Voiculescu și Moldovan îi răspund lui Cîmpeanu: Ministerul Sănătății nu are bază legală să cumpere teste rapide pe bază de salivă pentru testarea elevilor/ Nu sunt incluse în metodologia de lucru a INSP
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, afirmă că Ministerul Sănătăţii nu are bază legală pentru achiziţionarea de teste rapide pe bază de salivă în vederea testării no-invazive pentru COVID în unităţile de învăţământ sau în ale instituţii care nu sunt în subordinea ministerului, aşa cum solicită ministrul Educaţiei. Voiculescu afirmă că testele din salivă nu reprezintă „un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul o poate face”.
- „Ministerul Sănătăţii nu are cadrul normativ pentru a achiziţiona teste pentru şcoli de exemplu, sau pentru orice altă unitate în afară de unităţile din subordine, iar aceste teste constituie cu siguranţă un filtru. Nu e un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul o poate face, evident. Ministerul Sănătăţii, repet, nu are baza legală pentru achiziţionarea testelor pentru şcoli, lucrul acesta este cât se poate de clar şi comunicat şi Ministerului Educaţiei”, a afirmat Vlad Voiculescu duminică, într-o conferinţă de presă.
Medicul Andreea Moldovan a explicat, la rândul său, că testele din salivă sunt teste neincluse în metodologia de lucru a INSP pentru că nu sunt „corespunzătoare” şi au o sensibilitate „considerată la momentul actual insuficientă pentru a fi utile ca test de screening”.
- „Această testare cu teste antigen din salivă implică un risc pentru cei care apelează la ea pentru că rata de pozitivitate nu este atât de înaltă sau corespunzătoare cum ne-am dori-o, conferă un fals sentiment de siguranţă printr-un test negativ care nu este întotdeauna rezultatul real. (…) În momentul în care testele acestea vor fi de o calitate superioară şi corespunzătoare, bineînţeles că va fi un pas înainte pentru o testare mai plăcută pentru populaţie, dar deocamdată aceste teste nu sunt agreate de metodologie pentru că nu sunt suficient de bune”, a afirmat Andreea Moldovan.
Andreea Moldovan a mai arătat că numărul testelor antigen rapide realizate în şcoli nu este neglijabil, dacă e raportat la numărul total de teste rapide de antigen făcute.
- „Cifra nu este nici pe departe atât de mare, acea cifră de 1.300.000 nu a fost 1.300.000, a fost o cifră mai mică. Din aceste teste, iniţial trimise către DSP-uri şi de acolo către şcoli, o parte s-au folosit. Avem cred că 26.000 – 27.000 de teste folosite până în prezent, ceea ce este important dacă ne gândim la numărul total de teste de antigen rapid făcute. Deci clar este o proporţie bună, este un număr de teste care s-au făcut în şcoli şi să ne gândim că 27.000 de copii sau cadre didactice au putut să fie testate acolo unde era important să fie testate”, a mai afirmat Andreea Moldovan.
Context
Ministrul Educaţiei Sorin Cimpeanu a afirmat că, în 8 săptămâni de şcoală, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, cauzele fiind lipsa personalului medical şi faptul că mulţi părinţi le consideră invazive şi traumatizante şi nu-şi dau acordul pentrui testarea copiilor. Cîmpeanu consideră necesară achiziţionarea de teste non-invazive, precizând că Ministerul Educaţiei va putea propune, la finalul lunii mai-începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru toate şcolile în condiţiile respectării normelor sanitare în şcoli, continuării acţiunii de vaccinare a cadrelor didactice, aducerii testelor non-invazive în unităţile de învăţământ în data de 4 mai, la reluarea cursurilor şi confirmării ipotezei specialiştilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.
sursa: News.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii