G4Media.ro

Vlad Gheorghe: „Ultimul tren pentru Schengen este Consiliul JAI de la începutul…

Sursa foto: European Parliament / Vlad Gheorghe

Vlad Gheorghe: „Ultimul tren pentru Schengen este Consiliul JAI de la începutul lunii decembrie / În acest moment, sunt semnale serioase că Olanda își va schimba poziția privind aderarea Bulgariei, ceea ce crește speranțele României”

Europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe, a declarat la Strasbourg pentru G4Media.ro că ultima ocazie pentru aderarea României la spațiul Schengen în acest an este la Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne din luna decembrie.

El a precizat că există „semnale serioase” că Olanda își va modifica poziția în privința Bulgariei, ceea ce ar crește speranțele României de a se alătura spațiului european de liberă circulație în anul 2023.

Ultimul tren pentru Schengen este Consiliul JAI de la începutul lunii decembrie. În acest moment, sunt semnale serioase că Olanda își va schimba poziția privind aderarea Bulgariei la Schengen, ceea ce crește speranțele României de a primi un vot favorabil aderării la spațiul unic european în 2023.

Presiunea pusă asupra Austriei ar fi uriașă și este puțin probabil ca guvernul lui Nehammer să mai poată continua de unul singur șarada migrației, tema electorală de anul trecut. Să nu uităm că la Sofia în acest moment funcționează un guvern nou, pro-european și care a început deja demersurile necesare în zona justiției.

Avem deci un indiciu credibil că analiza privind Bulgaria, solicitată din nou de către olandezi va fi una favorabilă – mai ales că atât vecinii de la sud de Dunăre, cât și România îndeplinesc deja criteriile Schengen de ani buni”, a afirmat Vlad Gheorghe.

Eurodeputatul a susținut că Bucureștiul ar trebui să continue presiunea diplomatică pentru ca guvernul de la Viena să fie constrâns să își retragă voto-ul privind aderarea României la Schengen.

Ce trebuie să facă România? Să continue eforturile diplomatice și presiunea publică pe toate canalele pentru ca Austria să fie pusă într-adevăr în fața unei situații care să nu-i permită un alt veto discriminator față de români.

În ceea ce privește Parlamentul European vă pot spune că absolut toate negocierile, discuțiile neoficiale și dezbaterile oficiale sunt favorabile României, dovada cea mai clară fiind rezoluția pe care am propus-o în plenul PE și care a fost votată în iulie cu o majoritate clară.

Opinia Comisiei Europene este aceeași – atât România, cât și Bulgaria trebuie să intre în Schengen – deci singura piesă care lipsește din puzzle este izolarea totală a Austriei, în așa fel încât la ultimul JAI din acest an să avem, în sfârșit, confirmarea aderării la Schengen, iar românii să înceapă 2024 fără cozile interminabile și umilitoare de la vămi”, a explicat Gheorghe.

De asemenea, el a subliniat că autoritățile române ar trebui să aibă în vedere faptul că există deja sau vor exista în viitorul apropiat noi guverne în mai multe state UE, care ar putea fi sau nu favorabile unei accelerări a aderării României la spațiul unic european.

Sunt alte două aspecte la care trebuie să fim foarte atenți – nu atât cetățenii români, ci guvernul PSD PNL și Klaus Iohannis, care ar trebui să accelereze activitatea pentru ca România să intre în Schengen cu acest ultim tren.

În primul rând, există noi guverne în funcție în urma alegerilor parlamentare din mai multe țări europene sau vor fi noi cabinete instalate până la Consiliul JAi din decembrie. Este cazul fericit al Poloniei, cu o foarte probabilă coaliție de guvernare pro-europeană ce nu are cum să pună probleme României și Bulgariei pentru aderarea la Schengen, dar să nu uităm de Suedia, care a recunoscut deschis că nu face o prioritate din extinderea spațiului unic de circulație european în președinția Consiliului deținută în prima jumătate a lui 2023 și care ar vrea chiar granițe interne în Schengen.

Evident, aceste controale de frontieră reintroduse în spațiul Schengen contrazic chiar existența spațiului unic european și încurajează o retorică în care UE este slabă și se poate apăra doar cu ziduri. Având în vedere cabinetul suedez actual susținut de extrema dreaptă în Parlament, sigur, înțelegem retorica, dar nu cred că ea va fi încurajată de celelalte state membre în Consiliu”, a precizat Vlad Gheorghe.

Totodată, eurodeputatul USR a evidențiat faptul că atât recentul atentat terorist de la Bruxelles, cât și războiul izbucnit în Israel, ar putea încuraja liderii UE să pledeze pentru un spațiu european cât mai închis.

În al doilea rând, recentul conflict din Orientul Mijlociu și atentatul terorist de la Bruxelles de acum câteva zile dau deja apă la moară celor care ar vrea ca Uniunea Europeană să devină un spațiu cât mai închis, ceea ce, desigur, nu sprijină extinderea Schengen în sine, nu neapărat aderarea României și Bulgariei. Din discuțiile avute săptămâna aceasta în plenul de la Strasbourg, precum și din semnalele publice date de către liderii europeni, sunt slabe șanse ca Uniunea să favorizeze o astfel de închidere, însă cu siguranță autoritățile de la București trebuie să fie pregătite să combată și astfel de poziții.

Or, cea mai mare temere acum este legată de aceste autorități de la București care și anul trecut au ratat șansa undei negocieri în favoarea României. Când îl trimiți pe plagiatorul Bode la Viena în mod evident rezultatul nu poate fi unul în favoarea românilor, iar cu unul dintre groparii justiției, Cătălin Predoiu acum la MAI slabe șanse ca România să fie mai bine reprezentată în JAI și în bilaterale”, a mai declarat el.

Într-o notă optimistă, mai sunt două luni din președinția spaniolă a Consiliului UE, Spania fiind un aliat de nădejde al României și cu o poziție favorabilă în mod activ pentru extinderea Schengen. Coroborând toate aceste aspecte, nu putem decât să sperăm că finalul lui 2023 va veni cu vești bune pentru românii care nu vor mai fi nevoiți să piardă timp, bani și nervi prin aeroporturi și pe la Nădlac.

Ce vă pot spune cu siguranță este că din punctul de vedere al Parlamentului European, ca instituție și a majorității eurodeputaților europeni, România are această susținere să adere la spațiul unic de circulație european cât mai rapid”, a încheiat Vlad Gheorghe.

Corespondență de la Strabourg

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...