G4Media.ro

Vlad Voiculescu despre proiectul Gabrielei Firea pentru Spitalul Metropolitan: Cu ce documente…

sursa foto: Facebook

Vlad Voiculescu despre proiectul Gabrielei Firea pentru Spitalul Metropolitan: Cu ce documente ați prezentat nu ați obține nici finanțarea unei cișmele publice

Vlad Voiculescu, candidatul PLUS la Primăria București, critică proiectul Spitalului Metropolitan făcut public de primarul general, Gabriela Firea, care urmează să fie discutat la viitoarea ședință a Consiliului General.

Voiculescu scrie într-o postare pe Facebook că din documentația prezentată de Firea ”lipseste un document esential pentru inceperea oricarui demers de acest fel, numit Analiza a Necesitatilor. Aceasta trebuie sa fie bazata pe numarul total al locuitorilor din zona de influenta, structura de varsta, determinarea celor mai frecvente boli pe grup de varsta, calculul numarului necesar de paturi in functie de cazuistica si durata medie de spitalizare, durata medie a interventiilor chirurgicale, etc”.

Fostul ministru al Sănătății în guvernul Cioloș mai arată că ”cine a pregatit proiectul pare a fi ramas ancorat in conceptele de organizare a unitatilor spitalicesti din RSR (si tot lagarul sovietic) din anii ‘70-’80. Orice gandire moderna este axata pe concepte precum Sectii interdiciplinare de ingrijire redusa, normala, intensiva, Cresterea volumului interventiilor chirurgicale de zi; Organizare care sa permita tratamentul pacientului in grupuri multidisciplinare de medici, fara ca pacientul sa fie mutat dintr-o sectie in alta”.

Voiculescu mai arată că lipsesc studiile de impact asupra zonei și că noul proiect nu mai trece prin procedura legala de consultare a populatiei.

Reamintim că Spitalul Metropolitan din București, proiect inițiat de Gabriela Firea, va costa 4,7 miliarde de lei (circa un miliard de euro), potrivit proiectului de hotărâre a Consiliului general al Municipiului București, pusă în dezbatere vineri pe site-ul Primăriei Capitalei. În urmă cu două zile, pe 11 decembrie, Gabriela Firea spunea într-o conferință de presă că proiectul va costa 400 de milioane de euro.

Presupusul spital, pentru care nu există în acest moment o sursă de finanțare, ar urma să fie amplasat la marginea orașului, pe Șoseaua Pipera nr. 63 – 65, și ar urma să fie construit în 5 ani.

”Spitalul Metropolitan este mai mult decât un spital, este un concept nou pentru România, deoarece acest obiectiv va îngloba nu numai un spital, ci și locuințe pentru doctori, spații hoteliere pentru pacienți și pentru familiile acestora, creșă și grădiniță pentru copiii personalului medical, săli de cursuri și conferințe”, se arată în proiectul de hotărâre.

Foto: Vlad Voiculescu / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Domnul Vlad Voiculescu este un manager care ştie extrem de bine nevoile oamenilor aflați in suferință şi cum trebuie acționat într-un spital. Cât timp a fost ministru era desconsiderat de medicii din sistem, fiind numit „traficantul” ca aluzie la voluntariatul pe care l-a făcut domnul Voiculescu în ajutorul destinelor crude pedepsite de autorități cu lipsa cruntă de medicamente cu care sunt confruntate anumite patologii. Adevărul este că domnul Voiculescu a stricat jocul mafiei medico-farmaceutice incluzându-i aici şi pe producătorii de medicamente. Asta reprezintă una din cele mai vechi Caracatițe din societatea românească, aplicată bolnavilor. Fără ruşine şi fără milă.

    • Cu ce,cu ne ce,uite k gruparea Firea-Pandele la PMB prospera fara problem,pe baza de propaganda si omerta.

  2. Stiam ca groparul medicinei romanesti de transplant se pricepe la daramat spitale, acu vad ca stim si cu ce se mananca… Eeee, asa da!

  3. Noi nu stim insa ca firea e o specialista , o profesionista , …….

    Oare ce ii determina pe bucuresteni sa voteze o asemenea secatura ?!

  4. Stiam ca groparul medicinei romanesti de transplant se pricepe la daramat spitale, acu vad ca stim si cu ce se mananca… Eeee, asa da!

  5. Domnul Voiculescu a adus medicamente unor bolnavi de cancer si a sprijinit financiar transportul lor la spitalele din Austria si Germania.
    Doamna Firea a adus faina si ulei si i-a dus pe bucuresteni la moastele Sf Paraschiva.
    De aici incepe comparatia…

  6. Cred ca D.na primar ne zapaceste cu gura,ca restul realizarilor le-am auzit dar nu si vazut sau sa fi beneficiat de acestea.

  7. Ne-am bucura foarte mult să obţinem o Primărie cinstită, dar ne-am bucura şi dacă limba română n-ar mai fi siluită de români.

    Domnul Voiculescu, de a cărui competenţă şi bună credinţă nu ne îndoim, ne spune că cererea de fonduri pentru construirea unui spital public, trebuie să furnizeze inclusiv „calculul numărului necesar de paturi în funcţie de cazuistica şi durata medie de spitalizare”.

    Eroarea de exprimare priveşte folosirea cu totul improprie a cuvântului „cazuistica”.

    Sensul pentru care s-a folosit cuvântul „cazuistica” este uşor de bănuit (i.e. prezentarea cazurilor de spitalizare etc), dar distanţa până la sensul real al cuvântului „cazuistică” este ca de la cer la pământ.

    „Cazuistica” este o „Parte a teologiei scolastice medievale care încearcă să rezolve cazurile de conștiință printr-un sistem de norme etice abstracte și prin subtilități logice”. Prin extensie, „cazuistică” înseamnă „Argumentare subtilă, abilă, a unor teze false sau îndoielnice” (dexonline.ro).

    Aşadar, nicio legătură cu proiectul de spital al lui Gaby Sârmăncur.

    • Domnu’…. After School.
      Ne dăm cu fundul de pământ c-ar fii unii care nu vorbesc limba română literară, ba chiar dăm și exemple, cu definiții luate de pe… dexonline. Mă întorc imediat la acel dexonline, dar până atunci, am și eu câteva nelămuriri.

      Probabil că sunteți mândru că sunteți român, și de-aia vă zgârie pe urechi neologismele folosite de alții, aici „cazuistica”. Dar totuși, sunteți atât de mândru că sunteți român, dar vă cheamă „After School”?
      Trecem peste, ajungem la „i.e.”. Ăsta vine din latină, „id est”, dar avem corespondent și în limba română. Îi zice „adică”. Ce facem? Ne legăm de unii că nu folosesc cuvintele românești, dar noi folosim ce ne vine la îndemână?

      Revenind la dexonline, așa cum ziceam mai devreme, cu întreaga definiție a cuvântului „cazuistică”:
      „1. Parte a teologiei scolastice medievale care încearcă să rezolve cazurile de conștiință și să justifice unele practici imorale printr-un sistem de norme etice abstracte și prin subtilități logice, devenite cu vremea pură sofistică.
      surse: DEX ’09 DEX ’98 DLRLC DN
      1.1. prin extensiune Argumentare subtilă, abilă, sofistică a unor teze false sau îndoielnice.
      surse: DEX ’09 DEX ’98 DLRLC DN MDN ’00 sinonime: abilitate ingeniozitate
      2. Sistem de investigații, analize și practici având la bază cazuri particulare, individuale.
      surse: MDN ’00
      3. medicină Ansamblu de cazuri de boală de un anumit profil, studiate și tratate.
      surse: MDN ’00”

      Dacă avem curiozitatea să citim după punctul 1, observăm că acest cuvânt are exact sensul folosit de dl. Voiculescu, cel pe care l-ați sesizat și dvs. Dar probabil că trebuia să vă dați un pic în spectacol, „că ce bine știți dvs să vorbiți și ce prost e ăla, că habar n-are ce cuvinte folosește”…

      Așadar, toată legătura cu proiectul de spital al lui Gaby Sârmăncur.

    • @Anton

      Sensul (gresit!) de „analiză pe cazuri” a cuvântului „cazuistică” este un exemplu tipic de etimologie populară, iar faptul că ediţia nouă a MDN (dicţionar invocat) nu spune decât că autorii (acelui dicţionar!) apreciază că utilizarea frecventă (dar, sigur, greşită!) ar fi creat deja o normă. Aprecierea este in cel mai fericit caz discutabilă, dar sigur este că graba cu care uzul greşit este acceptat de unii ca normă este şi semnul nelimitatei democratizări a limbii, aşa încât trebuie să ne aşteptăm şi ca noile ediţii MDN să ne înveţe cuvântul „succesuri” (cuvant superb, de altfel).

      Poporanismul cu care mi se judecă prescurtarea consacrată „i.e.” ar trebui dus până la capăt, cerându-se să nu mai folosim „etc” sau „e.g.”, câtă vreme putem scrie „s.c.l.” şi „de exemplu”.

      Sintagma „After School” a vizat exact vidul lăsat în seama pregătirii „la seral”, de şcoala aproximativă în folosirea limbii române.

      In fine, se stie de mult ca punctele de suspensie (vezi apelarea „Domnu’…. After School”) arata cat de perspicac este autorul lor.

      Urăm domnului Anton multe succesuri în cultivarea populimismului.

    • Domnu’… After School, când citesc asemenea limbă de lemn, demnă de vremea anilor 1950, combinată cu faimoasa expresie „se știe că”, realizez că nu prea am ce să discut cu dvs. Așa că vă doresc să rămâneți cu ideile dvs, puține dar fixe, și să comentați ceva mai puțin la chestii care vă depășesc.

      <>
      Nu. Este jargon medical. Mergeți la orice medic și întrebați-l de etimologia cuvântului „cazuistică”, și veți primi răspunsul dat de mine, cel din dicționarul scris de autorii „populiști” sau „poporaniști”, adică „ansamblu de cazuri de boală”.

      Văd că vă deranjează până și punctele de suspensie. Ne aducem aminte când și cum sunt folosite? Ia să vedem:
      „Punctuația din limba română arată că punctele de suspensie marchează o pauză mare în cursul vorbirii. Spre deosebire de punct, punctele de suspensie nu marchează sfârşitul unei propoziţii sau al unei fraze, ci indică, în general, o întrerupere a şirului vorbirii.”

      „Perspicac”. Hmm. În ce dicționar ați găsit cuvântul „perspicac”, domnu’ Dăncilă? Asta așa, că tot ați amintit de „succesuri”. Și să nu-mi spuneți că l-ați scris intenționat așa, urmând vajnicul exemplu al cititoarei de prompter cu gura plină de rahat. Vezi cazul spitalului construit de „Dăruiește Viață” și căcatul mâncat de adoratorii PSD, în frunte cu primărița domiciliată în Voluntari.

      Vă doresc un „populimism” cât mai subțire, domnu’ „cilivizat”. PSD-ul e mândru să vă aibă drept votant.
      PS. „Se știe că”… „am găsit la Penețeu droguri, armament, muniţie, maşină de scris automată, tipărit bani la Peneleu. Este în ziarul „Adevărul”.”

  8. Mars la cacat, sclavule

  9. Asta a fost Ministru al Sanatatii, post in care nu a construit nici un garaj vreme de un an. Azi, continua sa sustina ca e specialist, vizand acelasi ciolan. Dar, de la comunicatul asta incoace, Firea are deja experienta de manager in sanatate mai multa decat el.