
Vizită-surpriză a preşedintelui finlandez în Florida: Stubb şi Trump au discutat despre consolidarea parteneriatului bilateral şi au jucat golf
Preşedintele finlandez Alexander Stubb a făcut sâmbătă o călătorie surpriză în SUA pentru a se întâlni cu preşedintele american Donald Trump în Florida, unde cei doi lideri au discutat despre consolidarea parteneriatului bilateral dintre ţările lor şi au jucat o partidă de golf, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.
„Preşedintele Stubb şi cu mine aşteptăm cu nerăbdare să consolidăm parteneriatul dintre Statele Unite şi Finlanda, iar asta include achiziţionarea şi dezvoltarea unui număr mare de spărgătoare de gheaţă extrem de necesare pentru SUA, oferind pace şi securitate internaţională pentru ţările noastre şi pentru lume”, a postat Trump pe platforma sa Truth Social.
Cei doi preşedinţi au luat micul dejun împreună, au jucat golf, iar apoi au luat şi prânzul. Au discutat, de asemenea, probleme de politică externă, inclusiv despre Ucraina.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Stubb la Helsinki săptămâna trecută, aminteşte Reuters.
Biroul preşedintelui finlandez a declarat într-un comunicat că vizita neanunţată a lui Stubb la Trump a avut un caracter informal. Trump a sosit vineri după-amiază la proprietatea sa Mar-a-Lago din Palm Beach, statul Florida, iar sâmbătă dimineaţa a mers la clubul de golf pe care îl deţine în West Palm Beach pentru un turneu de golf.
Senatorul Lindsey Graham a anunţat într-o postare pe X că s-a alăturat echipei lui Trump, care „a fost formidabil!”, şi a lăudat totodată abilităţile de golf ale lui Stubb, „care a fost incredibil” şi care a jucat golf pe când era student la Universitatea Furman din statul natal al lui Graham, Carolina de Sud.
Întâlnirea lui Trump cu Stubb a avut loc la o zi după ce vicepreşedintele JD Vance s-a deplasat fără a fi invitat în Groenlanda, un teritoriu semiautonom care este parte integrantă a apropiatului aliat nordic al Finlandei, Danemarca. Vance a acuzat Danemarca că nu face o treabă bună pentru a păstra Groenlanda în siguranţă.
Trump şi-a exprimat în mod repetat interesul pentru achiziţionarea Groenlandei, parte a unei concentrări internaţionale din ce în ce mai mari asupra concurenţei pentru controlul Arcticii. Guvernul Danemarcei se opune unei astfel de măsuri, la fel ca majoritatea locuitorilor Groenlandei.
Trump a declarat sâmbătă într-un interviu pentru NBC News că „nu va exclude niciodată din discuţie forţa militară” pentru a-şi îndeplini obiectivul, dar a spus că crede că există „o posibilitate bună” ca să poată obţine ceea ce îşi doreşte fără a recurge la forţă.
Întrebat ce mesaj ar trimite Rusiei şi restului lumii prin achiziţionarea Groenlandei, Trump a spus: „Nu mă gândesc cu adevărat la asta. Chiar nu-mi pasă”.
Finlanda este cel mai mare producător mondial de spărgătoare de gheaţă. Aproximativ 80% dintre nave au fost proiectate de companii finlandeze, iar aproximativ 60% dintre ele au fost construite la şantiere navale finlandeze.
În noiembrie, Canada, Finlanda şi administraţia americană a fostului preşedinte Joe Biden au semnat un acord numit Icebreaker Collaboration Effort pentru a lucra „împreună la dezvoltarea de spărgătoare de gheaţă polare şi arctice de clasă mondială prin schimbul de cunoştinţe, informaţii şi resurse”.
Înainte de vizita sa, Stubb declarase că speră să joace golf cu Trump şi că diplomaţia spărgătoarelor de gheaţă ar putea ajuta Finlanda să menţină relaţii bune cu SUA şi Trump.
Finlanda împarte cea mai lungă graniţă a Uniunii Europene cu Rusia. După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, Helsinki a făcut o întoarcere de 180 de grade în politica externă după decenii de nealiniere militară, hotărând să se alăture NATO împreună cu Suedia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.