G4Media.ro

Vlad Voiculescu a cerut OMS să acorde expertiză României pentru construirea de…

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Vlad Voiculescu a cerut OMS să acorde expertiză României pentru construirea de spitale noi și pentru investițiile în spitalele vechi

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, luni, la un webinar organizat de Colegiul Medicilor din România, că astăzi a avut o discuție cu directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Han Kluge, căruia i-a cerut ca o echipă de specialiști ai organizației să acorde expertiză României pentru construirea de spitale noi și pentru investițiile în spitalele vechi.

„Depunem eforturi acum ca să mergem mai departe cu cele trei spitale regionale și cu alte câteva proiecte de investiții. Nu o să fac promisiuni grosolane despre cum mâine vor răsări spitale în România. Spitalele sunt obiective de investiții complexe. O să puteți să aveți informații despre acestea în fiecare zi și oricine vrea să contribuie e bine-venit”, a mai spus Voiculescu.

Ministrul a precizat că, în afara proiectelor pentru spitale noi, vor fi făcute investiții în spitalele vechi, „care să aibă cap și coadă”.

Vlad Voiculescu a menționat că principalele vulnerabilități ale spitalelor vechi țin de: infrastructură, limitări ale numărului de personal, personal insuficient sau nu suficient antrenat pentru securitatea la incendiu și lucruri care țin de reguli.

„Vom merge exact către aceste puncte. O să încercăm să flexibilizăm cadrul de personal și să revizium normele de personal în special în secțiile pentru Covid. Vom crea fondul național pentru siguranța în spitale – fond dedicat pentru anumite investiții și pentru anumite tipuri de mentenanță – și avem în vedere o revizuire a regulilor pentru spitale. Problemele nu sunt de ieri, de azi, dar a ne uita înapoi și a găsi vinovați nu ne ajută foarte tare”, a mai spus Voiculescu.

Ministerul Sănătății a emis un comunicat de presă privind discuția ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, cu directorul regional al OMS, Hans Kluge:

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a avut astăzi, 1 februarie 2021, o întâlnire oficială, în regim online, cu directorul regional al Biroului European al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Hans Kluge. Cei doi oficiali au discutat, printre altele, despre accesul populației la medicamente, lista esențială de medicamente a OMS, formarea personalului din managementul serviciilor de sănătate, răspunsul la pandemia COVID-19 și asigurarea unui mediu sigur în spitalele românești.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a vorbit despre problemele de acces ale pacientului la medicamente care au apărut în ultimii ani din cauza retragerii de pe piață a unui număr mare de medicamente și escaladării exportului paralel către alte piețe din Uniunea Europeană. Ministrul Sănătății a spus că, împreună cu noua sa echipă de la minister, lucrează la identificarea unor soluții pentru rezolvarea acestei probleme: „În vederea asigurării accesului pacientului la medicamente esențiale este nevoie de stabilirea unui cadru de încurajare a menținerii sau pătrunderii în piața farmaceutică din România a acelor medicamente generice care se regăsesc atât în lista de medicamente considerate de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind esențiale pentru orice țară, cât și în lista medicamentelor cu procent de compensare 100%, pentru a nu aduce modificări asupra contribuției proprii din partea pacientului.”

Directorul regional al Biroului European al Organizației Mondiale a Sănătății a salutat acest efort și a asigurat de întregul sprijin al OMS pentru soluționarea acestei situații:

„Medicamentele esențiale din lista Organizației Mondiale a Sănătății sunt medicamente de bază pentru orice sistem de sănătate și, în acest sens, salutăm intenția Ministerului Sănătății din România de a îmbunătăți accesul populației la aceste medicamente.”

În ceea ce privește celelalte subiecte aflate pe agenda de discuții, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății a reiterat sprijinul tehnic al OMS pentru continuarea cu succes a campaniei de vaccinare, pentru eforturile de a face spitalele românești mai sigure, precum și pentru profesionalizarea managementul serviciilor de sănătate.

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Pana una alta, nu e nimic rusinos in a cere expertiza de la cei mai pregatiti decat tine. Doar prostii cred ca romanii sunt cei mai tari de pe planeta si n-au nevoie de ajutor

  2. Ma da a gasit la cine sa apeleze…

  3. Ăsta-i zdravăn la cap? CHIAR DELOC NU GÎNDEȘTE!? Cît de redus și slugarnic poate fi!?

  4. Pentru ca noi sintem mici si natingi si nu stim. Sau pentru in citiva ani trebuie data vina pe cineva pentru nerealizari?

  5. Citesti comentariile si devine clar ca lumina zilei de ce suntem la coada lumii civilizate

  6. Un ministru catastrofal. Trebuie schimbat urgent, e in alta lume.

  7. Da’ de ce sa nu cerem domnu Dan? Doar prostul fudul crede ca le stie pe toate si face doar ce-l taie capul. In momentul in care noi nu suntem in stare sa facem 3 spitale regionale cu bani de la UE de vro 4-5 ani si ne iau foc spitalele, nu e o idee buna sa ii intrebam pe aia care reusesc sa contruiasca spitale si nu le iau foc sectiile de covid cum face ei de reusesc? Un manager occidental, spre deosebire de un tatuca comunist, nu pretinde ca le stie pe toate, ci asculta toate parerile specialistilor si alege de acolo ce crede ca e bun pentru proiectul sau.

  8. Ba baieti, sinteti cu capul? Ce aveti?

    Ministrul sanatatii cere expertiza oms pentru constructie si modernizare de spitale, si sar toti ca arsi. Pai hai sa discutam.

    1. OMS nu consta doar in seful ala etiopian cu care nu prea e lumea de acord pentru cum a gestionat covid la nivel mondial. Ci are si experti foarte buni. Mai aes in domeniul managementului spitalicesc.
    2. Cand vin niste experti neafiliati politic in Romania si iti zic ca e bine intr-un fel sa faci lucrurile, ar trebui sa avem macar asteptarea ca nu se mai sifoneaza banii pe echipamente cu supra pret
    3. Romania cotizeaza la OMS (cam 1 milion $ / an), de ce sa nu beneficieze de asta?

    Mai cititi si altceva, nu doar click si can can. Asta daca stiti citi, evident.