G4Media.ro

Vlad Alexandrescu, despre reabilitarea parcului Cișmigiu: Primăria Bucureştiului vrea să taie zeci…

Sursa Foto: Merg.in

Vlad Alexandrescu, despre reabilitarea parcului Cișmigiu: Primăria Bucureştiului vrea să taie zeci de arbori seculari, plantaţi încă dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial/ Firea: Dacă cineva are de gând să facă defrişări, pleacă acasă

Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, acuză într-o postare pe Facebook că primarul general, Gabriela Firea, ar vrea „să distrugă” Parcul Cişmigiu prin reabilitarea peisagistică și că proiectul de reabilitare votat miercuri nu a fost supus dezbaterii publice. Primarul general, Gabriela Firea, neagă că vor fi tăiați copaci, însă susține că parcul trebuie reabilitat pe fonduri europene.

„Firea încearcă iar să distrugă Parcul Cişmigiu! Sub denumirea de ‘restaurare’, Primăria Bucureştiului vrea să taie zeci de arbori seculari, plantaţi încă dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Iar, pe locul lor, să construiască tot felul de gherete pe care să le ofere apropiaţilor partidului să-şi deschidă afaceri în mijlocul parcului. Mutilează un parc monument istoric de importanţă internaţională de clasă A. 150 de ani am reuşit să conservăm parcul, realizat în sec. XIX de arhitectul peisagist Karl Fr. Wilhelm Meyer, unul dintre cei mai buni peisagişti care a lucrat în România. Nu s-au atins de el nici comuniştii, nici rechinii imobiliari de după ’89, deşi au vrut”, a scris el, într-o postare pe Facebook.

Senatorul menţionează că proiectul, adoptat miercuri de Consiliul General al Capitalei, nu a beneficiat de susţinerea USR, iar formaţiunea pe care o reprezintă face tot posibilul pentru a „salva” Parcul Cişmigiu.

În debutul şedinţei CGMB, consilierul municipal USR, Alexandru Gâdiuţă, a solicitat retragerea de pe ordinea de zi a proiectului şi supunerea lui dezbaterii publice.

„Nu am avut nicio dezbatere reală în legătură cu acest amplu proiect. Vorbim despre o grădină simbol a oraşului Bucureşti şi este un proiect de mari dimensiuni, vorbim de 10 milioane de euro. Puteam să avem un concurs de proiecte, o discuţie despre acest proiect. (…) Abia ieri am primit documentaţia completă în legătură cu proiectul, pentru că pe site sunt disponibile doar cinci pagini. (…) Am avut un scandal întreg în Bucureşti în momentul în care s-a reabilitat gardul parcului. Imaginaţi-vă ce va fi când vor începe să intre buldozerele în Parcul Cişmigiu, când vor începe să fie defrişeze arbori monument istoric”, a spus el.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a replicat că „dacă cineva are de gând să facă defrişări, pleacă acasă”.

„Dacă cineva are de gând să facă defrişări, pleacă acasă. Oricum nu se va face aşa ceva cu acordul meu. Sunt unul dintre oamenii care a militat şi în Parlamentul României, ca senator, să nu se taie niciun copac de niciunde. Cu atât mai puţin aş fi de acord să facă ceea ce spuneţi dumneavoastră: defrişări masive, să intrăm cu buldozere, să nu mai intre nimeni în zonă. Creaţi o atmosferă de apocalipsă pentru un proiect atât de necesar, în legătură cu care noi avem discuţii destul de avansate să putem să intrăm pe fonduri europene. Este vorba de 10 milioane de euro şi avem şanse şi ne vom înscrie imediat la primul anunţ de fond şi nu vom sta degeaba. Nu renunţăm la accesarea fondurilor europene pentru acest proiect, mai ales că ne încadrăm, dar trebuie să le accesăm. Niciun leu din fonduri europene nu se obţine pe proiecte ipotetice”, a precizat Firea.

Directorul ALPAB, Marius Albişor, a sunat proiectantul şi a cerut lămuriri. „Principala problemă a studiului dendrologic este că densitatea de arbori este foarte mare în Cişmigiu, în speţă, principalul motiv pentru care nu vedeţi iarba. Mergeţi în Cişmigiu şi o să vedeţi că nu este iarbă”, a susţinut Albişor.

Consilierii municipali au aprobat, miercuri, indicatorii tehnico-economici privind reabilitarea peisagistică a parcului istoric Grădina Cişmigiu.Valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, este de 46,8 milioane lei, dintre care lucrările de construcţii şi montaj reprezintă 40 de milioane de lei. Durata de realizare este estimată la trei ani.

Potrivit referatului de aprobare, Parcul Cişmigiu are o suprafaţă totală de 15,7 ha şi este monument istoric, fiind administrat de ALPAB.

„Intervenţiile şi folosinţa Grădinii Cişmigiu vor trebui corelate cu statutul de monument istoric al imobilului şi evoluţia sa compoziţională, în integralitatea tuturor elementelor care îl alcătuiesc, principale şi auxiliare”, prevede documentul.

Sursa Foto: Merg.in

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. …si cand mai raman 2 crengi si se usuca copacul, atunci intervenim decisiv si eliminam riscul pentru cetateni…evident prin taierea copacului.

  2. Eu zic ca o modernizare a parcului, in sensul construiri citorva zeci de cladiri de birouri si de locuinte, se impune. N-ati citit ca din cauza copacilor nu creste iarba? Pina cind vom permite luarea hranei de la gura boilor si vacilor?

  3. Ce faceti cu miile de ciori din parc? Le organizati si lor cursuri pe fonduri europene sa nu mai faca mizerie curnta peste tot? Sau faceti rezervatie naturala de ciori?

  4. Ca ala vechi pe care au platit zeci de mii de euro nu mai merge.

  5. Nu pleacă acasă, țațo, ci la pușcărie, cu tine in frunte. Asta într un stat de drept. În România pleacă într un post mai bun. PÂNĂ CÂND?!

  6. Dupa ce defriseszs pleaca acasa su spaga compensatorie

  7. Cel care taie un copac (din Cismigiu sau din alta parte a tarii ) nu acasa trebuie sa plece ci afara din sistemul bugetar pe viata si afara din tara .

  8. gata a inceput campania…

    vladut comenteaza despre un subiect la care te pricepi, cum ar fi sanatatea de ex.