G4Media.ro

Vladimir Putin creează condițiile pentru victoria Rusiei în Ucraina, care ar semnala…

Sursa foto: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP

Vladimir Putin creează condițiile pentru victoria Rusiei în Ucraina, care ar semnala declinul Occidentului / Invazia rusă se află într-un moment critic (expert ucrainean)

Invazia rusă în Ucraina este deseori descrisă în mass-media occidentale ca un impas sângeros, în care niciuna dintre părți nu a reușit să obțină un avans militar decisiv. Deși acesta a fost cazul în cea mai mare parte a războiului, există tot mai multe indicii că Rusia ar putea crea acum condițiile victoriei în Ucraina, afirmă Mykola Bielieskov, cercetător la Institutul Național pentru Studii Strategice și analist la ONG-ul ucrainean „Come Back Alive”, într-un articol publicat pe Atlantic Council.

Timp de mai bine de un an, Rusia a deținut inițiativa pe câmpul de luptă în sudul și estul Ucrainei. Deși câștigurile teritoriale ale Moscovei au fost relativ minore, progresele realizate de armata lui Putin de la sfârșitul anului 2023 contrastează puternic cu liniile de front practic statice din anul precedent. Într-adevăr, potrivit publicației germane Die Welt, câștigurile teritoriale ale Rusiei din octombrie 2024 au fost cele mai mari din martie 2022.

Operațiunile ofensive ale Rusiei s-au concentrat asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, trupele lui Putin cucerind o serie de orașe până acum în acest an, precum Avdiivka și Vuhledar, în timp ce avansează spre Pokrovsk. Dacă această tendință se menține în lunile următoare, Rusia ar putea fi pe punctul de a finaliza cucerirea Donbasului în timpul campaniei electorale din 2025.

Succesul campaniei ruse din Donbas se datorează în mare măsură avantajelor tradiționale ale Moscovei în ceea ce privește munițiile și numărul de soldați, împreună cu o aparentă nepăsare față de pierderile umane. Ofensiva Rusiei a beneficiat, de asemenea, de o serie de adaptări tactice, inclusiv de utilizarea extrem de eficientă a bombelor cu planare împotriva pozițiilor defensive ucrainene.

În ultimul an, comandanții ruși au fost capabili să exploateze un număr tot mai mare de vulnerabilități ale câmpului de luptă ucrainean. Aceste slăbiciuni ucrainene au inclus fortificații ineficiente pe linia frontului, deficite persistente de trupe din cauza gestionării greșite a eforturilor de mobilizare ale Ucrainei și întârzieri prelungite în furnizarea de ajutor militar din partea Statelor Unite și a altor parteneri occidentali ai Kievului.

Eșecurile militare ale Ucrainei au forțat-o să revină la tacticile preferate în timpul celei mai mari părți a luptelor inițiale de la începutul anului 2022, care implicau renunțarea la teritorii în schimbul unor pierderi maxime ale inamicului. Această abordare permite armatei ucrainene să impună costuri ridicate rușilor care avansează, dar înseamnă și abandonarea oricărei încercări de a elibera teritoriile ucrainene ocupate, cel puțin pentru moment.

Deși recentele operațiuni ofensive ale Rusiei nu au produs încă progrese decisive, impactul psihologic al avansurilor realizate în ultimele luni nu poate fi măsurat doar în kilometri. În mod esențial, succesele localizate ale Moscovei în Donbas subminează treptat moralul publicului ucrainean. Rapoartele periodice privind noi câștiguri rusești slăbesc, de asemenea, hotărârea partenerilor occidentali ai Kievului și întăresc argumentele împotriva continuării sprijinului militar pentru Ucraina.

Desigur, invazia rusă nu se desfășoară în totalitate conform planului. Oficialii americani, britanici și europeni au raportat că septembrie 2024 a fost cea mai sângeroasă lună din întregul război pentru trupele lui Putin, cu peste o mie de soldați uciși sau răniți în fiecare zi de partea rusă.

Rusia a încercat să abordeze aceste pierderi catastrofale atrăgând un flux constant de noi recruți cu recompense tot mai mari și salarii lunare foarte mari. Kremlinul cercetează, de asemenea, alte ramuri ale forțelor armate ruse, cum ar fi marina și forțele de rachete strategice, pentru a găsi trupe care să poată fi transformate în infanterie și trimise în Ucraina. Mai recent, Moscova a convins Coreea de Nord să furnizeze mii de trupe suplimentare.

Singurul lucru pe care Putin cu siguranță nu vrea să îl facă este să anunțe o altă mobilizare riscantă din punct de vedere politic. Până acum, el pare să fi găsit soluții care vor permite Rusiei să își mențină operațiunile ofensive în Ucraina fără a mobiliza sute de mii de civili ruși.

În timp ce armata rusă câștigă treptat controlul în Ucraina, Kremlinul își consolidează poziția pe scena internațională. În ultimele luni, Putin a intimidat în mod deschis liderii occidentali, amenințând că va revizui doctrina nucleară a Rusiei și că va reduce semnificativ pragul de utilizare a armelor nucleare. Acest ultim exemplu de șantaj nuclear a reușit să deraieze eforturile Ucrainei de a pune capăt restricțiilor occidentale privind loviturile profunde în interiorul Rusiei.

Invazia rusă din Ucraina se află acum într-un moment critic. Dacă nu se iau măsuri în următoarele câteva luni pentru a inversa dinamica negativă de astăzi, avantajele Rusiei vor continua să crească până când situația militară va ajunge la un punct fără întoarcere. Nevoile Ucrainei sunt bine cunoscute și includ o creștere semnificativă a ajutorului militar, împreună cu ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor occidentale. Mai presus de toate, este vital să se mențină capacitatea de luptă a Ucrainei și să se impună Kremlinului costuri din ce în ce mai mari, convingându-l în același timp pe Putin că sprijinul occidental pentru Kiev nu va șovăi.

Multe vor depinde de rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite din 5 noiembrie. Oricine ar câștiga cursa pentru Casa Albă, va moșteni un război în Ucraina care necesită atenția sa urgentă pentru a preveni o victorie rusă care ar semnala declinul Occidentului și ar transforma peisajul geopolitic pentru următoarele decenii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. La un moment dat, NATO va trebui să intre în război și să îi blocheze pe ruși la Nipru. Nu poate exista securitate în NATO cu rușii ajunși la granițele României și Poloniei.