G4Media.ro

Von der Leyen, despre Green Deal: Dominația acestui subiect persistă, însă de…

Foto: Michal Cizek / AFP

Von der Leyen, despre Green Deal: Dominația acestui subiect persistă, însă de data aceasta tema securității, a războiului din Ucraina și cea a competitivității au avut un impact mai mare asupra constituirii Comisiei

Cândva Pactul Verde European era în fruntea priorităților, astăzi însă i-au luat locul securitatea și competitivitatea. Președinta Comisiei UE Ursula von der Leyen a fost extrem de clară în timpul conferinței de presă la care şi-a prezentat noua echipă. Pentru că în spatele proclamațiilor, promisiunilor și entuziasmului nu există nimeni la Bruxelles care să nu știe cât de mult s-a schimbat climatul (nu clima). 

În ciuda prezenței în Comisia UE a politicienilor activi pe frontul încălzirii globale, care ar trebui să se asigure că lucrările la Green Deal continuă, există mai multe semne care indică în schimb o direcție opusă. Înainte de prezentarea noii Comisii a fost prezentat raportul lui Mario Draghi, potrivit căruia „obiectivele ambițioase de climă” ale UE trebuie să aibă și „un plan coerent pentru a fi atinse”. Adică: trebuie să ne „coordonăm politicile”, altfel există riscul „ca decarbonizarea să fie contrară competitivității și creșterii”. Componența noii Comisii UE ține cont de toate acestea, relatează Il Fatto Quotidiano, citată de Rador Radio România.

Cuvintele Ursulei von der Leyen: „Noua Comisie Europeană și cea anterioară au fost înființate în momente foarte diferite. Ultima dată tema încălzirii globale era în topul priorităților și din acest motiv am lansat European Green Deal”. Apoi a simţit nevoia de a explica: „Vă rog să nu mă înțelegeţi greșit, dominația acestui subiect persistă și este coloana vertebrală a tot ceea ce facem, însă de data aceasta, tema securității, războiul Rusiei în Ucraina, și cea a competitivității au avut un impact mai mare asupra planificării și orientărilor politice, asupra constituirii Comisiei, asupra organizării colegiului”.

Și de această dată, ceea ce se întâmplă va fi rezultatul în primul rând al dinamicii interne a PPE, formaţiunea politică cea mai bine reprezentată, cu 14 comisari, cu excepţia lui Von der Leyen. Liberalii şi socialiștii au fiecare câte cinci membrii, chiar dacă slovacul Maros Sefcovic aparține partidului Smer, condus de Robert Fico și suspendat de luni de zile. Există șase vicepreședinți executivi, printre aceștia numărându-se şi spaniola Teresa Ribera Rodriguez, responsabilă pentru o Tranziție corectă, curată și competitivă, care va avea și responsabilitatea pentru Concurență.

Delegațiile Verzilor promit scântei: Nu mai există un Comisar pentru Climă și Acordul Verde European, așa cum fusese Frans Timmermans, al cărui succesor, olandezul Wopke Hoekstra, va fi noul Comisar pentru Climă, Creștere Curată și zero emisii nete, în timp ce Teresa Ribera va conduce întregul Pact Verde al UE sau, mai degrabă, ce a rămas din el. 

Este previzibil că între cei doi ar putea apărea confruntări aprinse (și ciocniri). Hoekstra este membru al conservatorilor liberali din partidul Apelul Creștin Democrat (CDA), prin urmare la Bruxelles este în PPE, grupul lui Von der Leyen. Predecesorul său aparține în schimb familiei socialiste europene. Această alegere nu a mulțumit deloc S&D, și din cauza faptului că Hoekstra fusese consultant pentru compania petrolieră Shell.

După ce a solicitat în repetate rânduri verificări și investigații asupra conturilor publice italiene în numele rigorii europene, a rămas implicat în ancheta Pandora Papers asupra comorilor offshore deținute de sute de politicieni și VIP-uri. În ce privește clima, politica sa a fost cu siguranță mai blândă decât cea a lui Timmermans, în timp ce Teresa Ribera Rodriguez a reușit să-şi mențină punctul atunci când a fost nevoie. 

A făcut-o acasă în calitate de ministru al Tranziției Ecologice al guvernului lui Pedro Sanchez, închizând multe mine de cărbune și alocând 250 de milioane de euro pentru a sprijini reconversia locurilor de muncă ale muncitorilor și a făcut-o și la COP 28 din Dubai, definind drept „dezgustătoare” scrisoarea cu care OPEC a încercat să împiedice acordul final al summit-ului Națiunilor Unite pentru climă. 

Şi, cireașa de pe tort, a criticat-o şi pe Von der Leyen, susținând într-un interviu pentru Politico că disponibilitatea acesteia de a colabora cu extrema dreaptă și de a-și relaxa angajamentul față de agenda verde a reprezentat „o atitudine de resemnare enorm de pernicioasă”, „care a dăunat foarte mult intereselor europene”.

Sursa: IL FATTO QUOTIDIANO / Rador Radio România / Traducerea: Cătălina Păunel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.