Vladimir Putin pregătește populația Rusiei pentru un „război veșnic” cu Occidentul
Într-o seară de la sfârșitul lunii decembrie, în timp ce moscoviții se plimbau pe străzile luminate ale orașului lor în așteptarea sărbătorilor de sfârșit de an, un grup de prieteni vechi s-a adunat la cină în apartamentul unui înalt oficial de stat, transmite corespondenții pentru Rusia ai cotidianului britanic The Guardian.
Unii dintre invitații prezenți, printre care se numărau membri ai elitei culturale și politice a Rusiei, au închinat pentru un nou an în care și-au exprimat speranța pentru pace și o revenire la normalitate.
Pe măsură ce noaptea a continuat, un bărbat care nu avea nevoie de prea multe prezentări s-a ridicat pentru a ține un toast, cu paharul în mână.
„Bănuiesc că vă așteptați să spun ceva”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de lungă durată al lui Vladimir Putin, potrivit uneia dintre cele două persoane care au povestit separat scena pentru The Guardian, în condiții de anonimat.
„Lucrurile vor deveni mult mai dificile. Acest lucru va dura foarte, foarte mult timp”, a continuat Peskov.
Toastul său a întunecat atmosfera serii în rândul invitaților, dintre care mulți au declarat în privat că se opun războiului din Ucraina. „A fost inconfortabil să îi ascultăm discursul. A fost clar că a avertizat că războiul va rămâne cu noi și că ar trebui să ne pregătim pentru un drum lung”, a declarat un invitat.
După mai bine de un an de la o invazie care, conform planificării rusești, ar fi trebuit să dureze câteva săptămâni, guvernul lui Vladimir Putin pune societatea pe picior de război cu Occidentul și se pregătește pentru un conflict de mulți ani.
Vorbind pe larg recent în fața muncitorilor de la o fabrică de aviație din regiunea Buriatia, Putin a prezentat încă o dată războiul ca pe o bătălie existențială pentru supraviețuirea Rusiei.
„Pentru noi, aceasta nu este o sarcină geopolitică, ci o sarcină de supraviețuire a statalității ruse, creând condiții pentru dezvoltarea viitoare a țării și a copiilor noștri”, a declarat președintele rus.
Acesta a urmat un model de discursuri recente, a declarat analistul politic Maxim Trudolyubov, în care liderul rus a trecut din ce în ce mai mult la discutarea a ceea ce observatorii au numit un „război pentru totdeauna” cu Occidentul.
„Putin a încetat practic să mai vorbească despre orice scop concret al războiului. El nu propune nici o viziune despre cum ar putea arăta o viitoare victorie. Războiul nu are un început clar și nici un sfârșit previzibil”, a declarat Trudolyubov.
În timpul discursului despre starea națiunii al lui Putin, luna trecută, liderul rus a repetat unele dintre numeroasele nemulțumiri pe care le are față de Occident, subliniind că Moscova lupta pentru supraviețuirea națională și că va învinge în cele din urmă.
Mesajul subtil voalat către popor, a spus Trudolyubov, a fost că războiul din Ucraina nu se va încheia prea curând și că rușii trebuie să învețe să trăiască cu el.
Oficialii occidentali au povestit că au ascultat cu consternare ascultarea discursului combativ al lui Putin din februarie.
Un diplomat occidental de la Moscova a descris mesajul lui Putin din discurs ca pregătind publicul rus pentru „războiul care nu se termină niciodată”.
Diplomatul a mai spus că nu este clar că Putin ar putea accepta o înfrângere în conflict, deoarece nu pare că Putin „înțelege cum să piardă”.
Acesta a adăugat că Putin nu pare să se răzgândească asupra conflictului, în ciuda pierderilor grele și a eșecurilor din ultimul an. Diplomatul a precizat că președintele rus a fost un fost agent KGB și a spus că aceștia sunt antrenați să continue întotdeauna să își urmărească obiectivele, mai degrabă decât să reevalueze obiectivele în primul rând.
Alții au remarcat că liderul rus, care, potrivit serviciilor de informații occidentale, ia personal decizii operaționale și tactice în Ucraina, a încetat să mai discute situația de pe frontul din Ucraina în comentariile sale publice.
Potrivit unui studiu al discursurilor președintelui realizat de agenția de presă rusă Verstka, Putin a menționat ultima dată luptele din Ucraina la 15 ianuarie, afirmând că dinamica armatei sale era „pozitivă”.
Aceste omisiuni reflectă acceptarea de către Kremlin a faptului că nu este capabil să schimbe cursul războiului pe câmpul de luptă, a susținut Vladimir Gelman, profesor de politică rusă la Universitatea din Helsinki.
„Este mai ușor să nu vorbești despre eforturile de război atunci când armata ta nu face niciun progres”, a adăugat Gelman. „Dar a da înapoi nu este o opțiune pentru Putin; asta ar însemna să se recunoască învins”.
Inițial, liderii Rusiei se așteptau ca conflictul să dureze doar câteva săptămâni înainte de a-și declara victoria, potrivit planurilor capturate de serviciile secrete occidentale la începutul războiului.
De-a lungul iernii, analiștii militari occidentali și oficialii ucraineni au avertizat în mod repetat că Rusia, după ce a recrutat 300.000 de oameni în toamna anului trecut, va organiza un nou atac major.
Dar ofensiva Moscovei pe un arc de front imens în estul Ucrainei, care a început în februarie, a adus țării câștiguri minime cu costuri uriașe. Oficialii occidentali au estimat că au existat până la 200.000 de morți sau răniți de partea rusă.
„Rusia pur și simplu nu are capacitățile ofensive pentru o ofensivă majoră”, a declarat expertul militar american Rob Lee.
