G4Media.ro

Vladimir Putin, din nou umilit: În doar două zile, forțele sale aeriene…

Sursa Foto: scramble.nl

Vladimir Putin, din nou umilit: În doar două zile, forțele sale aeriene au pierdut trei avioane „de calitate superioară” în valoare de câte 45 milioane de dolari fiecare

Forțele ruse s-au confruntat cu cea mai puternică ripostă de la începutul ostilităților din luna februarie, relatează Daily Express, citată de Rador.

În cursul campaniei lor împotriva Ucrainei, forțele ruse au înregistrat un mare număr de victime și au avut mari pagube în materie de armament.

Deși s-a bucurat de superioritate atât în materie de personal, cât și în privința aparaturii militare, armata lui Putin a luptat din greu până acum ca să-și atingă vreunul dintre obiectivele militare propuse.

Rușii nu au reușit să își asigure securitatea spațiului aerian și par să plătească scump pentru asta.
La începutul lunii mai, forțele ucrainene au doborât cu succes, în doar două zile, trei avioane rusești de război de tip SU-30.

Avionul de tip SU-30 este considerat drept unul dintre cele mai perfecționate modele aflate în posesia Rusiei și ar costa până la $45 milioane.

Viktor Kovalenko, un veteran al armatei ucrainene, observa: „În ziua de 5 mai, apărarea aeriană a Ucrainei a doborât după două zile și cel de-al treilea avion din cadrul celor cu care se mândresc Forțele Aeriene Ruse, respectiv, un avion ultraperfecționat, de tip SU-30. Un astfel de avion costă între $25 -45 milioane, iar rușii continuă să le trimită”. Avionul are la bord rachete sol-sol de mare precizie, cu o rază de 120 km.

Avionul poate avea la bord bombe de tip AB-500 și de tip KAB-1500KR cu rachete de un calibru între 80 și 130 mm, precum și rachete de tip S-25, cu un calibru de 25 mm.

Armata ucraineană estimează că, de la începutul războiului, a doborât și distrus 200 de avioane rusești.

Serghei Sumlennîi, un analist politic, a calculat că Trezoreria Rusă plătește pentru aceste pierderi cel puțin $5 miliarde.

„Armata ucraineană a doborât cel de-al 200-lea avion rusesc”, afirmă el. Având în vedere că prețul cel mai ieftin al unui asemenea avion (SU-24) este de $25 milioane, costul total al pagubelor, doar în privința avioanelor, a atins cel puțin $5 miliarde, fără a mai lua în considerație instruirea piloților sau costul mai mare al unor avioane ceva mai sofisticate”.

Totuși, el a a subliniat că aceste costuri au fost deja absorbite de economia rusă. „Problema e următoarea: aceste costuri nu sunt reale. În prezent, Moscova nu plătește din propriu-i buzunar pentru toate astea.

Este vorba despre niște investiții făcute deja începând din ultimele decenii. Desigur, ele au avut un impact negativ asupra economiei, dar impactul este deja prezent. Au fost produse avioane, au fost instruiți niște piloți”.

Statele Unite au avut un rol-cheie în a sprijini Ucraina pentru a-și organiza apărarea aeriană și a distruge avioanele rusești.

La începutul războiului, schimbul de informații cu Casa Albă a permis armatei ucrainene să respingă cu succes asaltul rușilor asupra unui aeroport important din apropierea Kievului.

Informațiile oferite de oficiali ai serviciilor americane din domeniu au dus și la doborârea unui avion rusesc de transport, având la bord sute de soldați.

Un oficial american a făcut canalului (american) NBC News următoarea declarație:” Încă de la început, am fost destul de înclinați să facem schimb de informații de ordin strategic și operațional cu Ucraina. Asta a avut un impact atât în plan tactic, cât și în plan strategic. Există exemple care ilustrează destul de clar că asta a contat foarte mult”.

Sursa: Daily Express/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

49 comentarii

  1. Rusia a ajuns bătaia de joc a lumii.

    • Rachete sol-sol pe un avion?

    • … in caz că nu mai are kerosen e folosit că și lansator :))))

    • @Eugen adica rachete care pot fi folosite cand avionul e inca in hangar, poate chiar si in timp ce reincarca rachetele.
      Rusii au fost primii oameni in spatiu (allegedly), comparativ cu ei noi ce stim? Suntem practic fructe si legume. Daca vrea rusu sa aiba avion (de hartie albastra hehe. n.r., still a blueprint) care costa jumate cat un F35b dar care trage cu de toate in afara de obuze de battleship, apai atunci or sa aiba si cu asta basta.

    • o sa aiba o struto-camila nefunctionala copiata de la occidentul decadent. remember TU-144?

    • Nu te îmbăta cu apă rece… 😉

  2. umilit, neumilit, iesirea la mare a ucrainei este momentan sub control rusesc.

  3. de ce nu scrieti asemenea titluri si can Zelensky pierde avioane???
    Ucraina a pierdut peste 150 de avioane militare in valoare de cateva miliarde euro

    Zelensky nu e umilit cand tara lui e facuta pulbere si el traieste in canal, ascund de 3 luni???

    • Nu te mai agita șoșoc drogat, războiul îl pierdeți încet și sigur!

    • De-asta a invadat Rusia pe ucraineni, ca să-i umilească, ca să se simtă Putin bărbat.

      Și nu, Zelenski nu e umilit, fiindcă el e cel care se apară în fața invaziei nemeritate, iar Ucraina va câștiga.

    • Mihai sa îți aperi tara nu e umilință.
      Sa ataci, sa ucizi, sa violezi… astea sunt umilințe și acte iresponsabile. Dar, poate, vor răspunde și pentru astea cât de curând sovieticii (rușii, dacă asa vrei)

    • +1
      semn ca acest comentariu nu a fost scris de un postac, ci de un om simplu care isi pune intrebari logice

      Pretul platit pentru „a slabi Rusia” (asa cum a spus Lloyd Austin, ministrul apararii din SUA) este Ucraina si poporul ucrainean.

      Ucraina demolata si ucrainenii refugiati (12 milioane conform BBC pana astazi)

      Pentru „Slava Ukraini” aceasta este o victorie a la Pirus. O sa realizeze si ei la un moment dat, dar este deja mult prea tarziu. Istoria va judeca.

      Min. Apararii din Ucraina spune ca 300km patrati au fost minati de rusi. Stiti ce inseamna asta? Ca pentru urmatoarele 2-3 generatii, ucrainenii vor demina Ucraina pana in secolul 23.

    • pentru ca zelenskyy nu are figuri de mare cuceritor, el doar isi para tara, ca orice lider responsabil.
      nu zelensky s-a dus sa incercuiasca moscova sa-i demilitarizeze si sa-i denazifice pe rusi, ci invers.
      rusia tre sa invete sa stea naibii in granitele ei

    • Pentru că ruzia e a „doua” armata din lume, nu sunt in stare să aibă control aerian peste ucraina iar sistemele antiaeriene nu funcționează cum trebuie, pe când, ucraina are locul 22 in lume și încă are și o să aibă aviație

    • Oricum veți vedea steagul NATO arborat pe clădirea Kremlinului, troli spurcați!

    • te-ai îmbătat… MISHA !!! Tot cu.. MONA 🤔🤪
      Că de votka… nema kopeci 😂

  4. Am o curiozitate, cu ce au fost doborâte, cu borcanul de murături?

  5. cu mica-ta, pe post de parasutista 🙂

  6. În articol scrie ca „Avionul are la bord rachete sol-sol de mare precizie, cu o rază de 120 km.”. Poate ca aer – sol, că doar nu aterizează într-un câmp, le descarca și le trage

    • Nu-nu! Is sol-sol. Tiehnolojiie noua rusasca. D-alea da s-armeaza singure de cum detecteaza gunoi capitalist zburand pa cer.

  7. primim informații doar dintr-un singur sens…rușii sunt la pământ, pierderi colosale, soldați morți, tehnica de lupta abandonată pt diferite motive…din păcate războiul face victime colaterale iar in Ucraina mor și oameni civili, însă numărul lor numarul lor nu este estimat real tocmai și pt ca este foarte mare. In rest…lasă sa câștige ei Eurovisionul!!!

  8. Cum sa crezi asemenea enormitate ca avioanele de lupta rusești folosesc componente de la aparatura electrocasnica sau altele??? Mai tată, voi sunteți conștienți in ce aberatie credeți????

    • Sunt pe net poze cu GPS-uri comerciale în vehicule de luptă rusești. Tanchiștii ruși se orientează după hărți pe hârtie. Deci da, armata rusă merge cu scuipat și gumă de mestecat.

    • În asemenea cazuri emoționale, mintea limpede nu mai funcționează. Nimeni nu-și mai pune problema de ce contractul Turciei cu SUA pt cumpararea F35 a fost denunțat unilateral de SUA cu toate ca turcii au plătit. Simplu, pt ca turcii au luat rachete antiaeriene de la rusi care puteau lovi aparatele F35. Nu decizia turcilor o discut, cred ca a fost proasta, vreau doar să spun că nu au cumpărat rachete cu GPS legate cu sfoara și motoare de mașini de spălat. Și o vorbă veche spune că atunci când iei ouale din cuibar să nu le pui pe toate în același coșuleț. Dacă se întâmplă ceva și se sparg, rămâi cu nimic.

    • Cipurile-s cipuri, taica.
      Majoritatea SoIC-urilor au mai mult sau mai putin arhitectura identica, implementand procese de fabricatie care au la baza guidelines folosite de standardul universal x86-64. Difera doar layout-ul pachetului (waferele de silicon decupate in forma finala de chip se numesc package) si numarul efectiv de tranzistori. Si memoria cache, acolo unde e cazul.

  9. Și încă ceva curios. Se spune că avioanele ar costa între 25 și 45 mil$. Adică de la simplu la aprope dublu. Înțeleg ca și în cazul F35 ale SUA sunt diferente de preț în funcție de varianta constructiva, dar nu asa ceva. Cat de credibilă este aceasta informație?
    G4media, vă rog, autorul sa scrie un draft și altcineva să-l citească înainte de a fi pus pe pagina. Nu este prima oara când articole sunt scrise total aiurea.
    PS Nu contest știrea de baza cu doborârea ci doar modul de prezentare.

    • Pai, F16 variaza de la 12 la 35 mio, deci de la simplu la triplu? So, what’s your point?!

    • Daniel, nu prea sunt scrise de ei, le primesc spre publicare in cadrul retelei.

    • Variaza in functie de electronica de bord. Nu toate avioanele au night vision targeting, Ewar, radar si optical laser targeting, avionica moderna optimizata recent, etc.
      Alea mai vechi de exemplu au fost poate trecute doar prin mentenanta de baza si dupa aceea scoase la inaintare, fara sa fie optimizate in nici un fel. Ceea ce explica probabil pretul, tinand cont de faptul ca au fost construite intr-o perioada fara sanctiuni economice (pre 2014). Celelalte au fost construite probabil mai tarziu, atunci cand componente de avionica performanta erau mult mai rare si deci pretul final era mult mai ridicat. Simplu.

  10. Silviu
    Cu tot respectul, eu m-am referit la calitatea acestui articol, ca să poți înțelege trebuie sa ai ceva standard, nu faptul că la second hand costa 1/3 fata de una noua, asa cum sunt ale noastre F16. Știi ca în momentul în care ieși pe poarta reprezentantei masina noua își pierde 1/3 din valoare. This is the point.
    Zoon politicon
    Scuze, nu m-am gândit…..

    • Preturile pe care le-a scris Silviu sunt pentru F16 noi. Cel mai ieftin nou e 12 mil si cel mai scump 35 mil in functie de configuratie.

  11. Geo, nu sunt analist militar, dar diferența de preț în funcție de configurație este imensa, mai ales ca nu se mai produc, deci noi nu sunt. În funcție de numărul de aparate reciclabile, de interesele regionale si mai ales de mentenanta lor, care costă în resursa de zbor cât orice tip de avion, ajung de doua ori mai mult. Toți cred că F16 este un Logan pe care îl repari în spatele blocului.
    Stima.

  12. razboiul este pace, sclavia este libertate si ignoranta este putere

    da da slava ukraini, putin moare zilnic, rusii se retrag, dar jumatate de ucraina tot ocupata este

    ce propaganda impu.tita de razboi

  13. Alte vrăjeli ale drogălăului. Nu le mai crede nimeni. Cel mai interesant va fi la Bucha. Deja AFP zice de persoane îmbrăcate în civil

  14. câtă vrăjeală 😂😂😂

  15. Si in fiecare din ele sunt ucisi zece generali, Gherasimenco si Soigu.

  16. Arata tu unde jumate de ucraina este ocupata 🙂 , și oricum in zonele ocupate orcii dețin control doar drumurile și localitățile. Hartă: https://twitter.com/Nrg8000/status/1526600772590645248?t=xrMQfNWkorpKf6jz_MIBgg&s=19

  17. Despre naziștii Azov,care s-au predat, nu scrieți? Da, useristilor, știu, predarea azovilor înseamnă, de fapt, o ‘victorie împotriva rușilor”. Deci, „rușii pierd”…

  18. Mihai,
    Tu ce ai fi vrut să facă,sa stea ,,smirna” și să accepte toate pretențiile teritoriale ale rușilor?!?!?
    Daca tu faci ,,sluji” precum un cățel in fața celui mai tare,atunci află că nu e toată lumea la fel ….
    Personal nu pot decât să-l felicit pe Zelenski ptr că își ține compatrioții uniți…..