Vizita lui Viktor Orbán la Moscova sârnește furia Comisiei Europene: „Vizita UE în Ungaria sub semnul întrebării” / Premierul pro-Putin a subminat din nou unitatea UE
„Misiunea de pace” întreprinsă de Viktor Orbán „subminează unitatea” Uniunii Europene. Premierul ungar se află astăzi, 5 iulie, la Moscova pentru a discuta despre situația din Ucraina cu președintele rus Vladimir Putin. O vizită care stânjenește Bruxelles-ul, deoarece are loc la doar cinci zile după începerea președinției rotative ungare a Consiliului UE. De asemenea, „pune serios la îndoială vizita tradițională a Comisiei Europene” în țara care deține conducerea semestrială a celor 27, relatează Euronews.
În timp ce Orbán se află la Kremlin, protestele liderilor se ridică din capitala UE. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a clarificat încă de ieri că Orbán nu are niciun mandat din partea UE. În cursul dimineții, mesajele Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Președinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, au clarificat că poziția oficială a celor 27 cu privire la conflict „exclude contactele oficiale între UE și Putin”, potrivit Ursulei von der Leyen „împăcarea nu îl va opri pe Putin”.
Poziția Comisiei Europene cu privire la misiunea de la Budapesta – în urmă cu doar trei zile, Orbán a mers la Kiev pentru a-i cere lui Zelensky o încetare a focului – a fost clarificată de purtătorul de cuvânt principal Eric Mamer în timpul briefingului de presă zilnic: „Este vorba despre împăcare și nu despre pace și credem că subminează unitatea și determinarea de care trebuie să dăm dovadă pentru a pune capăt acestui război”, a spus el, clarificând în continuare: „Nu am fost informați despre vizită. Ea nu a fost coordonată cu noi sau cu altcineva”. La fel cum prima izbucnire a lui Orbán din octombrie 2023, când s-a întâlnit și a dat mâna cu Putin în timpul unei călătorii la Beijing, nu a fost coordonată cu omologii săi europeni.
Iritarea este de așa natură încât Comisia prevede deja primele consecințe: „Această vizită la Moscova pune serios la îndoială vizita tradițională a Președinției (Comisiei, n.r.) în Ungaria, pe care o planificasem imediat după vacanța de vară”, a anunțat Mamer. Într-adevăr, este o practică consacrată ca președintele Comisiei Europene și colegiul comisarilor să viziteze țara care deține președinția rotativă a Consiliului UE.
Purtătorul de cuvânt al executivului comunitar a subliniat că – chiar dacă Orbán a menționat că președinția rotativă nu are mandatul de a negocia în numele UE – „simbolismul este foarte clar”, deoarece „această călătorie are loc la cinci zile după începerea președinției ungare”. Premierul ungar, într-o fotografie postată pe contul său X, însoțită de legenda „Misiunea de pace continuă, a doua oprire: Moscova”, a folosit logo-ul ales de Budapesta pentru președinția semestrială a UE. Orbán a răspuns în felul său furtunii de critici pe care a primit-o între ieri și astăzi, relansând: „Nu este posibil să găsim pacea stând confortabil într-un fotoliu la Bruxelles”, a atacat el, „nu putem sta și aștepta ca războiul să se termine miraculos”.
„Confuzia” semănată intenționat de Orbán, așa cum a denunțat premierul estonian – și candidatul la înlocuirea lui Borrell la șefia diplomației UE – Kaja Kallas, este evidentă și în declarațiile lui Putin la sosirea prietenului său de lungă durată. „Înțeleg că de data aceasta a sosit nu doar ca partener al nostru”, a notat Putin, care intenționează să îi arate lui Orbán detaliile propunerilor Moscovei pentru o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina. Potrivit biroului de presă al Kremlinului, președintele rus i-ar fi spus lui Orbán că este „gata să discute cu dumneavoastră nuanțele pe această temă și mă aștept să-mi faceți cunoscută poziția dumneavoastră și a partenerilor europeni”.
În ceea ce privește imaginile „rușinoase” cu Orban de la Puti, eurodeputatul Sandro Gozi, secretar general al Partidului Democrat European și membru al președinției Renew Europe, reamintește că „printr-o rezoluție din 24 aprilie anul trecut, Parlamentul European a subliniat toate îndoielile și preocupările cu privire la capacitatea reală a acestei președinții rotative a Consiliului de a asigura continuitatea agendei UE și de a reprezenta Consiliul în relațiile sale cu instituțiile UE și cu alte țări”. Potrivit lui Gozi, „din păcate, Consiliul a făcut ca apelul nostru de a muta președinția maghiară să cadă în urechi surde. Prin urmare, a fi indignat astăzi de liderii Consiliului este la fel de ipocrit ca întotdeauna: ar fi fost suficient să ascultăm Parlamentul pentru a evita o astfel de imagine rușinoasă care aruncă discreditare asupra tuturor instituțiilor europene.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii