G4Media.ro

Vladimir Putin şi Xi Jinping, convorbire online în contextul unei apropieri tot…

Sursa foto: AFP / POOL / Maxim SHIPENKOV

Vladimir Putin şi Xi Jinping, convorbire online în contextul unei apropieri tot mai mari pe axa Moscova-Beijing/ Discuții despre creșterea semnificativă a schimburilor comerciale

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping urmează să discute vineri. prin videoconferinţă, anunţă joi Kremlinul, în contextul unei apropieri accelerate între Moscova şi Beijing, în urma sancţiunilor impuse Rusiei de Occident din cauza Războiului rus din Ucraina, relatează AFP, citată de News.ro.

”Schimbul de puncte de vedere despre problemele regionale cele mai acute va fi foarte important, unele (dintre aceste probleme) mai apropiate nouă, Rusiei, iar altele mai apropiate Chinei”, anunţă joi un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Liderii noştri vor aborda aceste probleme în spiritului adevăratului nostru parteneriat strategic”, a declarat Peskov, precizând că reuniunea urmează să aibă loc în ”prima parte a zilei”, după ora Moscovei.

Cei doi urmează să abordeze totodată ”relaţiile bilaterale” şi o ”creştere puternică a volumului schimburilor” între economiile rusă şi chineză, potrivit lui Peskov.

Rusia încearcă, în ultimele luni, să-şi consolideze relaţiile cu Asia, mai ales cu China, împotriva sancţiunilor care i-au fost impuse de către Occident din cauza ofensivei în Ucraina.

Moscova şi Beijingul se prezintă drept o contrapondere geopolitică a Statelor Unite şi aliaţilor acestora şi au efectuat mai multe exerciţii militare comune în ultimele luni, inclusiv manevre navale, săptămâna aceasta, la Marea Chinei de Est.

Rusia depune totodată eforturi să-şi crească livrările de gaze naturale către economia chineză – energofagă – şi şi-a accelerat demersurile în acest sens.

Moscova – vizată, după atacarea militară a Ucrainei, de sancţiuni economice occidentale – şi-a redus puternic livrările de hidrocarburi către Uniunea Europeană (UE) şi s-a reorientat către Asia, pentru a compensa aceste pierderi.

Vladimir Putin a lansat, săptămâna trecută, exploatarea unui vast zăcământ, în Siberia, menit să crească exportul către China.

Rusia preconizează să construiască în 2024 gazoductul Forţa Sineriei 2, pentru a alimenta China prin Mongolia, un alt semn al faptului că strategia energetică a Rusiei a fost reorientată către est.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. La cat de saraci is rusii acum nici macar produse facute in China nu mai pot sa cumpere. Poate Uganda sau Mozambic.

  2. Pai sa faca bine Ursula sa le bage si la chineji niste sanctiuni. Astea contra Rusiei par sa functioneze extrem de bine.

  3. De aceea vrea SUA sa dezmembreze Rusia de saraci ce sint. Bine ca e bogat occidentul cu banii fiat fara numar , cum zice Guta si Adi Wonderboy.

    • Aha, ai auzit si tu de termenul „fiat” si zici ca acesti bani nu au nicio valoare. Ramai tu pentru vesnicie in rusia aia bogata a ta si renunta la banii astia fiat ca oricum sunt degeaba. Sunt convins ca tu nici nu te atingi de ei, cand te duci la magazin sa iei paine, platesti cu ce ai prin casa.

  4. Rusia-apendicele economic al Chinei! Aici a adus-o politica „luminata”a kaghebistului Putler!

  5. Spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti. Cam atat despre zambetele mieroase si pacifismul chinez, ca despre cat valoreaza pentru ei drepturile si chiar vietile oamenilor era oricum clar de multa vreme.

  6. „Schimburi economice”🤣🤣🤣
    Rusia primeste pentru resurse mult sub pretul de productie,si foarte mult sub preturile plafonate ale Europei,Putin ia ceva ca sa nu dea degeaba,mujicii o duc din ce in ce mai bine sub conducerea conducatorului iubit.
    China e fericita,li s-a oferit pe tava ca sclav una din cele mai bogate tari in resurse naturale. Bonus pentru chinezi: cand se va termina operatiunea speciala,indiferent de rezultat vor intra in posesia lor niste teritorii foarte bogate din estul Rusiei fara nici cel mai mic efort.