Vlad Voiculescu, despre tatăl său cu verdict de colaborator al Securității: A dat declarații despre străini când era monitor de schi / Vasile Voiculescu a avut mai multe angajamente cu poliția politică comunistă, turnându-și colegii pentru că ascultau Europa Liberă și pentru că spuneau bancuri
Președintele PLUS București, Vlad Voiculescu, a scris marți pe Facebook despre calitatea de colaborator a tatălui său cu Securitatea comunistă, susținând că, pe vremea când era monitor de schi a dat declarații despre străini și subliniind că el dă socoteală în fața oricui doar despre faptele sale.
Precizările vin după ce în spațiul public a apărut o decizie a Curții de Apel București din 2015, prin care Vasile Voiculescu Iulian, tatăl lui Vlad Voiculescu, a fost declarat colaborator al poliției politice comuniste, el semnând, începând cu 1978, mai multe angajamente cu Securitatea, și oferind informații despre colegii și cunoscuții care ascultau Radio Europa Liberă sau spuneau bancuri cu tentă politică.
”A fost vicecampion național la înot și monitor de ski (atunci a lucrat cu străini despre care a dat declarații)”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook despre colaborarea tatălui său cu Securitatea.
”Taică-miu nu e perfect și sigur a făcut greșeli. Nu vreau să comentez în niciun fel decizia respectivă. Taică-miu a ieșit în stradă în 1989 și a avut un certificat de revoluționar (o prostie, dacă mă întrebați pe mine, dar asta e altă poveste – și nu îl mai are astăzi). Nu comentez pentru că aș fi tentat să minimizez faptele – știindu-l pe taică-miu și știindu-i pe o bună parte dintre cei despre care se face vorbire acolo – și să pun lucrurile în contextul vieții tatălui meu, atât cât îl cunosc, cu bune și cu rele. Știu însă că tot în acele vremuri au fost mulți oameni care nu au acceptat să facă niciun compromis, niciodată. Oameni care au refuzat orice colaborare cu organele securității, indiferent de consecințe. Mă înclin în fața lor. Nu știu dacă eu aș fi avut această tărie în acele vremuri, deși sigur, mi-ar plăcea să cred că aș fi avut-o”, a mai scris Voiculescu pe Facebook.
El sugerează că apariția în spațiul public a deciziei judecătorești prin care tatăl său a fost declarat colaborator al Securității are legătură cu implicarea sa în politică și cu intenția declarată de a candida la Primăria Capitalei.
”Sunt deja câțiva ani de când greșeli sau păcate vechi ale unor membri ai familiei mele sunt scoase la suprafață și arătate lumii, la pachet câteodată cu mizerii și minciuni fără sfârșit. Toate din cauza mea și a implicării mele. Toate pentru a demonstra că “toți sunt/suntem la fel” și pentru a fi folosite ca intimidare. Ei, bine, nu. Nu suntem toți la fel. Vorbesc în numele meu”, a subliniat Vlad Voiculescu.
Potrivit sentinței pronunțate de Curtea de Apel București în 2015, tatăl lui Vlad Voiculesc, Vasile Voiculescu Iulian, a semnat un prim angajament cu Securitatea în 1978, pe când era student la Facultatea de învățământ Pedagogic Galați, ”pentru supravegherea informativă a unor colegi semnalați cu diverse manifestări ostile”. Angajamentul a fost semnat pe 6 august 1978, tatăl lui Voiculescu primind numele conspirativ ”Victor”.
Voiculescu senior a fost apoi recrutat din nou de Securitate în anul 1980, pe când era profesor în Târgoviște, cu misiunea de a-i depista pe ”tinerii de pe raza orașului cu preocupări de trecere frauduloasă a frontierei sau de rămânere ilegală în străinătate (pe linia problemei EVAZIUNE)”.
”Se mai constată că în anul 1981 pârâtul s-a transferat la școala generală din com. Brănești, fiind preluat în legătură de ofițerul care răspundea de această comună și folosit pentru acoperirea informativă în cadrul unității de învățământ și a formației corale ”Cântarea Brănișteană”, în care activa, formație ce a efectuat mai multe turnee peste graniță. Din 1985, titularul s-a angajat în cadrul Policlinicii Balneare Pucioasa, fiind folosit și în Problema SĂNĂTATE, apoi în Problema F.A. (FĂRĂ ANTECEDENTE), observându-se că în acest ultim dosar, există un nou angajament semnat de către titular, pen care acesta a preluat numele conspirativ Victor”, se mai arată în decizia Curți de Apel București, pronunțată în urmă cu cinci ani.
În cuprinsul deciziei sunt date ca exemple și câteva note informative date de tatăl lui Vlad Voiculescu Securității:
- Potrivit notei din data de 1.07.1982, pârâtul a relatat organelor de Securitate următoarele: ”într-o discuție pe care am avut-o în urmă cu circa o lună și jumătate cu un membru al formației corale Cântarea Brănișteanu (…) am aflat că acesta a audiat emisiunile religioase transmise în zilele de Paști la postul de radio Europa Liberă. Acesta era impresionat de calitatea acestor emisiuni. Am înțeles că are ca pasiune muzica. Urmează să reiau discuțiile cu acesta, pentru clarificarea acestor date și stabilirea poziției lui prezente, după începerea repetițiilor, când voi avea contact cu el”.
- Potrivit notei din 26.01.1984, furnizată de către pârât Securității sub numele conspirativ Victor (…) pârâtul a semnalat Securității următoarele aspecte: ”în urmă cu o săptămână, cu ocazia spectacolului omagial prilejuit de sărbătoarea Unirii Principatelor, la care a participat și corul din Brănești, la Târgoviște, am fost de față când numitul NJ a spus, printre alte glume, și un banc pe temă politică. Prin acest banc respectivul a ironizat unele persoane din conducerea de partid și de stat. Printre alții a fost de față și C.S., care nu s-a angrenat în discuții. Am remarcat și cu alte ocazii că numitul C.S. evită comentariile politice”.
”Curtea Constată că informațiile furnizate de pârât (Vasile Voiculescu Iulian – n. red.) au vizat îngrădirea dreptului la viață privată, prevăzut la art. 17 din Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice”, se mai precizează în decizia instanței.
- Citește integral decizia Curții de Apel București prin care tatăl lui Vlad Voiculescu a fost declarat colaborator al Securității: Decizie CAB Vasile Voiculescu Iulian
Nu este primul scandal legat de fosta Securitate comunistă cu care este asociat PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș. Anul trecut, la scurt timp după lansare formațiunii, istoricul Marius Oprea, care a scris constant despre fosta Securitate comunistă, l-a acuzat pe Dacian Cioloș, într-un text publicat pe data de 18 ianuarie, că și-a înregistrat partidul PLUS cu ajutorul casei de avocatură „Iordache & Partners”, fondată de Alexandru Iordache, despre care spune că a fost maior de Securitate și coordonatorul anchetei penale la care a fost supus în 1988, cu un an înainte de Revoluție.
Oprea a dezvăluit că secretarul general al partidului condus de Dacian Cioloș este fiul maiorului de Securitate, Adrian Alexandru Iordache, care este și managing partner la casa de avocatură a firmei, iar vicepreședinte al partidului PLUS este nora fostului securist.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
88 comentarii