Vlad Filat a fost achitat în dosarul în care era acuzat de spălare de bani / Sentința nu este definitivă
Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost achitat în dosarul în care a fost învinuit de spălare de bani. Sentința a fost pronunțată marți, 7 mai, de un complet de magistrați ai Judecătoriei Chișinău, format din judecătoarele Djeta Chistol, Angela Catană și Tatiana Bivol. „Fapta nu întrunește elementele infracțiunii”, au concluzionat judecătoarele, potrivit zgd.md.
Procuratura a afirmat că va ataca decizia la Curtea de Apel Chișinău. „Acesta este doar jumătate din drum, pentru că, în istoria justiției din R.Moldova, nu sunt cazuri în care procurorii să nu atace astfel de decizii”, a comentat Vlad Filat, după pronunțarea sentinței.
Procurorul de caz ceruse o pedeapsă de 7 ani de închisoare și o amendă de 12,8 milioane de lei.
În data de 16 ianuarie 2019, Procuratura Anticorupție (PA) anunța că a finalizat și transmis în judecată dosarul penal în care fostul premier era acuzat de spălare de bani la scară mare. Deşi acest dosar a fost trimis în judecată în ianuarie ianuarie 2019 şi la peste un an după ce sentinţa de condamnare în celălalt dosar pe numele său a devenit definitivă şi irevocabilă, datele din această cauză penală arată că ea a fost iniţiată de procurori încă în august 2015, cu două luni înainte de autodenunţul lui Ilan Şor.
Fostul premier a fost învinuit că în anul 2013 a spălat bani în proporții deosebit de mari, utilizând un intermediar, Ion Rusu, cumnatul și nașul de cununie al lui Vlad Filat, care a decedat între timp. Astfel, la 1 iulie 2013, Filat ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru PLDM, la conducerea căruia se afla, pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA (Greenberg Quinlan Rosner Research, n.r.). Pentru serviciile contractate, el ar fi achitat către compania nerezidentă suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii (BEM, n.r.).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank