Fostul europarlamentar Vlad Gheorghe afirmă că partidul DREPT nu este partidul lui Mircea Geoană, nu este „făcut” și nu îl susține pe acesta, ci este platforma juridică pentru ca independenții, partidele mici noi sau cele locale să poată candida.
„Știu că sunteți sătui de partide, ce vă propun este doar o formă de organizare, că așa putem să ne păzim voturile. Fac un apel către toți candidații independenți din țară și din diaspora, către toate partidele mici, toți oamenii buni care vor să pună mâna la schimbarea României în bine să vină alături de noi!
Toți cei care v-ați săturat de politica strâmbă din România, acum avem un partid DREPT și îi aștept alături de mine pe toți oamenii drepți care vor să se implice. DREPT este doar platforma juridică pentru ca independenții, partidele mici noi sau cele locale să poată candida adunând la comun toate resursele și să își poată apăra votul în secții. Facem #AlianțaIndependenților în Parlamentul României și învingem PSD, PNL și pe toți cei cu apucăturile lor!”, afirmă Vlad Gheorghe într-o postare pe pagina sa de Facebook.
El face apel și la oamenii care vor să fie reprezentanți în secțiile de votare.
„Ca să ne înțelegem – am făcut ce trebuia ca să avem DREPTul la oameni în secțiile de vot. Acum facem curat – rămân numai oameni cu un trecut DREPT alături de noi”, susține Vlad Gheorghe.
„S-a tot vehiculat că e partidul lui Mircea Geoană. NU este adevărat. Nu este partidul lui Mircea Geoană, nu este «făcut» pentru Mircea Geoană, nu îl susține pe Mircea Geoană. Și nu mai credeți ce citiți pe la alții, că au tot interesul să scrie de toate, numai ca să ne pună piedici. Când o să mă hotărăsc pe cine susțin la alegerile prezidențiale veți afla de la mine, aici, așa cum am făcut mereu”, susține Vlad Gheorghe.
Context. Partidul DREPT poate avea reprezentanți în Biroul Electoral Central și în secțiile de vot, a decis, sâmbătă, Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia este definitivă.
Liderii PSD suspectează că Partidul DREPT era un vehicul politic care să îl ajute pe Mircea Geoană, potrivit informațiilor G4Media. ”Geoană vrea să folosească DREPT ca să intre în joc și la alegerile parlamentare, eventual într-o alianță cu alt partid pe care îl pregătește. Și pentru asta are nevoie de reprezentanți în secțiile de vot, de aici și apariția pe nepusă masă a unui partid care nu a existat până acum”, a declarat un lider PSD pentru G4Media.
Gheorghe Pecingină, unul dintre cei zece deputați înscriși în Partidul DREPT, a fost întrebat marți la Antena 3 dacă partidul are legătură cu Mircea Geoană și a spus că ”ne dorim să fie o platformă pentru independenți, indiferent dacă candidează la alegerile parlamentare sau prezidențiale. Este o platformă care să ajute această categorie de candidați și partidele mici”.
Partidul DREPT a fost fondat de Iulian Nămoloșanu în 2023, iar în Registrul Partidelor Politice apare ca fiind condus de președintele Alexandru Gâdiuță, viceprimar al Sectorului 6 din București. În noiembrie 2023, Gâdiuţă a fost exclus din USR, fiind acuzat de colegii de filială că a angajat colegi de partid la instituţiile din subordinea primăriei, iar una dintre aceste instituţii ar fi încheiat contracte cu firma unui membru al filialei USR Sector 6. Politicianul a respins atunci criticile și a susținut că excluderea este o consecință a faptului că „insistă să deranjeze”.
Luni, 2 septembrie, zece deputați de la USR, PNL și AUR au cerut conducerii Camerei Deputaților să constate că s-au înscris în Partidul DREPT (Dreptate și Respect în Europa) și să constate că DREPT a devenit partid parlamentar odată cu intrarea lor în formațiunea politică necunoscută până la acel moment.
Miza cererii celor zece deputați este una semnificativă: posibilitatea de a avea reprezentanți în secțiile de vot la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Reprezentanții în birourile electorale și în secțiile de vot sunt văzuți de clasa politică drept o garanție că voturile pentru un anumit partid sau candidat nu sunt anulate. Articolul 118^1 din legea 208 / 2015 privind alegerea senatorilor și deputaților prevede că pot avea reprezentanți în secțiile de vot și acele partide ”care nu au participat la ultimele alegeri parlamentare, dar la data declanșării calendarului electoral pentru alegerile parlamentare au ca membri 7 senatori sau 10 deputați”.
Partidul DREPT a vrut să beneficieze de această prevedere legislativă prin racolarea celor 10 deputați, însă Camera Deputaților le-a respins cererea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media: