G4Media.ro

Vladimir Putin şi Xi Jinping au vorbit o oră şi jumătate despre…

Sursa foto: Sergei BOBYLYOV / SPUTNIK / AFP

Vladimir Putin şi Xi Jinping au vorbit o oră şi jumătate despre relaţiile cu Trump, despre Ucraina şi Taiwan

Liderul rus Vladimir Putin şi cel chinez Xi Jinping au discutat marţi despre cum să dezvolte legăturile cu Donald Trump, despre perspectivele unui acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina şi despre sprijinul ferm al Moscovei pentru poziţia Beijingului cu privire la Taiwan, relatează agenția de știri Reuters, citată de News.ro.

Xi şi Putin, care au vorbit timp de o oră şi 35 de minute, prin apel video, după ce Trump a fost învestit în funcţia de preşedinte al SUA, au propus o aprofundare a parteneriatului strategic dintre ţările lor, ceea ce îngrijorează Occidentul.

China şi Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul, cu câteva zile înainte să trimită zeci de mii de trupe în Ucraina. În ultimele luni, Putin a descris China drept un „aliat”.

Vladimir Putin, în vârstă de 72 de ani, vorbind de la reşedinţa sa Novo-Ogarevo din afara Moscovei, şi Xi Jinping, 71 de ani, vorbind din Marea Sală a Poporului din Beijing, s-au numit reciproc „prieteni dragi”, iar Xi i-a spus lui Putin despre o convorbire pe care a avut-o cu Trump vineri despre TikTok, comerţ şi Taiwan.

Xi şi Putin „au indicat dorinţa de a construi relaţii cu Statele Unite pe o bază reciproc avantajoasă şi de respect reciproc, dacă echipa Trump se arată cu adevărat interesată de acest lucru”, a declarat reporterilor la Moscova Iuri Uşakov, consilier la Kremlin pentru politică externă. „S-a remarcat, de asemenea, din partea noastră că suntem pregătiţi pentru dialog cu noua administraţie americană cu privire la conflictul ucrainean”, a menţionat Uşakov.

Oficialul a punctat că Putin doreşte o pace pe termen lung în Ucraina, nu o încetare a focului pe termen scurt, dar orice acord trebuie să ia în considerare interesele Rusiei. Nu au fost primite propuneri specifice pentru o convorbire cu Trump, a precizat el.

Trump a declarat că va fi dur cu China şi că va discuta cu Putin despre încheierea războiului din Ucraina. În declaraţiile făcute luni reporterilor după învestirea sa, Trump a spus că Putin ar trebui să încheie o înţelegere pentru a pune capăt războiului, deoarece conflictul distruge Rusia.

Rusia şi China au găsit din ce în ce mai multe cauze geopolitice comune. Xi a cerut discuţii pentru a pune capăt războiului din Ucraina şi a acuzat SUA că alimentează războiul cu livrări de arme către Kiev, care, de asemenea, spune că este gata să caute o soluţie negociată care să îi respecte interesele.

CONTEXTUL TRUMP

Trump a declarat pentru Wall Street Journal în octombrie că Xi este „un bun jucător de poker” şi că se înţelege „foarte bine” cu Putin, însă în timpul primului său mandat l-a avertizat pe Putin că SUA ar putea lovi Moscova dacă Rusia merge mai departe în Ucraina.

Putin şi Xi împărtăşesc o viziune largă asupra lumii, care portretizează Occidentul ca fiind decadent şi în declin, în timp ce China sfidează supremaţia SUA în multe domenii.

„Susţinem împreună construirea unei ordini mondiale multipolare mai corecte şi lucrăm în interesul asigurării securităţii indivizibile în spaţiul eurasiatic şi în întreaga lume”, a declarat Putin.

Uşakov a ţinut să precizeze că apelul video Putin-Xi a fost planificat înainte de învestirea lui Trump.

SUA consideră China drept cel mai mare concurent al său, iar Rusia drept cea mai mare ameninţare la adresa statelor naţionale. Fostul preşedinte american Joe Biden a declarat că democraţiile lumii se confruntă cu o provocare din partea „autocraţiilor”, precum China şi Rusia.

China este cel mai mare consumator de energie rusească şi cea mai mare piaţă unică de export de petrol pentru Rusia, a declarat Putin, adăugând că vor continua cooperarea în ceea ce priveşte reactoarele cu neutroni rapizi şi reprocesarea combustibilului nuclear.

În ceea ce priveşte Taiwanul, Uşakov a spus că Rusia „şi-a confirmat poziţia neclintită de sprijin pentru principiul unei singure Chine”.

Xi a declarat într-un discurs de Anul Nou că nimeni nu poate opri „reunificarea” Chinei cu Taiwanul, un avertisment clar pentru ceea ce Beijingul consideră a fi forţele pro-independenţă din interiorul şi din afara insulei cu 23 de milioane de locuitori.

China consideră Taiwanul, guvernat în mod democratic, drept propriul său teritoriu. Guvernul taiwanez respinge pretenţiile Beijingului şi afirmă că doar poporul său îşi poate decide viitorul, iar Beijingul ar trebui să respecte alegerea poporului taiwanez.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cauți o fată? Intră pe site-ul 𝗥𝐎𝗞𝐀.𝗟𝐎𝗟

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.