G4Media.ro

Volodimir Zelenski minimalizează afirmaţiile lui Donald Trump care spune că ”înțelege sentimentul…

Sursa foto: Handout / AFP / Profimedia

Volodimir Zelenski minimalizează afirmaţiile lui Donald Trump care spune că ”înțelege sentimentul Rusiei” în fața unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a minimalizat miercuri afirmaţiile preşedintelui american ales Donald Trump, care a declarat cu o zi înainte că „înţelege sentimentul” Rusiei în ceea ce priveşte o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, informează AFP, citată de Agerpres.

Rusia, care consideră prezenţa NATO la frontierele sale o ameninţare existenţială, îşi justifică invazia în Ucraina în special prin dorinţa de a împiedica orice apropiere între această ţară şi Alianţa Nord-Atlantică.

Ucraina estimează la rândul său că o aderare la NATO constituie singura protecţie veritabilă împotriva Rusiei, care a invadat ţara în februarie 2022 după ce anexase Crimeea în 2014 şi susţinuse o rebeliune separatistă în estul acestei ţări timp de mai mulţi ani.

Donald Trump, care a criticat de nenumărate ori anvelopa financiară a sprijinului american pentru Ucraina, a dat de înţeles marţi că eforturile administraţiei lui Joe Biden pentru a integra Ucraina în NATO au contribuit la declanşarea invaziei ruse.

„La un moment dat, Biden a spus ‘ei ar trebui să poată adera la NATO’. Ei bine, Rusia avea pe cineva în pragul uşii, eu pot înţelege sentimentul (ruşilor) în legătură cu asta”, a declarat Trump marţi în faţa presei.

Întrebat miercuri cu privire la aceste afirmaţii în timpul unei conferinţe de presă la Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat „să nu se tragă concluzii imediate cu privire la politica SUA”.

„Noi trebuie să lucrăm şi să facem tot ce este posibil pentru ca Ucraina să primească garanţii de securitate decente, demne de poporul nostru, care ar putea să-l oprească pe Putin”, a adăugat el.

Zelenski a lăsat să se înţeleagă că războiul împotriva Rusiei a fost încurajat de faptul că „Ucraina nu a fost protejată de o alianţă serioasă de garanţi pentru securitatea sa”.

„Cred că avem dreptul să cerem garanţii de securitate serioase şi puternice”, a mai declarat Zelenski în faţa jurnaliştilor.

Mai multe ţări occidentale, printre care SUA şi Germania, au afişat în ultimele luni reticenţe în ceea ce priveşte perspectiva unei aderări rapide a Ucrainei la NATO.

Kremlinul declară la rândul său că una dintre condiţiile pentru eventuale negocieri de pace este cea de a pune capăt apropierii Ucrainei de NATO.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Au renunțat la armele nucleare, cu memorandum (evaziv) scris și semnat, sperând că Occidentul îi va proteja. Așa o fi și cu articolul 5? Că și ăsta e evaziv. Nu scrie că intervin toate țările NATO cu toate forțele lor militare. Adică merge și cu căști și veste antiglonț.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.