Vlad Alexandrescu: Așteptăm votul Comitetului UNESCO pentru Roșia Montană încă o zi! România a cerut returnarea dosarului pentru mai multe informații
Decizia privind includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO se află pe agenda Comitetului Patrimoniului Mondial la cea de-a 42-a sesiune a acestuia, care se desfășoară între 29 iunie şi 2 iulie la Manama, în Bahrain. Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, susține că România a cerut, duminică, returnarea dosarului Roșia Montană către statul gazdă pentru mai multe informații, cerere justificată prin faptul că există un litigiu în curs.
Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, a anunțat pe pagina de Facebook că ședința Comitetului de azi a început la ora 10 cu anunțul Președintei de ședință că nominalizarea Roșiei Montane se va discuta la finalul panelului, după toate celelalte situri rămase pe listă. Comitetul nu a anunțat și motivele acestei măsuri.
- Dezbaterile de la Manama pot fi urmărite LIVE aici
”Cu toate acestea, se poate presupune că întârzierea cu încă o zi a votului se datorează faptului că Delegația permanentă a României la UNESCO și-a precizat poziția față de nominalizarea Roșiei Montane, printr-o notă ce a fost distribuită participanților, apostilată de Delegatul permanent al României la UNESCO, Adrian Cioroianu. Dacă până la începerea sesiunii Comitetului România solicita „amânarea” deciziei privind înscrierea, România are acum o solicitare diferită către membrii Comitetului: returnarea dosarului de nominalizare către statul gazdă pentru mai multe informații (decizie de „referral”, în termenii Convenției UNESCO). Delegația permanentă a României la UNESCO justifică această solicitare prin aceea că la momentul de față se desfășoară procedura arbitrală la Tribunalul ICSID al Băncii Mondiale.
Guvernul își dovedește încă o dată incapacitatea de a prezenta o poziție clară, profesionistă și argumentată privind nominalizarea Roșiei Montane. Această nominalizare, spre deosebire de bâlbâielile incompetente ale Guvernului, are în spate un dosar științific și tehnic ireproșabil, apreciat de către experții UNESCO prin primirea calificativului pentru Roșia Montană de valoarea universală excepțională, care trebuie înscrisă de urgență în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol. Este evident acum că pericolul cel mai grav la adresa Roșiei Montane este chiar acest Guvern, care ar trebui să o apere și să lupte cu toate mijloacele pe care le are la îndemână pentru înscrierea ei”
Rise Project a publicat pe 21 iunie o analiză realizată de casele de avocatură Lalive (Elveția) și Leaua (România), angajate de statul român în procesul internațional, care susține, printre altele, că includerea Roșiei Montane în lista UNESCO ar crește șansele Gabriel Resources să câștige procesul internațional.
G4Media.ro a dezvăluit în exclusivitate pe data de 6 iunie că Guvernul Dăncilă a stopat procedura de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Cererea de stopare a dosarului a fost făcută de Ministerul Culturii și transmisă ambasadorului României la UNESCO prin intermediul Ministerului de Externe, a declarat pentru G4Media.ro ambasadorul Adrian Cioroianu. Motivul stopării? România este în plin proces cu de arbitraj cu Gabriel Resources, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer.
Stoparea dosarului a fost luată de Guvern fără nici un anunț public, fără nicio dezbatere.
Adrian Cioroianu, ambasadorul României pe lângă UNESCO, a explicat pentru G4Media.ro cum a ajuns Guvernul să stopeze acest proces după ce ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor), corpul experţilor din cadrul UNESCO, a recomandat în luna mai 2018 înscrierea sitului istoric Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial.
”Ne-am bucurat foarte mult când ICOMOS a făcut publică recomandarea înscrierii sitului pe lista patrimoniului. Când am comunicat la București, am primit directivă de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, să cerem în numele guvernului stoparea dosarului, nu retragerea lui, precum și o întrevedere între o delegație guvernamentală și cei de la UNESCO. Motivul? Atât în mandatul guvernului Cioloș, cât și în mandatul actualului Guvern, Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei nu au susținut înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial. Ei spun că pe durata procesului cu Gabriel Resources nu ar fi bine să se producă înscrierea la UNESCO, pentru că ar servi interesele avocaților părții adverse”.
Reamintim că Gabriel Resources a declanșat procedura legală prin care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roșia Montană.
Înscrierea Roșiei Montane în lista Patrimoniului UNESCO ar însemna de facto interzicerea oricărei activități economice care ar aduce atingere patrimoniului cultural din localitate, inclusiv demararea vreunei exploatări miniere pentru extragerea zăcămintelor de aur și alte metale prețioase.
Adrian Cioroianu a mai declarat pentru G4Media.ro că și în mandatul premierului Dacian Cioloș a existat o controversă între ministrul Culturii, Corina Șuteu, și celelalte ministere. ”Dacian Cioloș, la depunerea dosarului, m-a rugat să nu depun dosarul în noiembrie 2016”. De altfel, ministrul Justiției de la acel moment, Raluca Prună, a scris pe Facebook un comentariu (șters ulterior), în care arăta că ”Înţelept ar fi să nu se ia nicio decizie. Depunerea dosarului de către statul român e o poziţionare care vine mănuşă în procedura arbitrală”.
Potrivit informațiilor G4Media.ro, ședința de Guvern din 2016 în care s-a discutat despre depunerea dosarului a fost una extrem de tensionată, avîndu-i protagoniști pe Corina Șuteu, Costin Borc, Raluca Prună și Anca Dragu. În cele din urmă, Ministerul Culturii a trimis pe 4 ianuarie 2017 la UNESCO dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, fără a avea însă în spate o decizie a Guvernului Cioloș. De altfel, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a declarat, în septembrie 2017, că dosarul Roșia Montană a fost depus ilegal la UNESCO: ”Dosarul a fost depus ilegal, după cum ştiţi cu toţii. Nu a fost aprobat de premierul Cioloş, nici de guvernul României, a fost trimis de către unul dintre miniştri”.
Reamintim că proiectul aurifer de la Roșia Montană a fost stopat după protestele masive de stradă din 2013.
Problematica înscrierii în Patrimoniul UNESCO a Peisajului cultural minier de la Roşia Montană va fi gestionată în continuare de Guvern, arată comunicatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Ministrul Culturii, George Ivașcu, a informat membrii CSAT în ședința de miercuri, 27 iunie, cu privire la acest dosar.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii