G4Media.ro

Vor mai fi restricții dacă vine valul 4 în România? Andrei Baciu:…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Vor mai fi restricții dacă vine valul 4 în România? Andrei Baciu: „La nivel teoretic, acum știm ce funcționează”

Cifrele situației epidemiologice din România în prezent, chiar dacă par bune, nu sunt „nici pe departe” într-o zonă care să ne așeze într-o situație confortabilă, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, la Digi24. Cifrele mici pe care le vedem în raportările zilnice arată bine, însă tendința este una de natură să ne îngrijoreze.

Rata de reproducere, un indicator pentru evaluarea situației epidemiologice, a început să crească din nou în România și se apropie de 1, după ce în valul 3 al pandemiei din România ajunsese la niște cote mari. În prezent rata de reproducere este de 0,98, dar scăzuse foarte mult și acum este din nou în creștere, apropiindu-se de 1.

„O rată de reproducere 1 este punctul în care se accelerează transmiterea. Dacă avem o transmitere subunitară, în cifre absolute, sunt mai degrabă focare locale, punctuale, în diverse localități, unde mai apar cazuri și se transmit acolo unde oamenii nu sunt vaccinați, nu se protejează prin măsurile pe care le cunoaștem deja. Când se depășește valoarea 1, practic se accelerează transmiterea și putem să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri diagnosticate pozitiv”, a explicat Andrei Baciu.

În Marea Britanie, de pildă, țară care înregistrează o creștere accelerată a numărului de cazuri noi, comparabile cu nivelul din ianuarie, rata de reproducere a ajuns la 1,21.

„Trebuie să ținem cont și de variantele de virus care se transmit și care sunt caracteristicile lor. În Anglia, predominantă începe să fie varianta Delta, care este mult mai contagioasă. În România, avem până acum diagnosticate 89 de cazuri, e adevărat că avem capacități reduse de secvențiere, dar trebuie să le amplificăm mult mai mult pentru a atinge cota europeană de secvențiere. Secvențierea este necesară în cazul în care, de pildă, o persoană care a trecut prin boală se reinfectează. La nivel european, și capacitatea de testare se dorește a fi crescută”, a menționat Andrei Baciu.

Restricțiile vor fi mai degrabă la nivel local, vaccinul face diferența

În aceste condiții, dacă rata de vaccinare nu crește în România – timpul „ferestrei de oportunitate” până la apariția unui val 4 și în România fiind destul de scurt – am putea ajunge în septembrie – octombrie din nou în situația în care să avem parte de restricții?, a fost întrebat secretarul de stat Andrei Baciu.

„Chiar și atunci când avem un procent important de populație vaccinată, poate să crească numărul de cazuri noi, așa cum vedem în cazul Angliei, însă nu se pune presiune nici pe sistemul de sănătate în felul care s-a pus înainte de apariția vaccinului și nici pe societate per ansamblu. Aici pui măsuri, aici intervii, în faza pre-spital, cu măsuri, cu restricții – atunci când faza de spital tinde să ajungă la un punct în care nu mai poate să facă față și atunci trebuie să oprești. Principiul cumva rămâne același: dacă nu mai poți să gestionezi faza de spital, trebuie să acționezi în faza pre-spital, cu restricții, care să rupă lanțul de transmitere virală, care să scadă forțat numărul de noi cazuri”, a explicat secretarul de stat.

Andrei Baciu spune că în valul 4 al pandemiei, în condițiile în care există și vaccinul anti-COVID, restricțiile cel mai probabil nu vor mai fi luate la nivel național, ci se vor aplica local, acolo unde este cazul.

„Nu cred că se pune problema de așa ceva (ca restricțiile să rămână pe masa guvernanților – n.r.). La nivel teoretic acum știm ce funcționează: funcționează vaccinul, funcționează măsurile pe care le avem – care și acestea vedem că avem aceste borne în care sunt diferite, în funcție de procentul de persoane infectate în fiecare localitate. Aici funcționează – și e ceea ce am văzut că a funcționat în ultimele luni – adaptarea acestor măsuri la nivel local, pentru că măsurile cu caracter general la nivel național (nu se mai justifică – n.r.), atât timp cât ai o diversitate atât de mare: București, unde ai aproape 56 la sută populație vaccinată versus Covasna, Suceava, unde ai un procent foarte mic de populație vaccinată, unde ai un risc invers proporțional, mult mai mare, de a avea un fenomen epidemiologic, fie el și local, și atunci măsura trebuie să fie adaptată acolo, nu unei mari metropole”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Pentru binele lor, cei nevaccinați nu au ce căuta în spitale, să nu fie cumva injectați. Așa nu vor fi probleme de supraaglomerare.

