozițiile, dar aversiunea față de SUA, pilonul real de securitate al UE, a rămas pe agenda Franței. De asemenea, poziția lui Macron față de Rusia e una extrem de flexibilă, ceea ce nu poate fi decât îngrijorător pentru București. Cum va reacționa Germania, celălalt motor al UE, față de o astfel de mutare strategică a României? Care vor fi consecințele în relația cu SUA?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

53 comentarii

  1. încetul cu încetul le vine și românilor mintea la cap! Vive la France!

    • Din păcate, nu ne mai distingem printr-o intelectualitate cultă francofonă, spre deosebire de Bulgaria. Ajunge câte un tânăr artist român să fie luat în serios de media pariziană și el se exprimă în english USA!

    • „au revoir camarade”

    • exact ca in ww1 sau ww2:
      incepi razbelul cu un aliat si-l termini facandu-te pretin cu dujmanul

    • Klaun tocmai ne-a vândut lui Scholz aducând PSD-ul la putere.

    • Dvs propagandistii anti occidentali oricum sunteți vânduți de mult in partea aialaltă deci nu va afectează

  2. @# DIANA @#
    Cum se numește cartea legată de „foton-retină-SNC-glandă pineală”?

  3. Acum de-ar vota și românii ca lumea…

    • Cum merg progreseii pe fenta…Semestrul asta, Franța deține președinția rotativă a UE, e normal sa existe contacte, Macron, să pară și el jucător global, trimite trupe în exerciții Nato, ala de il vedea iubitorul de babe mort…au facut-o si altii, britanicii, canadienii etc….Macron e pe final de mandat, ultimul, iar limba trimisă de R Bogdan e jenantă, ca și el de altfel …speranta unora ca Ciolos va fi impus președinte, e de Socola… 5% e mult, Drula e singurul care mai poate întoarce mortul de la groapa, dar trebuie să scape de tot balastul progresist, curățenie cu tarnacopul…începi cu VV…

    • Împotriva leghEbiStoizilor waxxxerroizi, deci.
      AFERIM!

    • Vedeți cum propagandistii anti occidentali deghizați în anti vaccinare și-au schimbat numele de scenă deconspirate și au reapărut, libărcile.

  4. Inseamna ca serviciile il vor instala pe Julien presedinte in 2024?

  5. Un cumul de factori interni si externi dintre care putem enumera: Aparitia Pandemiei , posibilitatea aparitiei unui razboi la granitele Romaniei ,deciziile recente ale CJUE , Deciziile Frantei si SUA de a aduce rapid trupe si tehnologie de ultima ora in Romania , Guvernarea PNL -PSD ce datorita deciziei Presedintelui Natiunii a devenit stabila si purtatoare de forta decizionala inca cel putin sapte ani de acum inainte ,indecizia celor doua foste state ce formau grupul de la Visegrad (acum grupul nu mai exista ) de a respecta legile din UE creând astfel probleme SUA ,NATO si UE fac ca Romania sa devina un stat de o importanta strategica exceptionala .

  6. Un cumul de factori interni si externi dintre care putem enumera: Aparitia Pandemiei , posibilitatea aparitiei unui razboi la granitele Romaniei ,deciziile recente ale CJUE , Deciziile Frantei si SUA de a aduce rapid trupe si tehnologie de ultima ora in Romania , Guvernarea PNL -PSD ce datorita deciziei Presedintelui Natiunii a devenit stabila si purtatoare de forta decizionala inca cel putin sapte ani de acum inainte ,indecizia celor doua foste state ce formau grupul de la Visegrad (acum grupul nu mai exista ) de a respecta legile din UE creând astfel probleme SUA ,NATO si UE fac ca Romania sa devina un stat de o importanta strategica exceptionala .Deja Presedintele natiunii romane a bifat pozitiv si deciziile CJUE si acceptul trimiterii de trupe SUA si Franta in Romania . Ne aflam intr-o alta situatie decit ceea ce viata ne-a arat ca valabilitate pina acum .Sub bagheta magica a Presedintelui devenim rapid ceea ce suntem cu adevarat .Traim in Europa si suntem si romani atasati valorilor europene .

    • Să stai tu băi leșinatule 7 ani sub USL că nu o să mai ai nici hârtie igienică să te ștergi în dos. O să faci cu dejtu’ desene pe pereți în baie. ‘Ți-ar președintele ăla trădător de râs. Gunoaielor !

    • Propagandistii anti occidentali sunt in delir, disperați că le fuge pământul de sub picioare.

  7. E vorba de strangerea unor legaturi care sunt foarte vechi, ceea ce e foarte bine. Nu mi se pare o indepartare de Germania cu care oricum n-am avut relatii extraordinar de apropiat si oricum cultural suntem mai aproape de francezi. Colaborarea cu Franta arata ca Romania este importanta pentru puterile democratice occidentale si vine in completare la parteneriatul cu SUA.

  8. cu caciula in mana ba la uasinton ba la telaviv ba la berlin ba la paris..orice numai pe propriile picioare sa nu stam…

    • O sa stam si pe propriile picioare la un moment dat.
      La fel ca in viata, cand pornesti de jos (asa cum a facut-o Romania dupa revolutie), iti trebuie si sprijin si ceva noroc.

    • da, sa facem sezatori si sa luam Ciuleandra la bataie. Aaa..si o data la doi ani sa luam gatul conducatorului care ne conduce. Ca asta am facut toata istoria noastra.

    • Sigur ca da, iar cind ne tremura picioarele vine iute taica putin sa ne sprijine cu niste tancuri, ca ne e vecin saritor…

  9. La primăvară Macron va fi istorie .
    Iar România va merge din nou cu mâna intinsă, la Berlin.

  10. Cred ca acceptarea in OECD ar avea o greutate mai mare decat integrarea in Schengen. O acceptate in OECD ,trimite semnale mult mai clare catre viitori investitori , piete finainciare ,samd

  11. Sincer nu stiu ce e mai bine colonie la Francezi sau la USA.
    Cand Macron zicea ca NATO e in moarte clinica era un dusman acum presa progresista a primit in plic sa laude Franta.
    Nu sunteti deloc hotarati .

  12. Cu mentiunea ca „armata” Frantei e acea chestie care se preda inamicului inainte sa inceapa batalia. Poate in Africa mai castiga ceva. E plin internetul de bancuri pe subiectul acesta.

    • Si in Africa s-a cam facut de maro de câteva ori.

    • Sunt bancuri prostesti, Mirceo! Mai pune si tu mana pe-o wikipedie:
      Când Napoleon a invadat Egiptul în 1798 mândria resimțită de el atunci a fost exprimată în faimosul citat: Soldats! Du haut de ces Pyramides, 40 siècles nous contemplent („Soldați! 40 de secole ne privesc din vârful piramidei”).
      Asta nu e comportament de soldati care se predau inamicului inainte sa inceapa batalia, Mircea draga…
      Internetul e plin de prostii, nu trebuie sa le dai crezare orbeste ca te faci de ras

    • Așa se întâmplă când înveți istoria la bere în sat, rezultă clar că tot bătrâni noștrii daci făceau mai bine.

  13. salam alaikum

  14. Gerontofilia va salva Romania. Viv la Frans!

    • Pe dvs. stimată doamnă vă mai salvează doar niște barbiturice.

    • @bărboaso,
      Fă, erdeao, nu înghiȚi cam mult pe aici.

    • Dacă nu, măcar pe maica rusia. Își mai face un lifting păpușoiul crăcănat pe care îl iubiți dvs propagandiștii anti occidentali deghizați în anti vaccinare, ăștia care vorbiți între voi folosind nume pe care le schimbați.

    • Bibi belemistule, vezi-ți de belemeii tăi și lasă politica.

  15. Sa fi dorit atat de mult sa faca pe plac noului guvern controlat de social-democrații lui Olaf incat i-a „acceptat” pe prea social-democratii lui Ciolacu in guvern?
    Vor sufla Elyseele in panzele USR? Si daca Macron nu mai ia inca un mandat, in ce stare ar fi bine sa ne gaseasca o astfel de situatie?

  16. Ar fi fost mai sanatos modelul german pentru noi.

    • Mesajul de mai sus este scris de propagandistii anti occidentali care lupta împotriva valorilor liberale și democratice.

  17. Cel mai bun model pentru Romania ar fi cel cu credit social

    • Unul dintre clișeele folosite de propagandistii anti occidentali deghizați în anti vaccinare este ăsta cu creditul social. Pe pariu că habar n-au ce reprezintă ?

  18. Site-ul e piratat. Dispar probe importante conforme cu realitatea.

  19. Vive la France, vive la Roumanie!

  20. Mi se pare normal și firesc, între noi și Franța exista o fraternitate foarte veche. Sa nu uitam ca de la ei am început sa ne luam lumina. Sa nu uitam relațiile foarte bune ale lui Ceaușescu cu ei, cu Charles de Gaulle.

    Germania in schimb chiar nu știu cu ce ne-a ajutat, nu vad sa ne susțină cu ceva, doar ca ne-a pus un robot lobotomizat în fruntea statului. A da, și ne-au mai ajutat cu bombardamente și confiscări de teritoriu pe vremea mustaciosului în redingota.

  21. Dacă nu a reușit armata americana sa scape România de tâlhari și corupți, francezii nici atât.

  22. România trebuia să se orienteze strategic clar spre Franța de muuult timp, cam din anul 2007 de cand am fost acceptați în UE. S-a văzut că Germania a luat în brațe Bulgaria și nu pe noi. Dar cu nebunul ăla de Băsescu nu te puteai pune!

  23. Amuzant cum ați trecut la pozițiile astea din poziția laudatori de Berlin când era in interesul usr sa intre la guvernare alături de pnl.
    Se vede finanțarea usereasca “din campanie” care va trasează liniile editoriale.
    Stați liniștiti. Tot la gunoi si plin de mucegai ajunge ursul.

  24. Se orinta degeaba cata vreme Franța abia acum a anunțat ca-si retrage militarii din Africa.

  25. Cioloș Președinte!