G4Media.ro

Vladimir Putin, la deschiderea summitului BRICS: Procesul de modelare a unei lumi…

Captură X

Vladimir Putin, la deschiderea summitului BRICS: Procesul de modelare a unei lumi multipolare este în curs de desfășurare și este ireversibil

Președintele rus Vladimir Putin a deschis miercuri, la Kazan, summitul BRICS, salutând reuniunea ca pe un semn al apariției unei „lumi multipolare” care, speră el, va înfrunta Occidentul, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Prin acest summit, Vladimir Putin intenționează să demonstreze eșecul politicii occidentale de sancțiuni economice și de izolare diplomatică împotriva țării sale de la atacul trupelor ruse în Ucraina în februarie 2022.

El intenționează, de asemenea, să conteste ceea ce Rusia și China califică drept „hegemonia” occidentală, și în special americană, în conducerea relațiilor internaționale.

Adresându-se liderilor unei duzini de țări BRICS, inclusiv președintelui chinez Xi Jinping și premierului indian Narendra Modi, Vladimir Putin a explicat că împreună vor discuta „cele mai urgente probleme”, inclusiv „soluționarea conflictelor regionale”.

„Procesul de modelare a unei lumi multipolare este în curs de desfășurare, un proces dinamic și ireversibil”, a susținut Vladimir Putin.

În Ucraina, în timp ce trupele ruse câștigă teren în estul țării, Moscova și Kievul nu par încă să fie aproape de eventuale negocieri de pace, la 32 de luni de la începerea „operațiunii militare speciale” decise de Vladimir Putin.

În Orientul Mijlociu, războiul declanșat în Gaza de atacul sângeros al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023 s-a extins în Liban, unde armata israeliană își intensifică ofensiva împotriva Hezbollah.

Guterres, în favoarea unei „păci juste”

Joi, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a sosit miercuri la Kazan, urmează să discute despre Ucraina cu Vladimir Putin, potrivit Kremlinului.

ONU nu a confirmat oficial această întâlnire, dar a declarat marți că secretarul general va purta discuții cu „un număr mare de lideri prezenți la summit”.

Această întâlnire ar fi prima în Rusia între cei doi bărbați din aprilie 2022.

La Kazan, „secretarul general își va reafirma pozițiile binecunoscute cu privire la războiul din Ucraina și la condițiile pentru o pace justă bazată pe Carta și rezoluțiile Națiunilor Unite și pe dreptul internațional”, a subliniat marți unul dintre purtătorii săi de cuvânt, Farhan Haq.

Antonio Guterres, care s-a prezentat ca un mediator, a subliniat în mod regulat că anexarea teritoriilor ucrainene revendicate de Moscova nu își are locul „în lumea modernă”.

Ministerul ucrainean de Externe a declarat luni seara că Guterres a făcut „alegerea greșită” acceptând să se deplaseze la Kazan. „Acest lucru nu face decât să afecteze reputația ONU”, a criticat ministerul pe X.

În căutarea sa pentru o lume multipolară, liderul rus a avut marți un maraton de întâlniri bilaterale, în special cu Xi Jinping și Narendra Modi.

China este principalul său partener asiatic, oferind un sprijin economic crucial în contextul sancțiunilor occidentale, iar India a fost criticată de Occident pentru achizițiile sale de cantități mari de petrol rusesc începând din 2022.

Cele două țări nu au condamnat invazia și anexarea revendicată a teritoriilor ucrainene.

Erdogan, la Kazan

Miercuri, Vladimir Putin urmează să se întâlnească cu președinții venezuelean și iranian, Nicolas Maduro și Massoud Pezeshkian, ale căror țări sunt hotărât anti-occidentale.

Iranul este acuzat că aprovizionează Rusia cu drone și rachete cu rază scurtă de acțiune.

O întâlnire bilaterală cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan figurează, de asemenea, pe agenda de miercuri a lui Vladimir Putin. Membră a NATO, Turcia nu face parte din BRICS și are relații complexe atât cu Moscova, cât și cu Occidentul.

Cu toate acestea, la începutul lunii septembrie, Turcia a anunțat că dorește să adere la blocul BRICS, un demers de natură în primul rând economică, potrivit observatorilor.

BRICS reprezintă aproape jumătate din populația lumii și aproape o treime din PIB-ul planetei.

BRICS a pornit cu patru membri (Brazilia, Rusia, India și China) la înființarea sa în 2009, iar anul următor s-a alăturat și Africa de Sud. În acest an la organizație au aderat Etiopia, Iran, Egipt și Emiratele Arabe Unite.

Pe lângă aceste țări, în Rusia au venit lideri din așa-numitul „Sud Global”.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a sosit la Kazan, potrivit agențiilor ruse. Premierul armean Nikol Pașinian este de asemenea așteptat să sosească joi.

În urmă cu puțin peste un an, Azerbaidjanul a lansat o ofensivă pentru a recuceri Nagorno-Karabah, o enclavă muntoasă care i-a scăpat de sub control timp de decenii și care era populată în principal de armeni.

În doar câteva zile, armata de la Baku a reușit să învingă separatiștii armeni, iar conflictul a dus la exodul a aproape 120.000 de locuitori.

Cele două țări negociază un tratat de pace, inclusiv demarcarea frontierelor lor, însă acest proces dificil întârzie să se finalizeze.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...