G4Media.ro

Vizita Papei Francisc în România, reflectată în presa internațională: Papa a vorbit…

Papa Francisc paraseste Catedrala Mantuirii Neamului si saluta credinciosii din papamobil, vineri, 31 mai 2019. Inquam Photos / Adriana Neagoe

Vizita Papei Francisc în România, reflectată în presa internațională: Papa a vorbit despre românii emigranți, care sunt o bogăție pentru alte țări

Vizita Papei Francisc în România a fost reflectată în presa internațională, fiind descrisă ca un moment istoric nu numai pentru comunitatea catolică, ci pentru întreaga țară.

Agenția italiană ANSA amintește că Papa a vorbit despre românii emigranți, care sunt o bogăție pentru alte țări

În discursul ţinut în faţa autorităţilor române, Papa Francisc vorbeşte despre fenomenul emigraţiei, „care a implicat milioane de persoane care şi-au lăsat casa şi patria pentru a căuta noi oportunităţi de muncă şi viaţă demnă. Aduc un omagiu sacrificiilor multor fii şi fiice din România care, prin cultura, patrimoniul de valori şi munca lor îmbogăţesc ţările în care au emigrat, şi, cu rezultat efortului lor, îşi ajută familiile rămase în ţară”, a subliniat Papa, citat de ANSA.

Rai News a titrat: Papa Francisc, în România: „Să construim o societate incluzivă, bazată pe persoană”.

Papa Francisc a lansat un apel „de a nu ceda în faţa seducţiilor” unei „culturi individualiste”, probabil nu atât de ideologică precum în vremurile persecuţiei ateiste, dar „mai persuasivă şi nu mai puţin materialistă”. Papa face un apel puternic de a construi o societate incluzivă, care să nu urmeze ceea ce impune „puterea agresivă a centrelor financiare mari”, a relatat Rai News.

Redactorii menționează confesiunea religioasă a preşedintelui Klaus Iohannis și soției sale.

Guvernul Ungariei doreşte să facă memorabilă vizita Papei, a scris MTI.

Guvernul Ungariei doreşte ca vizita Papei Francisc în România să fie memorabilă, a declarat vineri Miklós Kásler, ministrul ungar al resurselor umane. (…) El a spus că se doreşte transmiterea către Papă a mesajului privind contribuția de durată a creştinismului maghiar la valorile bisericii universale, a notat agenția de presă ungară.

AFP și Reuters au prezentat informații privind vizita Papei în România, istoricul Transilvaniei, repetatele vizite ale premierul ungar, Viktor Orban, în regiune și tensiunile bilaterale provocate de revendicările autonomiste maghiare.

În slujba de la Șumuleu Ciuc Papa va evidenția „bogăția etnică, religioasă și culturală a României”. Președintele ungar, Janos Ader, va participa doar ca pelerin, alături de foarte mulți credincioși veniți din Ungaria. Vaticanul a anunțat că executivul ungar nu va fi reprezentat de Viktor Orban, ci de către un emisar. Budapesta anunțase că ajutorul de 500.000 de euro pentru restaurarea sanctuarului de la Șumuleu Ciuc „nu este o ingerință în afacerile interne ale României”, se arată în relatări.

Un pelerin din Ungaria a declarat pentru AFP că dacă i se va putea adresa Papei va cere autonomia Transilvaniei, în timp ce un etnic maghiar din Oradea a subliniat importanța comuniunii și înțelegerii propovăduite de Papă.

După numeroase ezitări, Bucureștiul a confirmat vineri seara că România va fi reprezentată la eveniment de premierul Viorica Dăncilă, notează AFP.

Slujba este percepută ca recunoaștere a identității celor circa 1,2 milioane de maghiari din Transilvania care au veleități autonomiste și contestă autoritatea Bucureștiului. Transilvania a fost realipită la România după căderea Imperiului Austro-Ungar în 1918, prin Tratatul de la Trianon care „a amputat două regiuni din teritoriul Ungariei”. România recunoaște drepturile culturale și lingvistice – îndeosebi în învățământ – ale minorității maghiare, dar respinge cererile autonomiste ale minoritarilor radicali. În 2018 „fostul șef al diplomației, Mihai Tudose” a înfuriat minoritatea după ce a amenințat că „persoanele care vor arbora pe instituții publice drapele ale comunității maghiare vor atârna alături de ele”. Papa va transmite un mesaj de sprijin pentru minorități printr-un apel la respectarea diversității, se arată într-un comentariu AFP.

Radio Vaticana îl citează pe Arhiepiscopul Ioan Robu: „Vizita Papei Francisc este un moment cu adevărat istoric”: „Vizita Papei Francisc este un moment istoric nu numai pentru comunitatea catolică, ci și pentru țara noastră. Parcă a fost ieri vizita Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea la București, însă acum Papa Francisc va vizita Iașiul, Șumuleul și Blajul. Putem spune că vede regiunile mari ale țării: Muntenia, Moldova și Transilvania. E o realizare deosebită”.

Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. multumesc guvernantilor ca Romania a devenit cel mai mare exportator european de resurse umane, chiar isi merita pensiile speciale

  2. Păi da… de ce sa-si îmbogățească romanii emigranti propria lor tara si asa săracă… las ca nemtii si englezii aveau nevoie de mai multe „bogatii”…
    Papa luciferianul ar fi putut să spună că ar trebui rezolvata problema cat mai urgent ca sa vina romanii emigranti inapoi in tara lor… dar presupun ca lucifer nu e interesat de asta…
    Asta-i lumea in care trăim… Doamne ai mila…

    • Tu vb sa te afli in treaba, Papa a zis ca emigrantii prin emigrarea lor imbogatesc material si spiritual alte tari nu se referea ca trebuie sa emigram cat mai multi. nu mai vb aiurea.

  3. Papa rade de noi…Siria e Gradina Domnului iar Romania e Gradina Maicii Domnului la migratia populatiei cata vreme nu respectam poruncile biblice, sa nu minti, să nu furi si să nu ucizi.

  4. Așa spun și “romanii” din tandarei…

    • Papa abureste lumea cu tamaie cand vorbeste de respect si unitate, libertate si fraternitate. Il ia exemplu pe Eminescu uitand de versurile invrajbitoare ”Cine-au îndrăgit strainii,/Mânca-i-ar inima câinii”…