Vlad Voiculescu: Adevărul e că sistemul de sănătate e un sat fără câini și din tot noianul de instituții de stat, nimeni nu mai este de partea pacientului / Parte din medici reacționează la pile
Vlad Voiculescu, fost ministru USR al Sănătății, arată că principalii vinovați în cazul tinerei mame moarte la Spitalul de urgență din Botoșani după ce a fost ignorată 7 ore sunt medicii care nu reacționeză decât la pile și șpagă. El arată într-un comunicat că USR a propus crearea unei instituții care să apere pacienții, dar aceasta a fost eliminată de coaliția PSD-PNL din programul de guvernare.
”Adevărul este – și toți știm asta – că așa cum poliția reacționează la pile (lăsând poate un nemernic drogat să conducă mai departe?), tot la pile (sau la lipsa lor!) reacționează și parte din medici. Că dacă nu cunoști pe cineva, sau… în multe locuri încă, dacă nu cotizezi din clipa când intri în spital, poți fi uitat în vreun salon la fel ca Alexandra. Adevărul este că foarte mulți medici dorm în gardă deși pacienții ar avea nevoie de ajutorul lor iar asta este un lucru îndeobște acceptat. După cum îndeobște acceptat este că unii (nu puțini și nu fără titluri universitare) nu vin la lucru decât câteva ore pe zi. După cum acceptat este că unii nu văd decât 2 pacienți pe lună în timp ce alții țin secții sau chiar spitale în cârcă”, a declarat Vlad Voiculescu.
El a mai spus că ”dincolo de vorbe mari (jurământul lui Hipocrat, facultatea, etc.) care înseamnă ceva pentru oamenii onorabili și harnici, pentru ceilalți nu mai există motivație în afară de șpagă sau pile. Când ați auzit de vreun medic măcar admonestat/avertizat/penalizat pentru că a dormit în gardă în timp ce un pacient (sau zece?) a(u) suferit crunt? Sau că a plecat din spital la 10-11 dimineața? Sau că a chemat pacientul de la stat la dânsul în privat la consultație la 11:30. Sau că nu a respectat niciun protocol și i-a „făcut“ pacientului o procedură fără anestezie “că trebuie să plece și nu mai stă după anesteziști”?”
”Sistemul nostru de sănătate este un sat fără câini și că din tot noianul de instituții de stat, nimeni nu mai este de partea pacientului. Medicul, dacă ai noroc și dai peste un om bun sau poate dacă cunoști pe cineva”, a spus el.
El a explicat și necesitatea de a avea o instituție care să apere drepturile pacienților din spitale.
”Am inclus alături de partidul meu – USR – crearea unui Ombudsman în sănătate – un organism independent care să fie apere drepturile pacienților, să investigheze diferitele tipuri de administrare defectuoasă, de abuzuri sau de discriminare din sistemul de sănătate. A fost în programul de guvernare al guvernului PNL-USR-UDMR. Eu nu am apucat să îl implementez în cele 3 luni la minister înainte să scape domnii Iohannis și Cîțu de mine iar PSD și PNL au eliminat punctul din programul lor de guvernare, desigur. În mai multe spitale din București, ASSMB – a cărei conducere este susținută de USR – a introdus sisteme digitale care înregistrează fiecare interacțiune dintre medic/asistentă și pacienți. În 6 luni ar trebui să avem primele statistici relevante cât și extinderea măsurii în mai multe spitale”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii