Vladimir Putin, din nou umilit: În doar două zile, forțele sale aeriene au pierdut trei avioane „de calitate superioară” în valoare de câte 45 milioane de dolari fiecare
Forțele ruse s-au confruntat cu cea mai puternică ripostă de la începutul ostilităților din luna februarie, relatează Daily Express, citată de Rador.
În cursul campaniei lor împotriva Ucrainei, forțele ruse au înregistrat un mare număr de victime și au avut mari pagube în materie de armament.
Deși s-a bucurat de superioritate atât în materie de personal, cât și în privința aparaturii militare, armata lui Putin a luptat din greu până acum ca să-și atingă vreunul dintre obiectivele militare propuse.
Rușii nu au reușit să își asigure securitatea spațiului aerian și par să plătească scump pentru asta.
La începutul lunii mai, forțele ucrainene au doborât cu succes, în doar două zile, trei avioane rusești de război de tip SU-30.
Avionul de tip SU-30 este considerat drept unul dintre cele mai perfecționate modele aflate în posesia Rusiei și ar costa până la $45 milioane.
Viktor Kovalenko, un veteran al armatei ucrainene, observa: „În ziua de 5 mai, apărarea aeriană a Ucrainei a doborât după două zile și cel de-al treilea avion din cadrul celor cu care se mândresc Forțele Aeriene Ruse, respectiv, un avion ultraperfecționat, de tip SU-30. Un astfel de avion costă între $25 -45 milioane, iar rușii continuă să le trimită”. Avionul are la bord rachete sol-sol de mare precizie, cu o rază de 120 km.
Avionul poate avea la bord bombe de tip AB-500 și de tip KAB-1500KR cu rachete de un calibru între 80 și 130 mm, precum și rachete de tip S-25, cu un calibru de 25 mm.
Armata ucraineană estimează că, de la începutul războiului, a doborât și distrus 200 de avioane rusești.
Serghei Sumlennîi, un analist politic, a calculat că Trezoreria Rusă plătește pentru aceste pierderi cel puțin $5 miliarde.
„Armata ucraineană a doborât cel de-al 200-lea avion rusesc”, afirmă el. Având în vedere că prețul cel mai ieftin al unui asemenea avion (SU-24) este de $25 milioane, costul total al pagubelor, doar în privința avioanelor, a atins cel puțin $5 miliarde, fără a mai lua în considerație instruirea piloților sau costul mai mare al unor avioane ceva mai sofisticate”.
Totuși, el a a subliniat că aceste costuri au fost deja absorbite de economia rusă. „Problema e următoarea: aceste costuri nu sunt reale. În prezent, Moscova nu plătește din propriu-i buzunar pentru toate astea.
Este vorba despre niște investiții făcute deja începând din ultimele decenii. Desigur, ele au avut un impact negativ asupra economiei, dar impactul este deja prezent. Au fost produse avioane, au fost instruiți niște piloți”.
Statele Unite au avut un rol-cheie în a sprijini Ucraina pentru a-și organiza apărarea aeriană și a distruge avioanele rusești.
La începutul războiului, schimbul de informații cu Casa Albă a permis armatei ucrainene să respingă cu succes asaltul rușilor asupra unui aeroport important din apropierea Kievului.
Informațiile oferite de oficiali ai serviciilor americane din domeniu au dus și la doborârea unui avion rusesc de transport, având la bord sute de soldați.
Un oficial american a făcut canalului (american) NBC News următoarea declarație:” Încă de la început, am fost destul de înclinați să facem schimb de informații de ordin strategic și operațional cu Ucraina. Asta a avut un impact atât în plan tactic, cât și în plan strategic. Există exemple care ilustrează destul de clar că asta a contat foarte mult”.
Sursa: Daily Express/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
49 comentarii