Vladimir Putin vrea sporirea ratei natalității în Rusia, în scădere drastică acum / Parlamentul va interzice „propaganda” anti-natalistă
„Copii mici, necazuri mici, copii mari, necazuri mari”, spune bine-cunoscutul proverb rusesc. Proverbul, precum și altele care sugerează că creșterea copiilor este orice altceva decât o sursă de bucurie fără margini, urmează să devină ilegal în Rusia, în temeiul unei legi care interzice ceea ce Moscova descrie drept „mișcarea fără copii”, scrie The Times.
Președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului Federației Ruse), Viaceslav Volodin, a spus că parlamentarii lucrează la o legislație pentru a interzice „propaganda” online sau media care a încurajat „un refuz conștient de a avea copii”. Legea planificată vine în timp ce Rusia se confruntă cu ceea ce Kremlinul numește o scădere „catastrofală” a natalității, care a fost agravată de războiul din Ucraina.
Șefa comisiei parlamentare pentru probleme de familie, Nina Ostanina, a declarat că legea va face ilegal să scrii sau să afirmi lucruri precum „copiii sunt o povară” pe rețelele de socializare sau la televiziune. Ostanina a spus că Rusia are nevoie de o „operațiune demografică specială” pentru a-și stimula populația în scădere – o referire la termenul Kremlinului pentru invazia sa în Ucraina.
Rusia a înregistrat cea mai scăzută rată a natalității din ultimii 25 de ani în primele șase luni ale anului 2024, arată cifrele oficiale. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, a descris rata drept „catastrofală pentru viitorul națiunii”.
Săptămâna trecută, Valentina Matvienko, președinta Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului, a lansat o tiradă împotriva feminismului occidental „radical”. Una dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, Matvienko a declarat pentru ziarul Izvestia că „misiunea principală” în viață a unei femei este să devină soție și mamă.
Privită pe scară largă drept cea mai puternică femeie a Rusiei de la Ecaterina cea Mare, Matvienko a spus că ar trebui să fie ilegal să se spună public că a alege să nu aibă copii este o alegere acceptabilă sau pozitivă. Singurul ei copil, Serghei, este funcționar bancar bogat.
Biserica Ortodoxă Rusă, unul dintre cei mai mari susținători ai lui Putin, a susținut propunerea. „Ideologiile care urăsc copiii, urăsc oamenii, în special fără copii, trebuie interzise și echivalate cu extremismul, deoarece acestea ne distrug viitorul”, a spus Fiodor Lukianov, șeful comisiei bisericii pentru apărarea maternității și a copilăriei.
Proiectul de lege fără copii a fost respins anul trecut de parlamentari, după îngrijorarea oficialilor bisericii că ar interzice din neatenție discuțiile despre celibatul în cadrul călugării. Este reformulat pentru a aborda aceste temeri, a spus presa de stat.
Populația Rusiei de 146,1 milioane ar putea scădea la aproximativ 130 de milioane în următorii 20 de ani, potrivit Rosstat, agenția de stat de statistică. Până în 2100, populația sa s-ar fi putut înjumătăți la doar 74 de milioane, potrivit ONU.
Criticii au spus că problemele economice și războiul din Ucraina, mai degrabă decât inexistenta „mișcare fără copii” au fost principalele motive pentru care multe cupluri ruși nu își întemeiază familii. „În condiții de război și insecuritate socială, oamenii vor să nască din ce în ce mai puțin”, a scris Daria Serenko, o activistă feministă în exil, pe rețelele de socializare.
Se crede că aproximativ 200.000 de militari ruși au fost uciși în Ucraina, în timp ce cel puțin 650.000 de oameni au fugit din țară de la începutul războiului. „Cu cine ar trebui să am un copil?” a întrebat soția unui soldat rus mobilizat într-un videoclip recent online.
Rata fertilității din Rusia, care reprezintă numărul mediu de copii născuți de o femeie în timpul vieții, este de 1,4. Deși această rată este mai mare decât în multe țări occidentale, Putin a spus că supraviețuirea Rusiei ca „grup etnic” depinde de faptul că femeile au cel puțin doi copii. „Și pentru a te extinde și a te dezvolta, ai nevoie de cel puțin trei copii”, a spus el în februarie.
La scurt timp după începerea războiului, Kremlinul a restaurat premiul din epoca sovietică pentru „Mama eroină”. Premiul, care valorează un milion de ruble (9.500 Euro), este acordat femeilor care au zece sau mai mulți copii.
Anul trecut, senatoarea Margarita Pavlova a spus că este greșit să încurajeze femeile să urmeze studii superioare, deoarece probabil ar avea mai puțini copii ca urmare.
Campania de încurajare a rușilor să aibă mai mulți copii a fost însoțită de eforturi de restrângere a drepturilor la avort. Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a îndemnat Kremlinul să incrimineze „incitarea” unei femei la avort, în timp ce clinicile private din unele regiuni sunt supuse presiunii pentru a opri întreruperea sarcinii. Ministerul Sănătății a emis, de asemenea, linii directoare care le spun medicilor cum să descurajeze femeile de la avort.
„Lupta împotriva avortului nu pare a fi o expresie a eticii creștine. Există un singur scop aici: carnea de tun”, a spus Elvira Vihareva, o activistă a opoziției.
Persoanele care încalcă legea privind declarațiile fără copii s-ar putea confrunta cu amenzi de până la 400.000 de ruble (3.800 Euro), a spus Volodin. Companiile care încalcă legea vor fi amendate cu până la 5 milioane de ruble (47.600 de lire sterline).
Practica arată, însă, că legile împotriva a ceea ce Putin descrie drept ideologii occidentale distructive sunt predispuse la escaladare odată ce au fost aprobate de Kremlin.
Anul trecut, Rusia a scos în afara legii „mișcarea publică internațională LGBT” ca extremistă. Doi angajați ai clubului gay au fost arestați la scurt timp după intrarea în vigoare a hotărârii și riscă acum până la 10 ani de închisoare. Această interdicție își are rădăcinile în faimoasa lege a Rusiei privind „propaganda homosexuală”, care prevedea inițial amenzi pentru infractorii când a fost aprobată în 2013.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu