Vladimir Putin a ordonat exerciții cu arme nucleare tactice. Ce înseamnă acest lucru? (analiză BBC)
Ministerul rus al Apărării a comunicat că Statul Major General, la ordinul președintelui Vladimir Putin, a început pregătirile pentru desfășurarea în viitorul apropiat a unor exerciții ale formațiunilor de rachete ale Districtului Militar Sudic (SMD) și ale forțelor Marinei Militare legate de „utilizarea armelor nucleare non-strategice”, sau arme nucleare tactice, cum mai sunt cunoscute, transmite BBC.
Exercițiile, a precizat Ministerul, sunt pregătite ca răspuns la „declarațiile provocatoare și amenințările oficialilor occidentali” și vor avea loc „în curând”. Mesajul nu a specificat exact la ce declarații se referă. Nici locația exercițiilor nu a fost anunțată.
Ulterior, luni, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că este vorba despre declarații ale președintelui francez „domnul Macron, declarații ale reprezentanților britanici” și ale „reprezentanților Senatului SUA” despre presupuse intenții de a trimite contingente armate în Ucraina.
„Aceasta este o rundă complet nouă de escaladare a tensiunilor. Este fără precedent, necesită o atenție specială și măsuri speciale”, a declarat reprezentantul Kremlinului, citat de Interfax.
La sfârșitul lunii februarie 2024, Financial Times a relatat că a reușit să consulte documente secrete rusești care se refereau la armele nucleare tactice rusești.
Din analiza acestor documente, pragul de utilizare a acestui tip de arme de către Rusia este în realitate mult mai scăzut decât au declarat oficialii ruși în mod public.
Pavel Aksenov, observator militar, a declarat pentru serviciul în limba rusă al BBC: „Armele nucleare tactice sunt periculoase, deoarece politicienii și personalul militar pot avea un sentiment fals de efect „limitat””:
Simplul fapt de a efectua exerciții cu arme nucleare nu poate fi un fapt alarmant – Rusia efectuează în mod regulat diverse tipuri de manevre ale forțelor nucleare strategice, exersând diferite etape ale utilizării armelor – de la desfășurare până la antrenamente de lansare a rachetelor balistice intercontinentale. Iar armele nucleare strategice sunt mult mai puternice și mai teribile.
Condițiile și circumstanțele, precum și consecințele utilizării armelor nucleare strategice, sunt clare pentru toată lumea.
Armele nucleare tactice, spre deosebire de cele strategice, sunt periculoase deoarece politicienii și personalul militar pot avea un sentiment fals al efectului „limitat” al utilizării lor.
O bombă sau o rachetă nucleară tactică nu poate distruge o țară și, cel mai probabil, nu va șterge de pe fața pământului nici măcar un oraș mare și modern. Iar sentimentul unei astfel de „puteri limitate” poate scădea pragul de utilizare a armelor nucleare tactice.
Dar, pe de altă parte, teama de armele nucleare în lume este atât de mare încât utilizarea lor poate duce la consecințe politice foarte grave, chiar dacă este vorba „doar” de un focos tactic.
În ciuda faptului că Rusia duce un război distructiv și sângeros în Ucraina de mai bine de doi ani, aceasta menține parteneriate sau relații de prietenie cu multe țări, inclusiv, de exemplu, cu China sau India. Folosirea armelor nucleare, chiar și în timpul exercițiilor, poate complica foarte mult aceste relații.
Armele nucleare sunt percepute în principal ca instrument de descurajare. Și, prin urmare, însăși menționarea armelor nucleare, chiar și a celor tactice, înseamnă utilizarea lor în scopul pentru care au fost concepute – acela de descurajare.
Rusia a amenințat deja cu armele nucleare tactice în timpul războiului din Ucraina – în primăvara anului 2023, a desfășurat arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului ca răspuns la asistența militară occidentală acordată Ucrainei – proiectile perforante pentru blindaj foarte eficiente, cu miezuri de uraniu sărăcit.
Exercițiile anunțate acum, după cum a declarat Kremlinul, sunt legate de declarațiile liderilor Franței și Marii Britanii privind implicarea țărilor lor în războiul din Ucraina.
Iar semnalul este foarte alarmant, notează BBC, care subliniază însă că, atunci când a trimis arme nucleare tactice în Belarus, acest lucru nu a oprit furnizarea de echipamente străine, inclusiv obuze.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank