Vizita comentatorului american Tucker Carlson la Viktor Orban, comparată cu cea a dramaturgului britanic George Bernard Shaw la Stalin
Comentatorul american conservator Tucker Carlson, devenit principala voce a naționaliștilor albi americani după moartea comentatorului Rush Limbaugh și plecarea lui Donald Trump de la Casa Albă, a petrecut o săptămână la Budapesta ca invitat al prim ministrului Ungariei, Viktor Orbán, calificat de mulți politicieni și analiști drept cel mai autoritar lider din Uniunea Europeană.
Publicista Anne Applebaum, cunoscută pentru cărțile sale despre Uniunea Sovietică și sistemul său represiv, face în The Atlantic o analiză a acestei vizite comparând-o cu alte vizite ale unor personalități occidentale în imperiul lui Stalin.
“Tucker Carlson petrece o săptămână la Budapesta pentru a-i irita pe americani și pe toți ceilalți care cred în idealurile Americii: statul de drept, o presă liberă, alegeri libere, convingerea că democrația este preferabilă autocrației. Arătând cât de mult disprețuiește Statele Unite, Constituția și moștenirea sa, comentatorul de la Fox News sărbătorește realizările unui mic autocrat central-european, Viktor Orbán. El pare să creadă că, aducând un omagiu atacului Ungariei asupra instituțiilor democratice, va face oamenii să se enerveze acasă, la fel ca și gazda sa.” scrie Anne Applebaum
“Carlson nu este primul comentator occidental care se răsfăță cu această formă specială de turism internațional. Așa cum Ungaria sponsorizează acum grupuri de reflecție în limba engleză concepute pentru a promova ideile iliberale ale lui Orbán, tot așa a făcut odată Uniunea Sovietică creând false “institute ale păcii” menite să promoveze comunismul sovietic. Ideea în ambele cazuri a fost și este aceeași: Momeală aruncată unor străini plictisiți, nemulțumiți sau plătiți prost acasă; oferă mese, atenție și, uneori, mai mult.” mai scrie Anne Applebaum.
“În timpul existenței sale, URSS a fost deosebit de atrăgătoare pentru intelectualii și jurnaliștii dezgustați de capitalism și politica democratică și care credeau în minciunile Uniunii Sovietice cu privire la propria prosperitate. George Bernard Shaw și-a sărbătorit 75 de ani la Moscova în 1931 cu un banchet fastuos organizat în plină foamete îngrozitoare creată de politica dezastruoasă de colectivizare a lui Stalin.
Ca un gest de credință în sistemul sovietic, el a spus publicului că, deși prietenii i-au dat cutii de mâncare pentru a le duce în Rusia, ‘am aruncat toată mâncarea pe fereastră’ înainte de a ajunge. Un jurnalist prezent a amintit cum audiența gâfâia: ‘S-a putut simți reacția convulsivă în stomacul lor. O cutie de carne de vită engleză ar oferi o sărbătoare memorabilă în casa oricăruia dintre muncitorii și intelectualii prezenți la adunare.’ ”
“Vizitatorii lui Orbán au același scop ca al lui Stalin. Liderii sovietici au dorit să le demonstreze compatrioților că sistemul lor este mai bun decât democrația occidentală și să ofere un răspuns la criticile străine.
Scopul lui Orbán este identic. Când Carlson – sau Rod Dreher, Christopher Caldwell sau oricare dintre ceilalți comentatori conservatori americani care și-au făcut pelerinajul la Budapesta – ridică osanale liderului maghiar, acest lucru ajută la întărirea imaginii lui Orbán acasă.
De asemenea, îi oferă muniție împotriva corului din ce în ce mai numeros al criticilor externi care i-au făcut deja expulzarea din mișcarea creștin-democratică la nivel european – el se află acum bine de tot la dreapta a ceea ce a fost partidul de ‘extrema dreaptă’ al Ungariei – și poate în cele din urmă să scoată țara din Uniunea Europeană.”
“Ironia, desigur, este că, sub Orbán, este imposibil să existe un echivalent maghiar al lui Carlson – un comentator de televiziune puternic, critic al guvernului, urmărit de milioane de oameni.
În Ungaria, partidul de guvernământ nu influențează doar presa, el deține cea mai mare parte a presei și nu metaforic. Aceasta nu este o formă subtilă de influență: în urmă cu câțiva ani, proprietarii, chiar proprietarii pro-guvernamentali, au fost forțați să ‘doneze’ proprietățile lor media către un holding controlat direct de oameni apropiați de Orbán.
Multe rețele de radio și ziare independente au fost forțate să părăsească piața media și să renunțe la afaceri prin intervenții clare și ascunse pe piața publicitară. Punctele de vânzare independente simbolice, în principal site-uri web, cărora li s-a permis să rămână sunt supuse unei supravegheri guvernamentale stricte. Guvernul maghiar a mers atât de departe încât a folosit spyware Pegasus de la compania israeliană NSO Group pentru a urmări jurnaliștii, urmând conversațiile, mesajele și mișcările acestora.”
“Carlson, al cărui tată a fost șeful agenției care conducea Voice of America în timpul Războiului Rece, cunoaște cu siguranță toate acestea. Înțelege că pășește direct pe urmele vechilor colegi comuni de călătorie, bărbații și femeile care făceau pelerinaje regulate în vechea Uniune Sovietică, China lui Mao, sau ceea ce a fost Germania de Est.
Bănuiesc că el, spre deosebire de unii dintre ceilalți colegi de dreapta, nu a fost păcălit de fapt de Orbán. Dar cinismul lui Carlson cu privire la America este atât de profund, iar nihilismul său este atât de puternic, încât nu-i pasă. Dacă poate să-i înfurie pe liberali, își atinge cel mai important obiectiv.”
“Din fericire, pentru noi ceilalți, există o soluție simplă: nu trebuie să ne supărăm. Putem trece de pe Fox News, urmărim altceva. Dacă am trăi într-o autocrație precum cea pe care Carlson ar dori ca America să o imite, nu ar fi atât de ușor”, conchide Anne Applebaum.
Sursa: The Atlantic
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii