G4Media.ro

Vladimir Putin, care nu poate candida pentru un nou mandat de președinte,…

sursa foto: Facebook

Vladimir Putin, care nu poate candida pentru un nou mandat de președinte, propune un referendum cu privire la revizuirea Constituţiei Rusiei

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus miercuri organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei cu scopul consolidării puterilor Parlamentului, menţinând în acelaşi timp caracterul prezidenţial al sistemului politic pe care îl patronează de 20 de ani, potrivit AFP, Reuters şi Rossia 24, preluate de Agerpres.

‘Consider că este necesar de a supune votului cetăţenilor ţării toate amendamentele propuse la Constituţie’, a declarat Putin în discursul său anual privind Starea Naţiunii, rostit în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale (parlamentul) – Duma de Stat (camera inferioară) şi Consiliul Federaţiei (camera superioară) / şi a elitelor politice ale ţării, fără să precizeze însă un calendar exact.

Principală măsură anunţată vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii şefului guvernului pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului.

Potrivit şefului statului, modificările propuse la textul Constituţiei nu afectează principiile fundamentale ale acesteia, prin urmare, ele pot fi aprobate de parlament în cadrul procedurilor în vigoare prin adoptarea de legi constituţionale.

‘Având în vedere că iniţiativele propuse vizează schimbări semnificative ale sistemului politic, ale ramurilor executivă, legislativă şi judiciară, consider că este necesar votul cetăţenilor cu privire la toate modificările ce ar putea fi aduse Constituţiei’, a spus liderul rus, promiţând respectarea rezultatelor referendumului.

Potrivit lui Putin, aceasta este o schimbare ‘semnificativă’ pentru care el consideră că Rusia este ‘matură’. Cele două Camere ale Parlamentului sunt dominate în prezent de forţele pro-Putin şi nu se opun niciodată dorinţelor Kremlinului.

Propunerile de reformă expuse de Putin vizează, de asemenea, consolidarea atribuţiilor guvernatorilor regionali, interzicerea membrilor guvernului şi judecătorilor să aibă permise de şedere în străinătate şi obligativitatea ca orice candidat la preşedinţie să fi trăit ultimii 25 de ani în Rusia.

Cu toate acestea, Vladimir Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 şi care conform legislaţiei în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidenţial.

‘Rusia trebuie să rămână o republică prezidenţială puternică, motiv pentru care preşedintele va păstra, desigur, dreptul de a stabili obiectivele şi priorităţile guvernului’, a avertizat el.

Astfel, preşedintele îşi va păstra dreptul de a demite orice membru al guvernului, atribuţia de numi şefii tuturor structurilor de securitate şi îi va putea demite pe preşedinţii Curţilor Supremă şi Constituţională.

Fără să ofere precizări, Vladimir Putin a abordat şi problema modificării articolului care limitează numărul mandatelor prezidenţiale ‘la două mandate succesive’.

Anterior, Putin a spus că nu este necesară adoptarea unei noi Constituţii în Rusia, dar a menţionat necesitatea introducerii unor amendamente la Legea fundamentală a ţării.

În cadrul conferinţei de presă anuale în decembrie, într-un comentariu la oportunitatea modificării Constituţiei, liderul rus a spus că termenul ‘consecutiv’ ar putea fi eliminat în legătură cu mandatele prezidenţiale.

Declaraţiile sale intervin în timp ce observatorii încearcă să depisteze vreun indiciu despre cum ar putea evolua reforma sistemului politic în Rusia înainte de 2024 când actualul său mandat prezidenţial se încheie, iar Constituţia îi interzice să candideze din nou.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. O data modificata constitutia e ca noua; deci se reseteaza numarul mandatelor.
    Hai ca puteti! Daca nu o duceti la babele alea care le faceau virgine si a saptea oara pe „fetele” care mai calcau stramb, sa nu se faca de rusine dimineata cand scoate nasa cearsaful.

  2. Bre faceti-l presedinte pe viata ca sa scape omu’ de porcaria asta cu 2-3-5 mandate, sa tot faca schimb cu celalat pitic… E plictisitor si injositor pentru cela mai mare, frumos, destept, puternic, curajos, neinfricat, mai stralucitor decit Soarele si cel mai iubit de catre poporul rus si multe alte popoare. E universal, transcedental si deci nemuritor. E mai tare chiar si decit trump daca asa ceva este posibil.
    E clar ca poporul rus va schimba Constitutia care va ramine asa si pentru urmatorii presedinti ai rusiei in cazul in care nemuritorul va da coltul din cauza vreunui ciudat si neasteptat accident al Universului.
    Apoi nu se poate ca putinica sa ramina in urma chinezului care e pe viata. Da-o-ncolo de treaba! Se poate face si la americani ca si trump viseaza la chestia asta.
    Pacat ca dragnea a intrat in puscarie, dar asta e temporar, cine stie ce ne rezerva viitorul?

  3. Referendum cu rezultatul cunoscut. 99,99% dintre rusi vor ca tatuca Vladimir sa mai poata candida la 5 mandate de cate 10 ani fiecare. Exact ca pe vremea lui nea Nicu cand am votat sa reducem armamentul cu 5% prin referendum (scuze daca le incurc).

    • Ahaha, nu le incurci, ai dreptate. Uitasem de el. A fost un referendum la care si copiii au putut sa voteze, avind astfel un cuvint greu de spus la stabilirea pacii mondiale (un fel de Greta avant la lettre). Cred ca aveam 14 ani si m-am dus foarte mindru la scoala, unde era sectia de votare, iar profa de fizica mi-a inminat buletinul de vot si un pix, mi-a aratat coloana unde trebuie sa semnez, in dreptul numelui meu si apoi, dupa ce a verificat ca am semnat unde trebuie, a bagat buletinul in urna sigilata.
      Hai ca uitasem ca aveam democratie si pe vremea aia! Ulei, zahar, vata medicinala, apa calda si curent electric nu prea se gaseau, dar la democratie stateam binisor.

    • Exact, aveam multa democratie si fara cartela. Erau foarte atenti cum semnam acolo. Imi aduc aminte ca era in jur de 6 dimineata (directiva de la partid ca pana la 10 sa voteze aproape toti) si eram foarte somnoros si profesorii au facut un patratel din hartie, sa nu care cumva sa votam la NU. Ce vremuri „de glorie” :)))).

  4. Putin pregatestele marionetele si sforile de rigoare (si gloantele de rigoare, in caz ca vreo sfoara nu functioneaza „cum trebuie”). In acelasi timp, vrea sa fie „original” in raport cu Occidentul.
    Oricum, este o gandire de om nebun. Adica Primul Ministru este numit de Parlament ca sa-i stabileasca Presedintele ce sa faca … Cool!

  5. Aha. Mama Russia e matură. Și eu care credeam altceva!
    Deci, oricine poate candida la preșesinție, orice candidat la președinție trebuie sa facă dovada că a trăit în Rusia în ultimii 25 de ani, că a fost agent KGB și că îl cheamă Putin. Apoi poate candida.
    Harașo tavarisci. Nu-i mișto ?
    Apropos trolilor rusofoni, care pretind că România e colonie americană: ni-i așa că era mai bine să urmeze modelul rusesc ? Ia întrebați-l pe Dragnea, vedeți el ce părere are ?

  6. Aha!
    Dupa ultimele relatari urmeaza ca constitutia sa investeasca Duma cu puterea absoluta – sa numeasca/demita primul ministru, ministri, curtea constitutionala si orice alt demnitar.
    Ghici cine va fi presedintele Dumei? Chiar El!

  7. Spui Rusia si tragiapa. O tara de ca…t. Nu vreau sa calc vreodata pe acolo.