G4Media.ro

Vizita lui Macron în China a fost o catastrofă pentru Taiwan

Sursa foto: LUDOVIC MARIN / AFP

Vizita lui Macron în China a fost o catastrofă pentru Taiwan

Prin declaraţia făcută la întoarcerea din Beijing, preşedintele Franţei a amplificat primejdia unui atac al Chinei asupra Taiwanului. În schimb apar comenzi pentru industria franceză, consideră Alexander Görlach într-o analiză Deutsche Welle.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a demonstrat o dată în plus că este un diplomat de categorie uşoară, care a făcut un uriaş deserviciu Uniunii Europene şi întregii lumi libere prin vizita sa în China. Politicianul a fost mândru că Xi Jinping l-a invitat la o discuţie privată de mai multe ore, tête-à-tête. Aparent, în timpul întâlnirii, Xi Jinping l-a copleşit pe Macron cu complimente, astfel încât, de îndată ce s-a întors la Paris, el a declarat că în privinţa Chinei, Europa nu ar trebui să se lase înhămată la căruţa SUA.

Aceasta este exact retorica Beijingului, care priveşte Europa ca pe o anexă a SUA. Pe de-o parte nomenclatura comunistă cleveteşte astfel la adresa UE deoarece China are nevoie de această parte a lumii libere pentru propria sa ascensiune economică. Pe de altă parte (şi asta este mai important), Xi vrea să dezbine naţiunile lumii libere. Dacă Xi îşi va transpune în practică ameninţarea şi va ataca Taiwanul, va fi de mare importanţă modul în care se va comporta lumea liberă în raport cu partenerii săi democraţi de la Taipei. Macron pledează împotriva opţiunii de a deveni un „vasal” al SUA (şi asta este retorica Beijingului), dar nu spune care ar putea fi alternativele în cazul în care China va anexa Taiwanul.

Exact un astfel de scenariu a exersat armata chineză la sfârşitul săptămânii trecute, când a executat vreme de trei zile manevre militare în vederea unei blocade în jurul insulei, arătând întregii lumi că puterea de la Beijing este gata să atace Taiwanul. Iar dacă vine Franţa acum şi spune – ea care e singura putere nucleară rămasă în UE – că nu va apăra împreună cu SUA ameninţata libertate a Taiwanului, în biroul lui Xi pocnesc cu siguranţă dopurile sticlelor de şampanie. E de presupus că afirmaţia lui Macron a fost foarte atent cumpănită şi va fi recompensată de Beijing cu comenzi pentru economia franceză. Nu trebuie uitat că preşedintele Macron s-a dus în China însoţit de 60 de reprezentanţi ai industriei franceze.

Tragic este faptul că prin afirmaţia sa Macron a amplificat primejdia unui atac asupra Taiwanului. Fiindcă Xi Jinping a învăţat din greşelile lui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a fost total surprins de unitatea cu care lumea liberă sprijină Ucraina, pe care el a atacat-o. „Momentul Crimeea” a fost pentru Xi reprimarea mişcării democratice din Hong Kong. Făcând abstracţie de cele câteva plângeri trimise pe email şi de puţinele comentarii apărute în presă, reacţia a fost aceeaşi ca şi atunci când, în 2014, Rusia a anexat Crimeea.

Însă atât fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, cât şi succesorul său, Joe Biden, au pus de atunci China la respect. Trump a respectat normele în vigoare, potrivit cărora Taiwanul trebuie înarmat în caz că este atacat de China, şi a extins şi aprofundat relaţiile cu guvernul de la Taipei. Biden a mers chiar mai departe, afirmând în repetate rânduri că este dispus să sară în apărarea insulei dacă va fi atacată de China continentală.

Taiwanul nu este guvernat de separatişti

În context trebuie subliniat următorul lucru: chiar dacă Beijingul susţine altceva, Republica Populară nu a stăpânit niciodată Taiwanul. De aceea guvernul de la Taipei nu este alcătuit din separatişti, ci din politicieni legitimi, aleşi democratic la urne. Beijingul este deranjat de democraţia de succes din faţa porţilor sale fiindcă se teme că oamenii din Republica Populară ar putea-o lua ca exemplu, alungându-i într-o bună zi pe comunişti de la putere. Această temere nu este cu totul nefondată, fiindcă doar 10 milioane de chinezi din totalul de 1,4 miliarde sunt membri ai partidului unic. În cazul în care se va ajunge iarăşi la proteste la nivelul întregii ţări, aşa cum s-a întâmplat în noiembrie trecut, împotriva lui Xi şi a Partidului Comunist Chinez, Taiwanul, cu democraţia sa verificată în timp, ar putea fi privit ca o alternativă la dictatura Beijingului.

Rezultatul vizitei lui Macron în capitala Chinei a fost o daună totală, de pe urma căreia vor avea de suferit mai ales locuitorii Taiwanului. Privind retrospectiv putem constata că scepticismul administraţiei de la Washington faţă de această vizită nu a fost nefondat. În ajun, americanii au comunicat că Macron nu a purtat negocieri de succes nici cu Teheranul şi nici cu Moscova, şi de aceea nu au mari speranţe că de această dată rezultatul va fi diferit. O dată în plus devine evident că Germania trebuie să se poziţioneze mai bine în materie de politică externă şi de securitate, fiindcă din Franţa nu vin idei viabile. Dar şi cancelarul german Scholz desfăşoară o politică prietenoasă în raport cu Beijingul. De aceea, din perspectiva lui Xi, cele două principale naţiuni ale UE nu reprezintă o primejdie pentru posibilele sale planuri de a invada Taiwanul.

Alexander Görlach este Senior Fellow în cadrul Carnegie Council for Ethics in International Affairs şi Research Associate la Internet Institute al Universităţii Oxford. După stagii petrecute în Taiwan şi Hongkong, s-a specializat în ascensiunea Chinei şi însemnătatea ei pentru lumea liberă. A ocupat diverse poziţii la Universităţile Harvard şi Cambridge.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. „Din perspectiva lui Xi, cele două principale naţiuni ale UE nu reprezintă o primejdie pentru posibilele sale planuri de a invada Taiwanul”. Cum se scrie în mandarina (care e altceva decât portocala) „Si ce, n-are dreptate?!”

  2. Pacat de Franta, o mare natiune! In ultimii ani a avut presedinti catastrofali. Dupa Sarkozy am crezut ca mai rau nu se poate… Macron este o rusine nationala.

  3. Așa se întâmplă de la mic la mare când ești orbit de putere și bani pe care la finalul zilei nici măcar nu o înțelegi. Da avem o Franța care mai mult simulează că joacă decât activează sau mai direct o națiune slabă. Băiatul e doar un metrosexual și nu realizează că de fapt reprezintă o națiune „etalon” din Europa

  4. Către reprezentantul de vază al Ruskiy Mir din spatele adresei cu nume de femeie:
    Nu progresismul lui Macron e problema în contextul ăsta…

    Dar sunteți amuzanți în felul vostru. Ați trecut de stadiul în care bateți un cal mort. Acum stați deasupra locului unde e îngropat calul strigând „Dii, gloabă!!!”

  5. Era criticat pentru ca vorbea prostii fara sa faca nimic, a scos SUA din ASEAN si a aruncat din punct de vedere comercial tot Pacificul in bratele Chinei. In general e un prost care nu stie decat sa vrajeasca alti prosti si aia stim ca-s multi.

  6. Catastrofă, da. Dar de ce legi un lucru negativ de progres? Definiția progresismului nu are nicio legătură cu multiplele înțelesuri total false care i se alocă în societatea românească actuală.

  7. Ah ai băgat placa cu victimizarea, dar nu ține că aici nu e China sau Rusia să fii pedepsit pentru părerile pe care le ai.

    Ce, n-avem voie să criticăm putinistii? Vezi că merge victimizare și în sensul celalalt :))

  8. @HUSH
    Tu, de pilda, poti sa scrii ce vrei in comentariile tale. Exact ceea ce nu ai putea face daca ai trai in China sau Rusia. Chiar ai libertatea sa iti scrii neghiobiile si conspiratiile globale la care visezi…

  9. Salut,

    Din asta ce intelegem? Redactia scrie un editorial sau ii si ceva stire pe aici?
    Ii pus numele unui „dude” dar care-i treaba cu ala? Redactia o preluat editorialul de la ala sau ce legatura are cu textul de mai sus? Apropo, cand acuzati unul dintre conducatorii „lumii libere” de tradare, macar faceti-o cumsecade.

    Spor sa aveti si articole dupa ceva principii de jurnalism,
    Dan

  10. Trump nu e impotriva chinezilor. A ridicat sanctiunile impotriva corporatiei ZTE, dupa ce chinezii au turnat 500 de milioane de dolari in statiunea turistica a lui Trump din Indonezia. Trump ii iubeste pe chinezi.

  11. Macron e o gluma, vrea sa sacrifice relatia cu SUA pentru ce? Pentru niste banuti, compromitand democratia?