G4Media.ro

Vlad Mixich: Curajoasă politic propunerea Guvernului de a liberaliza complet programele naționale…

Foto: Vlad Mixich / Facebook

Vlad Mixich: Curajoasă politic propunerea Guvernului de a liberaliza complet programele naționale de sănătate, dar trebuie introdusă și o măsură foarte nepopulară, ca medicii cu poziții de răspundere să aleagă unde lucrează, la stat sau la privat, altfel nu e competiție reală

Vlad Mixich, expert numit de Parlamentul European în conducerea Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, apreciază drept „curajoasă politic” propunerea Guvernului de a liberaliza complet programele naționale de sănătate, însă precizează că aceasta trebuie însoțită și de „o măsură foarte nepopulară”, ca medicii cu poziții de răspundere să aleagă unde lucrează, la stat sau la privat, pentru că altfel nu este competiție reală.

Mixich explică, într-o postare pe Facebook, că, prin măsura propusă de Ministerul Sănătății ca spitalele și clinicile private să acceseze fondurile alocate pentru programele naționale de sănătate, că fondurile nu vor crește, iar pacienții se vor putea trata în cadrul programelor naționale de sănătate tot ca până acum: în limita fondurilor disponibile și în limita numărului de pacienți stabilit de CNAS.

Vlad Mixich ridică și problema competiției pentru acești bani între privat și public, în condițiile în care foarte mulți medici lucrează în paralel în ambele sisteme. „Vrem competiție pe bune? Ok, dar atunci trebuie introdusă și o măsură foarte nepopulară. Medicii cu poziții de răspundere trebuie să aleagă unde lucrează: ori cu steaua, ori cu crucea. Nu merge și la stat și la privat. Că dacă lucrurile rămân așa, e clar că vom obtine orice altceva, dar nu competiție reală”, spune el.

Postarea integrală a lui Vlad Mixich:

Curajoasă politic propunerea Guvernului de a liberaliza complet programele naționale de sănătate astfel că orice spital privat le va putea, teoretic, accesa. Câteva date factuale, foarte pe scurt că poate n-aveți timp să citiți, care ajută să înțelegem mai bine situația căci deh, e mai complicată decât simpla dihotomie privat versus public.

Cel mai important: fondurile alocate programelor naționale de sănătate nu vor crește. Ele rămân la același nivel (unul foarte mic comparat cu alte țări europene), doar că mai mulți furnizori se vor înghesui să le obțină: orice spital privat și orice spital public care îndeplinesc criteriile tehnice necesare. Pacienții se vor putea trata în cadrul programelor naționale de sănătate tot ca până acum: în limita fondurilor disponibile și în limita numărului de pacienți stabilit de CNAS.

Un alt punct important: aceste programe naționale au niște indicatori de eficiență stabiliți de CNAS care spun cât costă în medie un tratament pe an. Exemplu simplu: costul mediu anual pentru un bolnav cu diabet este de 1076 lei. O buna parte dintre acești indicatori sunt subevaluați, prețul real al unui tratament e mai mare. Ghici de cine va fi acoperită diferența dintre indicatorul stabilit de CNAS și prețul real? E o problemă mare prezentă peste tot astăzi în sistemul medical și nu văd cum această propunere o rezolvă.

Foarte fain că se încurajează competiția între spitalele publice și cele private. Eu am totuși o întrebare: cât de reală e această competiție atunci când coordonatorul unei clinici care derulează un program național într-un spital public este în același timp implicat in coordonarea unei clinici private care vrea să acceseze același program național? Vrem competiție pe bune? Ok, dar atunci trebuie introdusă și o măsură foarte nepopulară. Medicii cu poziții de răspundere trebuie să aleagă unde lucrează: ori cu steaua, ori cu crucea. Nu merge și la stat și la privat. Că dacă lucrurile rămân așa, e clar că vom obtine orice altceva, dar nu competiție reală.

Ar mai fi multe de zis și cred că dezbaterea publică pe subiect e foarte utilă. Am o rugăminte: să nu mai cădem în capcana privat versus public. Sistemul e mult mai complicat decât vederea asta reducționistă. Pun pariu că puțini dintre comentatorii vehemenți de azi știau că deja peste un sfert din banii din programele naționale se duc înspre spitalele private (în București și în Cluj), sau că în top 5 al spitalelor din București care au primit fonduri de exemplu din Programul Național de Boli Cardiovasculare două spitale sunt private (link cu detalii).

Punctul de reper pentru mine în astfel de dezbateri: omul care vrea să introducă reguli clare și criterii de cost-eficiență în alocarea fondurilor din programele naționale, acela e omul care vrea binele pentru mai mulți, nu doar pentru el.

Citește și Secretarul de stat Horațiu Moldovan: ”Nu se privatizează programele naționale de sănătate/ Se vor putea deconta și servicii făcute de spitalele private”

Foto: Facebook Vlad Mixich

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Pare ok dar când o să liberalizeze complet parteneriatele Civile între persoane de același sex și consumul de weed….. să ne putem mai ușor foote în cur în timp ce fumăm iarbă din pipă,asta ar fi raiul pe pământ

    • Eu nu stiu cum oameniu, cum estebaiatul din comentariul de mai sus, supravietuiesc. Asadar, vorbim despre ceva iar asta ne povesteste altceva…oare cine fumeaza mai mult?

  2. Eu vreau bani de la Soros ca sa putem continua experimentul inceput in Romanistan pe 22Dec1989, experiment care va duce la disolutia Statului Roman.

  3. Fituica asta manipulatoare are in proportie de 90% comentatori care nu au nici o treaba cu țara asta,ei fiind doar niște postaci platiti…

  4. Dl Mixich este mult prea optimist in privinta conditiei pe care ar dori-o impusa. Este o zona unde si Mafia ar putea lua notite

  5. @Ăsta Încurajează comportamente mai puțin resposabile ale statului despre obligațiile ce le are în domeniul sănătății când ia banii de la contribuabili, propunând transferuri de bani și răspundere spre sectorul privat, ?