G4Media.ro

Vladimir Putin refuză cererea de interviu a jurnalistului Gershkovich

Captura Twitter

Vladimir Putin refuză cererea de interviu a jurnalistului Gershkovich

Moscova a declarat luni, 9 septembrie, că „nu este interesată” deocamdată de cererea de interviu cu președintele Vladimir Putin formulată de jurnalistul american Evan Gershkovici, care a fost reținut în Rusia timp de aproape un an și jumătate și eliberat la începutul lunii august 2024.

„Pentru moment, nu suntem interesați de acest interviu”, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. „Trebuie să existe un motiv și pentru moment nu vedem un astfel de motiv”, a adăugat acesta, citat de Le Figaro.

Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, reporter la Wall Street Journal, era închis în Rusia din martie 2023 și a fost condamnat la 16 ani de închisoare în urma unui proces sumar pentru „spionaj”, o acuzație care nu a fost niciodată dovedită și pe care el, angajatorul său și Casa Albă au refuzat să o accepte.

În cererea de grațiere din partea lui Vladimir Putin, care era o condiție prealabilă pentru eliberarea sa, jurnalistul a adăugat o cerere de interviu cu președintele rus, potrivit WSJ. Formularul conținea „un spațiu gol pe care prizonierul să îl completeze”, a scris Wall Street Journal într-un articol. „Ultimul rând (al documentului completat de domnul Gershkovich) conținea propria sa propunere: după eliberarea sa, ar fi Putin de acord să fie intervievat?”, adaugă Wall Street Journal.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022, președintele rus nu a acordat decât foarte rar interviuri jurnaliștilor occidentali. În februarie, Dmitri Peskov a precizat că Kremlinul primește totuși „numeroase cereri” din partea presei occidentale. Autoritățile ruse și-au intensificat presiunile asupra presei independente și străine din Rusia, în contextul represiunii totale a vocilor disidente de la atacul de amploare asupra Ucrainei.

Evan Gershkovich a fost eliberat de Rusia la începutul lunii august, ca parte a celui mai mare acord de schimb de prizonieri între ruși și occidentali de la sfârșitul Războiului Rece. Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva, fostul pușcaș marin Paul Whelan, precum și opozanți ruși precum Vladimir Kara-Mourza și colaboratori ai lui Alexeï Navalny și-au recăpătat, de asemenea, libertatea. Cetățenii ruși transferați în cadrul acordului, inclusiv presupusul agent Vadim Krassikov, care se afla în închisoare în Germania pentru uciderea unui separatist cecen, au fost primiți din avion de Vladimir Putin la Moscova.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...