G4Media.ro

Vopsirea părului este dăunătoare pentru sănătate?/ Ce sugerează cercetările despre legătura dintre…

Sursa foto: pexels.com

Vopsirea părului este dăunătoare pentru sănătate?/ Ce sugerează cercetările despre legătura dintre vopseaua de păr și cancer

„Îmi vopsesc părul în mod regulat, dar am auzit că vopsirea permanentă a părului poate crește riscul de cancer. Ar trebui să fiu îngrijorată?”, se întreabă multe femei din lume.

Oamenii de știință analizează de zeci de ani legătura dintre vopseaua de păr și cancer. Și, deși unele cercetări sugerează o legătură, constatările sunt mixte, ceea ce face dificilă oferirea unor recomandări infailibile, a declarat Alexandra White, epidemiolog la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului din Statele Unite, scrie The New York Times.

Cu toate acestea, o privire mai atentă asupra cercetărilor ar putea să te ajute să iei o decizie informată cu privire la ceea ce este cel mai bine pentru tine și pentru stilul tău de păr.

Ce sugerează studiile

O mare parte din cercetările privind vopseaua de păr s-au concentrat pe posibila sa legătură cu cancerul de vezică urinară – în special în rândul coafezelor expuse la locul de muncă la vopsele permanente fabricate înainte de anii 1980, a declarat dr. David J. Goldberg, cercetător și dermatolog din New York. Cu cât coafezele au lucrat mai mult timp și au fost expuse prin intermediul pielii sau al plămânilor, cu atât era mai probabil ca acestea să dezvolte cancer de vezică urinară.

Dar alte studii nu au constatat acest risc crescut, ceea ce s-ar putea datora faptului că producătorii au început să producă formule mai puțin toxice după anii 1970.

Totuși, cancerul de sân pare să fie asociat cu vopseaua de păr permanentă, a declarat dr. White. Într-un studiu din 2019, care a implicat mai mult de 46.000 de femei, dr. White și colegii săi au descoperit că cele care au folosit vopsea permanentă de păr în mod frecvent (la fiecare cinci până la opt săptămâni) au avut un risc cu 9% mai mare de cancer de sân decât cele care nu au folosit vopsea de păr.

Acest lucru poate părea un salt mare, dar este de fapt „o creștere foarte mică a riscului de cancer de sân” atunci când este contextualizat în raport cu acest riscul ]n timpul vieții unei femei, a spus dr. White. În medie, femeile au aproximativ 13 la sută șanse de a dezvolta cancer de sân, astfel că o creștere de 9 la sută a acestei valori ridică riscul pe viață cu doar un punct procentual, la aproximativ 14 la sută.

Totuși, atunci când a fost defalcat în funcție de rasă, riscul pentru femeile de culoare a fost semnificativ mai mare, a spus dr. White. Femeile de culoare care și-au vopsit frecvent părul cu vopsea permanentă au avut o creștere de 60 la sută a riscului de cancer de sân, ceea ce ridică riscul lor pe viață la aproape 21 la sută – comparativ cu aproximativ 14 la sută pentru femeile albe.

Această legătură între vopsirea permanentă a părului și riscul de cancer de sân la femeile de culoare a fost demonstrată și în alte studii. Deși nu este clar ce ar putea fi cauza acestor diferențe rasiale și etnice, a declarat dr. Nada Elbuluk, profesor asociat de dermatologie la Keck School of Medicine of U.S.C.

O posibilitate este că alte produse pentru păr populare în rândul femeilor de culoare, cum ar fi aparatele de îndreptat părul chimic, relaxantele și uleiurile fără clătire, ar putea juca, de asemenea, un rol. Dar sunt necesare mai multe cercetări.

Diferite tipuri de vopsea

Potrivit doctorului Goldberg, rezultatele studiilor pot fi amestecate deoarece combinațiile chimice folosite în vopselele de păr pot varia considerabil de la un produs la altul, iar acestea au evoluat de-a lungul anilor. Acest lucru face imposibilă generalizarea cu privire la toate vopselele de păr.

Spre deosebire de produsele farmaceutice, a spus dr. White, produsele pentru păr nu sunt strict reglementate. Producătorii nu trebuie să dovedească faptul că produsele lor sunt sigure înainte de vânzare și, deoarece formulările lor sunt adesea brevetate, poate fi dificil de știut ce conțin.

Cu toate acestea, o constatare a fost destul de consistentă. Vopselele de păr temporare și semipermanente, care se spală în timp, par a fi mai sigure decât cele permanente, care provoacă modificări chimice de durată în firul de păr.

Este dificil de știut care sunt substanțele chimice specifice care ar putea determina creșterea riscului de cancer, a declaratdDr. White. Dar cercetările sugerează că aminele aromatice și fenolii, care se găsesc în vopselele permanente de păr, au efecte cancerigene.

Strategii mai sigure

Deoarece niciun studiu nu a dovedit că vopseaua de păr în sine provoacă cancer, a spus dr. Elbuluk, depinde de dumneavoastră să decideți dacă doriți să vă continuați rutina de vopsire, având în vedere orice alți factori de risc potențial pe care îi puteți avea.
Dacă doriți să fiți mai în siguranță, luați în considerare aceste strategii:

Vopsește-ți părul mai rar. Deși nu este stabilit că, cu cât vă vopsiți mai mult părul, cu atât crește riscul de cancer de sân, „un bun principiu de precauție este să reduceți frecvența de utilizare”, a spus dr. White.

Evitați vopseaua permanentă de păr în timpul sarcinii. Nu este sigur că substanțele chimice cancerigene din vopseaua de păr pot crește riscul de cancer pe termen lung pentru un făt în curs de dezvoltare, dar există dovezi că substanțele chimice pot crește șansele de probleme de dezvoltare. Așadar, cel mai bine este ca femeile însărcinate să evite folosirea vopselei de păr „cel puțin în primul trimestru”, a spus dr. Goldberg.

Urmați cu atenție instrucțiunile de vopsire. Atunci când vă vopsiți acasă, purtați mănuși de protecție, aplicați vopseaua într-o cameră bine ventilată, nu o lăsați pe cap mai mult timp decât indică instrucțiunile și clătiți-vă bine scalpul când ați terminat. Acest lucru ar trebui să vă ajute să reduceți la minimum absorbția de substanțe chimice și să diminuați riscul de iritație a pielii.

Încercați coloranți cu ingrediente mai blânde. Spre deosebire de vopselele de păr permanente, vopselele semi-permanente și temporare conțin substanțe chimice mai puțin dure și nu pătrund în firul de păr.

Mai sigur: Încercați o vopsea pe bază de plante, cum ar fi henna, a spus dr. Goldberg. Deși aceste vopsele nu au puterea de rezistență a vopselelor permanente, nu par să aibă legătură cu cancerul și sunt mai puțin susceptibile decât vopselele chimice de a irita pielea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Samponul nu e cancerigen?