G4Media.ro

Viziunea Nataliei Gavrilița, premierul desemnat al Republicii Moldova: Un nou contract social,…

Viziunea Nataliei Gavrilița, premierul desemnat al Republicii Moldova: Un nou contract social, ajutor pentru antreprenori, trecerea de la salarii mici la educația necesară pentru domeniile cu valoare adăugată mare

Natalia Gavriliță, premierul desemnat care așteaptă vineri votul de încredere în Parlamentul Republicii Moldova, a explicat într-un interviu pentru Europa Liberă viziunea sa pentru guvernare, potrivit Rador.

Statul trebuie nu doar să vorbească despre anumite schimbări care pot fi făcute, dar să le realizeze. Statul va lucra cu producătorii mici așa ca să fie creat un nou contract social, va fi construit un stat care ajută. Atunci, ei vor fi mai predispuși să plătească impozite în vistieria statului. Se va începe de la elaborarea unui regim separat, mult mai simplificat, mult mai debirocratizat pentru întreprinderile mici și mijlocii. Declarații în acest sens au fost făcute de premierul desemnat Natalia Gavrilița, într-un interviu pentru Europa Liberă, transmite IPN.

Natalia Gavrilița spune că va schimba radical comportamentul statului față de antreprenorii mici și va face ca statul să-i ajute, nu să le încurce în dezvoltarea afacerii. Apoi, trebuie atrași investitori noi în domenii care presupun o valoare adăugată mai înaltă. Totodată, potrivit ei, salariile mari înseamnă trecerea de la un model de dezvoltare unde este folosită munca necalificată, la domenii care necesită o productivitate mai înaltă. Asta înseamnă investirea în educația vocațională și tehnică.

Creșterea prețurilor la produse este argumentată de prețurile pentru materii prime la nivel mondial. Dar, susține premierul desemnat, se așteaptă o reechilibrare pe piața internațională, care trece prin anumite turbulențe post-pandemice, dar în același timp trebuie ca instituțiile anti-monopol, cele care se ocupe de mediul concurențial, să lucreze bine, ca să nu existe înțelegeri de cartel, monopoluri și să existe o formare corectă a prețurilor. În același timp, va trebui să se țină pasul cu creșterea veniturilor cetățenilor, ca ei să nu fie afectați de aceste creșteri de prețuri.

Pentru a fi demontate monopolurile trebuie de analizat, dacă există o poziție dominantă pe piață a unor supermarketuri, de exemplu, sau cum as-ar putea în condițiile Acordului de Asociere, să fie asigurat accesul producătorilor locali la magazine.

Premierul consideră că trebuie de scăpat, în primul rând, de evaziunea fiscală mare, crimele mari, să fie creată o relație deschisă cu statul, așa ca să nu se facă evaziuni. „Cu un nou contract social, despre care vorbesc, cu încredere între instituțiile statului și antreprenori, eu sunt sigură că noi putem face progrese mari în această direcție”, consideră Natalia Gavrilița.

Totodată, întreprinderile de stat trebuie curățate de corupți, iar cu o guvernare corporativă sănătoasă, aceste întreprinderi pot aduce beneficiu. Acestea pot fi privatizate, dar doar după ce sunt aduse la o stare care permite înstrăinarea normală a acestor bunuri, la preț bun. Potrivit candidatului desemnat, Guvernul Gavrilița, dacă va fi învestit, va continua descentralizarea administrației publice locale și autonomia financiară a acesteia.

În altă ordine de idei, prim-ministrul desemnat a declarat că problema diversificării resurselor energetice ține de securitatea energetică a țării. Întrebată dacă va curge degrabă gaz prin țevile gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, ea a spus că trebuie obținute asigurări că există această posibilitate și există căi alternative de acces. „Se va vedea care va fi prețul trebuie discutate și alte subiecte”. Cât privește dosarul transnistrean, se va pune accent pe oprirea schemelor, contrabandei.

Premierul desemnat consideră că există subiecte foarte importante pe agenda discuțiilor bilaterale cu Federația Rusă: contractul cu privire la gaze, dar și situația cetățenilor care lucrează în Federația Rusă, piață de desfacere. Dacă va fi învestită de Parlament, Guvernul va face totul ce îi stă în puteri pentru a îmbunătăți viața cetățenilor.

Natalia Gavrilița a spus că există deja persoane din diasporă care aplică la diferite funcții și crede că vor exista la pozițiile de secretari de stat mai multe persoane din diasporă. Vor fi elaborate și implementate și politici pentru cetățenii din diasporă. (Foto: Natalia Gavriliță / Facebook)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. O avea același mentor!?

  2. O progresista , bleah

  3. E la distanta de ANI lumina de populistul liberal Zombilica!
    Ani lumina!
    Zombilica vorbeste ca un politruc dambovitean, femeia asta ii da clasa!
    Imi vine sa rad de Romania noastra: 2 femei EDUCATE conduc Republica Moldova!
    In Romania ministrii par analfabetisau habarnisti!

    Uite cum vorbeste un Ministru USRist:
    „Claudiu Năsui, ministrul cu viziune, dar fără informaţii: „Nu ştiu ce profit are Salrom. Nu ştiu pe dinafară cifra de afaceri a companiilor din subordinea Ministerului Economiei. Nu ştiu câte întreprinderi noi s-au creat în urma eliminării debirocratizării, sunt zeci de mii de firme.“
    zf, 05.08.2021:
    „Nu ştiu“, „Nu am aceste date la dispoziţie acum“, „Nu ştiu pe dinafară cifrele“, acestea au fost cele mai frecvente răspunsuri ale ministrului economiei, Claudiu Năsui, invitat la emisiunea de business ZF Live a Ziarului Financiar.

    Ministrul economiei crede că economia locală este una de piaţă puternic îngreunată pentru că nu ne-am debarasat de reminescenţele socialiste, vrea o reformă a companiilor de stat, dar nu ştie ce profit sau pierderi au avut ele sau cât reprezintă cifra de afaceri a companiilor de stat din cifra de afaceri totală din economie.

    „O companie de unde aşteptăm rezultate este Salrom, care are potenţial, are probleme legate de o organigramă foarte stufoasă, una care a tot crescut cu timpul, dar care acum are perspective extraordinare pe partea de grafit. Am vorbit cu noul consiliu de administraţie al acestei companii şi are drept principală misiune să dezvolte această zonă a grafitului. Salrom nu era pe pierderi, dar trebuie să ne uităm şi la cât este profitul. Nu ştiu ce profit are Salrom“, a spus Claudiu Năsui la ZF Live.

    Ministrul mai spune că indicatorul ROA – return on assets, acela care indică randamentul activelor, este extrem de mic în toate companiile de stat care sunt profitabile pentru că acestea au fost „căpuşate“.
    Cu toate acestea, nu ştie care este valoarea randamentului activelor.

    Mai mult, Năsui spune că în administraţia Ministerului Economiei sunt aproximativ 70 de companii, dar nu ştie valoarea afacerilor lor.

    „Nu ştiu pe dinafară cifra de afaceri a companiilor.“

    La schema de ajutor de stat pentru companiile din industria HoReCa au aplicat peste 10.000 de companii, iar suma solicitată de acestea a fost de 3,3 mld. lei, însă suma disponibilă pentru această schema este de 2,5 mld. lei.

    În lista aplicanţilor pentru schema de ajutor de stat, cea mai mare sumă solicitată este de 83 mil. lei, a agenţiei de turism Christian Tour, însă compania nu poate primi această sumă, având în vedere că a înregistrat o scădere de 22 mil. lei a cifrei de afaceri în 2020 faţă de 2019, iar schema pentru HoReCa spune că firmele pot primi 20% din scăderea cifrei de afaceri din 2020 faţă de 2019, dar nu mai mult de 800.000 de euro.

    Ministrul Claudiu Năsui NU a putut explica situaţia sumelor din tabelul publicat de Ministerul pe care îl conduce.

    „Suma din tabel este cea pentru care au aplicat companiile, nu înseamnă că este şi aprobată. Acum ea intră într-un proces de evaluare şi un funcţionar va spune dacă suma corectă este aceea sau alta, fie nu este eligibilă. Există o limită de aplicare de 800.000 de euro, aceasta este o limită europeană pentru că această măsură HoReCa este făcută într-un cadru european. Poate aplica compania şi pentru 1 mld. euro, dar tot maximum 800.000 de euro va primi. În momentul acesta am primit evaluările pentru această măsură şi când se vor termina evaluările vom vedea dacă suma depăşeşte 2,5 mld. lei, iar apoi plătim pentru 1 mld. lei“, a spus el.
    Cu toate acestea, companiile spun că au aplicat cu scăderea cifrei de afaceri din 2020 faţă de 2019.
    Astfel, reprezentanţii agenţiei de turism Christian Tour au spus săptămâna trecută pentru ZF că informaţiile nu au nicio legătură cu realitatea, iar ei nu au solicitat această sumă, ci doar au depus documentele doveditoare referitoare la scăderea cifrei de afaceri în 2020 faţă de 2019.”

  4. Asa da.
    La noi… inca e votat PSD la greu. Citu are treaba sa se rafuiasca cu USR+, sa sparga PNL in 2 ducandu-l la 15% si sa guverneze ca un patron jupan de IMM (pentru atat cat va mai apuca) in loc sa puna bazele sanatoase pentru dezvoltarea Romaniei.

  5. Dl. Cîțu, luați notițe!

  6. Oricat am comenta bune si rele …personal am investit in tarisoara noastra in anul 2000 in productie de produse, exportate 100% peste 5 mln euro incasam anual …impozite tarii platite …am rearanjat o fabrica intr un sat …am ajuns la 200 de colaboratori ..oameni minunati sarguinciosi si CORECTI !!!
    Dupa 10 ani …am ajuns sa fug din Moldovita mea natala …rahatul de plohiș punea conditii ..70% el si noi cu 30% …
    Nu mai conteaza …ms Frumos Fratilor din partea dreapta a Prutului ..cu bine si cu rele ..muncim aici de 11 ani ..si contribuim la bugetul Romaniei cu peste 1 mln euro an ..cu placere si bucurie !!!!
    Recunosc …ca maine daca imi cere guvernul tarii sa investesc iar in Moldova ..o fac fara pic de ezitare …constient fiind ca poate fi o teapa noua !!!
    DAR NU CONTEAZA !!! O VAD CA PE UN MIC PAS INTRU UNIREA NOASTRA !!!!