G4Media.ro

Vizita lui Trump în Marea Britanie, relatată pas cu pas. Un show…

Sursa Foto: Facebook

Vizita lui Trump în Marea Britanie, relatată pas cu pas. Un show pentru președintele SUA

Președintele american și primarul Londrei se ceartă pe Twitter. Iar Regina pune masa pentru un banchet de stat, prilej mai rar în ultima vreme. Bernd Riegert relatează din Londra despre vizita lui Donald Trump, transmite postul de radio Deutsche Welle.

Avionul „Air Force One” al președintelui SUA abia ce aterizase pe aeroportul Stansted din Londra când controversa vizitei de stat a lui Donald Trump intra deja în runda următoare. Sadiq Khan, primarul Londrei, ar fi un „perdant” stupid, a scris pe Twitter președintele american.

Trump, soția sa și patru dintre copiii săi au fost duși apoi cu elicopterele la ambasada americană din Londra, răstimp în care primarul capitalei britanice a răspuns. El a numit atacurile lui Trump „copilărești” și nedemne de un șef de stat.

Anterior, Khan îl acuzase pe Trump că ar sprijini, în calitate de „nou fascist al secolului 21” populismul de dreapta în Marea Britanie.

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a dat din umeri la aeroport și a spus că acesta este stilul președintelui Trump, după cum bine îl cunoaște toată lumea. Altfel, el ar fi de acord cu Trump că apelurile opoziției britanice, de ignorare a vizitei șefului de stat american, ar fi cu totul exagerate.

„Un program spectaculos”

„I-am spus că am pregătit un show interesant pentru el”, a declarat Jeremy Hunt, referindu-se la programul de vizitare a familiei regale, care ar trebui să confere strălucire familiei Trump.

Donald Trump se va întâlni cu Regina Elisabeta a Doua la un prânz și la un banchet de stat. Cu fiul suveranei britanice, Prințul Charles, Trump va servi ceaiul.

Familia Trump este doar a treia din istoria britanico-americană invitată la o astfel de vizită de stat de către Regina Elisabeta a II-a.

Celelalte două familii prezidențiale americane, care s-au bucurat de această onoare, au fost familiile lui George W. Bush, respectiv Barack Obama.

În Regatul Unit începe o săptămână specială. Premiera Theresa May a vorbit despre o săptămână „de mare importanță”: Luni a început vizita de stat a controversatului oaspete american, la care se va discuta și despre viitoarele relații comerciale dintre cele două țări, după ieșirea Marii Britanii din UE.

La mijlocul săptămânii, britanicii îi vor sărbători alături de Trump și de mulți alți invitați din lumea întreagă pe eroii țării lor din al Doilea Război Mondial.

Se împlinesc joi 75 de ani de la așa-numita D-Day, ziua debarcării aliaților în Normandia, începutul sfârșitului pentru Germania lui Hitler.

Vineri, prim-ministra britanică, Theresa May, renunță la șefia Partidului Conservator, ceea ce înseamnă practic și demisia din funcția de șefă a guvernului. May nu a reușit să obțină aprobarea Parlamentului pentru acordul de Brexit, negociat cu UE. Succesorul ei va fi ales până la sfârșitul lui iulie. Brexitul este programat acum pentru 31 octombrie, după ce a fost amânat deja de două ori.

Trump este pentru un Brexit „dur”

Despre Brexit va fi vorba și la vizita de stat a președintelui american, care va fi onorat luni seară la Palatul Buckingham la un banchet alături de Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 93 de ani.

Trump a stârnit deja controverse înainte de a ateriza la Londra într-un interviu pentru tabloidul „The Sun”.

La vizita sa anterioară, din urmă cu un an, președintele american i-a reproșat premierei britanice că ar purta negocierile de Brexit foarte prost.

Acum, Trump ar aprecia că demisia doamnei May ar arăta că el a avut dreptate și îl recomandă pe principalul adversar al șefei guvernului în rândul conservatorilor, fostul ministru de Externe, Boris Johnson, pentru funcția de premier.

„El a fost mereu un bun prieten”, a declarat Trump despre Johnson înainte de a porni spre Marea Britanie. Cei doi se vor întâlni probabil la Londra.

Oaspetele american crede că Brexitul este un lucru bun, el critică UE și pledează pentru părăsirea bruscă a Uniunii de către Regatul Unit, fără un acord de separare.

Ca și cum acest amestec public în politica unei țări aliate nu ar fi de ajuns, Donald Trump a încercat în interviu să submineze din nou autoritatea executivului britanic.

Britanicii ar face bine să-l includă în negocierile de Brexit pe bunul său amic Nigel Farage, a declarat Trump pentru The Sun. Farage a câștigat recentele alegeri europene cu al său nou-înființat Partid Brexit. UE a respins însă în repetate rânduri reluarea negocierilor cu Marea Britanică.

„Un tratat excelent”

Înainte de plecarea spre Londra, Donald Trump a declarat presei că vizita sa este foarte importantă pentru britanici. „Va fi cu siguranță foarte interesant. Se întâmplă multe acum în Regatul Unit. Și sunt sigur că pentru britanici totul va fi bine până la urmă.”

Despre un acord comercial bilateral după Brexit, președintele american a spus următoarele: „Ei vor să negocieze cu SUA. Cred că în viitorul apropiat este posibilă încheierea unui tratat excelent. Vom vedea cum vor evolua lucrurile.”

Ceva mai concret se exprimase anterior la BBC ambasadorul american la Londra, Woody Johnson. Acesta a spus că din tratatul comercial ar urma să facă parte și înțelegeri pe marginea serviciului național de sănătate NHS, precum și în ceea ce privește acceptarea pe piața britanică a puilor de găină americani curățați cu clor după sacrificare.

Numeroși politicieni britanici nu sunt de acord ca serviciul de sănătate gratuit al țării să fie deschis pentru investitorii privați americani. Ministrul britanic al Sănătății Matt Hancock a declarat că NHS „nu este de vânzare.”

Declarații împortiva prințesei Meghan

Marți este prevăzut un protest față de vizita lui Trump, protest organizat de numeroase grupuri și partide. „Alianța Stop Trump” se așteaptă la o mare demonstrație în centrul Londrei. Anul trecut, la o manifestație similară au participat 250.000 de persoane.

Episcopul de Liverpool, Paul Bayes, a spus că stilul lui Trump de a face politică ar fi „otrăvitor și periculos.” Politicienii de opoziție au declinat invitațiile la banchetul de stat de la Palatul Buckingham. Președintele Camerei Comunelor a refuzat să-l invite pe Trump să țină un discurs în fața parlamentarilor britanici.

Indignarea privind prezența în Marea Britanie a președintelui american ajunge până departe în straturile societății. O remarcă a lui Trump despre prințesa Meghan, soția prințului Harry, i-a iritat până și pe britanicii mai conservatori.

Prințesa Meghan ar fi „rea”, a spus Trump în interviul pentru „The Sun”. Președintele american a încercat ulterior pe Twitter să își retragă afirmația și a dat vina pe presa „Fake”, care ar fi mințit.

Dar ziarul „Sun” a publicat înregistrarea interviului prin care a dovedit afirmațiile deplasate ale lui Trump. Meghan Markle, originară din SUA, l-a criticat pe Trump în campania electorală din 2016.

Sursa Foto: Facebook

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Vizita live:

    • Funii trumpetei la datorie. Mizerabilul trol analfabet mondial relatează în direct tumbele maimuțoiului roșcovan. Rămâneți aproape, că nici nu știți ce pierdeți.

    • @Bad@: „funii”?? LOL 😀 Incredibil cât de prost ești! Bă, tu ar trebui să îți ceri scuze zilnic pentru că exiști.

    • Funii, da, da, da, exact de-ăștia ca marduk, atât de proști că stau legați de par că altfel s-ar spânzura singuri și cu cine ne-am mai distra? Incredibil de funii. Zilnic de proști. Cum era să n-o înghită p-asta un trol analfabet care e atât de imbecil încât nici când se repetă pe el însuși nu-si dă seama? Era normal s-o ia tocmai el, pelicanul. A deschis pliscul și hap, a înhățat cizma pe post de cormoran. Cu tot cu dedicația cuvenită celui mai dobitoc postac, adeverit ca acela care merge mereu după fentă. Deh, dacă nu scrie în Dostoievski și nici în Nietzsche, ce să-i faci, mai greu să se prindă. Jesus, man, loaza, gosh ce mai fătălău bolovan:))))))

  2. Într-adevăr Trump face cărțile pentru ruși.
    Ruperea UE nu aduce un avantaj direct SUA.

  3. Devil Shaiseh, cred ca Trump „face cartile” doar pentru cateva valori foarte importante: comert liber, munca, libertate, prosperitate obtinuta prin munca grea. Cine are alte valori (si in primul rand cei care se considera vesnic victime si discriminati) evident ca nu il poate suferi.