    • Dupa numarul de pompe funebre din preajma fiecarui spital, stii cam cine mai vine – muribunzii, adesea adusi in coma.

      Poate tu te duci la spital ca acolo incasezi, dar nu, cei care iti platim, ne cam temem de prajitorul Model 14.11.21.

    • Cat îți dă Soroș la postare useristule?

    • Nu e plătit. Omul e doar un idiot util. Cu el prostia se mândrește.

  2. Nevaccinatii au incredere in sistemul lor imunitar si nu au nevoie de spitalele voastre si de medicamentele voastre cumparate de la Big Pharma. Asa ca nu va mai dati asa interesanti si preocupati, ca stiu ei sa-si aiba singuri de grija, au tratamente naturiste suficiente. Asa ca restrictiile trebuie sa devina o amintire. Fiecare isi asuma decizia luata, daca este major. Doar nu vom sta in casa la nesfarsit ca nu vor ei sa se vaccineze. Asta ar fi si culmea.

    • Să nu uităm că 🦠 nu există, nu se văd (cu ochiul liber) , iar noua medicină germană ne salvează.

  3. deci intram direct in carantina dupa „revenirea la normalitate”

  4. Si Australia stia ce functioneaza, atat bine incat au facut varza orice drept civic si orice dorinta de a trai. Succes Europa! Ca prea bine nu te vad.

    • Nu e suficient sa ai ”dorință de a trăi”, trebuie să mai fie și virusul de acord. Între timp, noi avem 63.000 decedați în exces, dintre care zic eu o mare parte aveau ”dorință de a trăi”. În timpul ăsta Australia are deficit de decese, pentru că măsurile anti-COVID au oprit și gripa.

      Bonus, economia Australiei a scăzut mai puțin decât a României și decât a UE în timpul pandemiei, și acum își revine mai repede. De fapt sunt puține țări în care economia să fi mers mai bine ca în Australia pe durata pandemiei, și aproape toate au controlat bine virusul: Estonia, China, Irlanda, Coreea de Sud ar fi câteva exemple.

      Deci uite că oprirea virusului nu distruge economia, așa cum ne amenințau unii. Din contră.

  5. Restrictiile trebuie aplicate inainte de incubatia valului 4.

  6. Useristii vaccinați au fost singurii care au stat luni de zile obedienti în casa cu ochii la siropurile de pe netflix. Nevaccinatii au fost liberi, au scris pe o hirtie ceva și au circulat sănătoși tot lockdown ul lui pește.

    • Având în vedere că puteai să ieși din casă doar cu bilețel…nu știu cât de liber erai. De asemenea în timpul lockdown-ului nu era valabil vaccinul.

    • Liber nu mai ești de mult timp, dar nu realizezi. Tot sclav ești, depinde doar la cine…

  7. *
    israelnationalnews.com/News/News.aspx/309762

    Vaccinul nu prea mai e eficient, 40% din noile infectări din Israel sunt la vaccinați.
    Sub 1% din cazurile noi la cei imunizați prin boală.

    Biggus dickus a găsit articolul.

    • Asta e o veste buna pentru că noi avem mai mulți imunizați prin boala decât vaccinați. Vaccinarea totuși are o mare importanță pentru că dacă e sa luăm virusul vom face o formă ușoară și ne vom imuniza și mai serios pentru viitor.Mai avem câțiva ani buni de trăit cu acest virus ,ultimele focare de infectări cu gripa spaniola din 1918 au avut loc prin 1950.

    • Chiar și după subtestarea epica din Romania care înseamnă un număr mult mai mare de infectați decât cei din statistici tot mai rămân câteva milioane bune de oameni neinfectati sau nevaccinați care sa se infecteze in noul val și să ajungă în spital ,deci tot la restricții ajungem.