Potrivit lui Lee, mai puțin de 10% din armata rusă din Ucraina este capabilă de operațiuni ofensive, majoritatea trupelor sale fiind în prezent recruți cu pregătire limitată.
„Forțele lor pot obține încet-încet câteva victorii de uzură, dar nu au capacitatea de a străpunge liniile defensive ucrainene într-un mod care ar schimba cursul războiului.”
Pentru a spori perspectivele pe termen lung ale armatei, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a propus creșterea forțelor armate de la 1,15 milioane de oameni de luptă la 1,5 milioane.
„Vedem că armata rusă se pregătește pentru un război de lungă durată. Putin mizează pe faptul că resursele țării sale le vor depăși pe cele ale Ucrainei, pe măsură ce Occidentul se plictisește să ajute Kievul”, a declarat Lee.
În pofida eșecurilor de pe câmpul de luptă din Ucraina, Kremlinul a înăbușit orice potențiale reacții de respingere a războiului pe plan intern, zdrobind rămășițele societății civile.
„Mulți din țară au acceptat acum pe deplin faptul că acest război nu va dispărea și cred că trebuie să învețe să trăiască în condițiile realității”, a declarat Andrei Kolesnikov, cercetător senior la Carnegie Endowment, care a studiat atitudinile publice față de război încă de la începutul acestuia.
Kolesnikov a spus că abilitatea și dorința populației de a se adapta la noua realitate s-au dovedit a fi mult mai puternice decât se așteptau mulți observatori.
Atunci când Putin a ordonat în septembrie un proiect de recrutare a 300.000 de rezerviști, sociologii au observat o creștere record a fricii și anxietății, bărbații fiind îngrijorați că vor merge la luptă, iar mamele și soțiile îngrijorate de soții, tații și fiii lor.
Cu toate acestea, în câteva luni, teama a scăzut, potrivit lui Kolesnikov.
„Campania de propagandă a avut succes în ciuda ezitării inițiale a oamenilor”, a declarat o sursă apropiată managerilor media ai Kremlinului, referindu-se la primele proteste anti-război, care au dus la peste 15.000 de arestări în întreaga țară în primele săptămâni după invazie.
„Guvernul a reușit să adune oamenii în jurul steagului. Modul în care a fost încadrat conflictul i-a ajutat pe oameni să îl accepte”, a adăugat sursa.
Întreaga putere a statului a fost desfășurată pentru a răspândi și a impune mesajul că războiul este necesar pentru identitatea și supraviețuirea Rusiei.
Televiziunea națională a trecut de la difuzarea de divertisment ușor la difuzarea de talk-show-uri politice agresive.
Între timp, școlile au fost instruite să adauge pregătire militară de bază și lecții „patriotice” care au ca scop justificarea războiului din Ucraina. Retorica de stat, inclusiv apelurile lui Putin de a scăpa de „gunoaie și trădători”, au dus la un val de denunțuri ale rușilor obișnuiți împotriva colegilor și chiar a prietenilor lor.
„Țara a înnebunit”, a declarat Aleksei, un fost profesor de istorie la o școală de elită de lângă Moscova, care a demisionat recent după un dezacord cu conducerea cu privire la noua programă „patriotică”. „A trebuit să nu mai vorbesc cu colegii și prietenii. Trăim în realități diferite”, a spus el.
Dar, în timp ce sute de mii de ruși au fost reduși la tăcere sau au fugit din țară, un grup vocal de susținători ai războiului a îmbrățișat noua direcție a țării.
Și aceștia au remarcat costurile tot mai mari ale conflictului, dar solicită o mai mare implicare a publicului, prezentând în același timp tot mai mult războiul ca pe o bătălie globală cu Europa și SUA.
La un eveniment de lansare de la Moscova, la mijlocul lunii martie, pentru „Mișcarea Internațională a Rusofililor”, un grup susținut de Ministerul de Externe al Rusiei și puternic populat de activiști europeni marginali și teoreticieni ai conspirației, mesajul a fost unul extrem de dur.
„Nu asistăm doar la neonazism, ci la nazism direct, care acoperă din ce în ce mai multe țări europene”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, în timpul unui discurs.
Konstantin Malofeev, un oligarh conservator care a fost sancționat de SUA în 2014 pentru că „a amenințat Ucraina și a oferit sprijin financiar regiunii separatiste Donețk”, a declarat: „Nu am mai văzut o astfel de ură de după ce soldații ruși au pus capăt războiului cu victoria de la Berlin. Noi am oprit acel război și acum noi, învingătorii, ne confruntăm din nou cu faptul că s-a ridicat din iad împotriva noastră”.
Cu toate acestea, au existat puține aluzii directe la situația de pe frontul din Ucraina, iar în marja conferinței, unii au vorbit despre progresul dificil al Rusiei și despre costurile războiului.
„Nu toată lumea din această țară înțelege încă ce va trebui să plătim pentru a câștiga acest război”, a declarat Alexander Dughin, un filozof rus radical și susținător proeminent al războiului. „Oamenii din țara noastră trebuie să plătească cu viața lor pentru dragostea lor pentru Rusia. Este ceva serios și nu am fost pregătiți pentru asta”.
Fiica lui Dughin, Darya Dughina, a fost ucisă anul trecut într-un atentat cu mașină capcană care este posibil să-l fi vizat.
„Nu cred că oamenii din această țară înțeleg pe deplin ce se întâmplă după un an”, a adăugat Dughin, înainte de a afirma: „Bineînțeles că există un sprijin deplin din partea președintelui, dar nu a intrat pe deplin în inimile și sufletele tuturor oamenilor noștri … unii oameni s-au trezit, alții nu. În ciuda anului de război, totul merge foarte încet”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii