Vladimir Andronachi, fost deputat și locotenent al oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc, reținut la un punct vamal cu Ucraina
Fostul deputat democrat, Vladimir Andronache, unul dintre locotenenții oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, a fost reținut miercuri dimineață la intrarea în Republica Moldova pe la punctul de trecere Mămăliga din nordul țării la granița cu Ucraina, după ce a fost dat în urmărire internațională prin Interpol, potrivit autorităților moldovene.
Pe numele lui Andronachi este emis mandat de arestare, astfel că acesta urmează să fie plasat în arest preventiv la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău şi apoi să fie diferit justiţiei. „Unul câte unul, toți fugarii față de care există bănuieli că au săvârșit acte ilegale, urmează a fi pedepsiți așa cum prevede legea”, a comentat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, despre reținerea lui Andronachi.
Andronachi s-a evidențiat ca unul dintre apropiații oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, în calitate de fost angajat și de apropiat implicat în mai multe afaceri oneroase.
Andronachi a fugit din Republica Moldova după căderea regimului Plahotniuc în iunie 2019, iar autoritățile au deschis mai multe dosare penale pe numele său și l-au dat în urmărire internațională. Într-o investigație a jurnaliști TV8 de la Chișinău, Andronachi este descris ca artizanul unei scheme cu energie electrică pentru Republica Moldova de la centrala Cuciurgan din regiunea separatistă transnistreană.
Andronachi este acuzat că ar fi pus în practică o schemă, între 2014-2016, prin care Republica Moldova a ajuns să procure energie electrică de la centrala de la Cuciurgan (deținută de ginatul rus Inter RAO), prin intermediul firmei-căpușă Energokapital. Aceast din urmă era conectată la oligarhul Vladimir Plahotniuc și fostul lider separatist de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk.
De asemenea, Andronachi este implicat și în afaceri cu fier vechi cu compania de sat Metalferos. În august 2022, Judecătoria Chișinău, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a dispus aplicarea sechestrului pe Hotelul „Național” din Chișinău, în dosarul denumit generic „Metalferos,” în care este investigat fostul deputat, Vladimir Andronachi.
Andronachi „este cercetat pentru spălare de bani, precum și pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, însă nu s-a prezentat în fața autorității de investigație, după ce a fost citat repetat”.
„Potrivit unui raport al Serviciului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor prezentat către ARBI a CNA și examinate de procurorii PCCOCS, învinuitul este beneficiarul efectiv al companiei care deține Hotelul „Național”, cu valoarea capitalului social estimate în 2018 la suma de 5,5 milioane euro, ceea ce constituie peste 100 milioane lei moldovenești. Procurorii menționează că acesta este unul din bunurile sechestrate ale fostului deputat în dosarul „Metalferos,” în vederea ulterioarei confiscări în folosul statului, în contul prejudiciilor cauzate de învinuit, de peste 1,1 miliarde lei moldovenești [peste 55 de milioane de euro”, anunța Procuratura Generală.
Pe 8 iulie 2022, Andronachi a fost dat în căutare internațională de Intepol, fiind vizat în dosarul „Metalferos” și în dosarul „furtul miliardului”, în urma căruia un miliard de dolari a fost sustras din trei bănci private moldovenești între 2012-2014.
Plahotniuc este acuzat că a fost beneficiarul a zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar care se oscupă cu vânzarea și cumpărarea de metale, în special fier uzat. În acest dosar apare și numele lui Vladimir Andronachi, considerat unul dintre locotenenții lui Plahotniuc.
De asemenea, Andronachi a fost implicat și într-o afacere ce viza vânzarea consulatului Republicii Moldova de la Odesa, tranzacție care nu a mai avut loc datorită impicării autorităților de la Chișinău.
Fostul deputat al Partidului Democrat, Vladimir Andronachi, în plenul Parlamentului de la Chișinău. Sursa/Parlamentul Republicii Moldova
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii