G4Media.ro

Vor primi ucrainienii redutabilele tancuri americane Abrams? Ce ne spune schimbarea majoră…

Foto: Tanc Abrams / Sursa: Pentagon

Vor primi ucrainienii redutabilele tancuri americane Abrams? Ce ne spune schimbarea majoră de atitudine a Pentagonului

Ucraina ar putea să primească faimoasele tancuri grele americane Abrams după ce, pentru prima dată, oficiali de la Washington au declarat săptămâna trecută că tancurile avansate sunt „absolut pe masa discuțiilor” cu guvernul de la Kiev.

Declarația este considerată de experți o schimbare majoră a politicii Statelor Unite care prevede că, în cea mai mare parte, Pentagonul va furniza țării est-europene doar arme defensive pentru a lupta împotriva forțelor invadatoare ale lui Vladimir Putin. Tancurile moderne, precum M1 Abrams, ar permite Ucrainei să obțină succese semnificative pe câmpul de luptă, inclusiv să recupereze cea mai mare parte, dacă nu chiar tot teritoriul său ocupat în prezent de armata rusă, afirmă comentatorii.

Problema cu tancurile învechite

Până în acest moment, în cele șapte luni scurse de la atacul Rusiei, Administrația Biden s-a angajat să trimită Ucrainei asistență militară în valoare de aproape 13 miliarde de dolari, potrivit The Hill. Dacă se ia în calcul și asistența militară furnizată Ucrainei începând din 2014, totalul ajutorului militar american pentru Kiev a ajuns la 15,5 miliarde de dolari (sursa). Pachetele de ajutor americane nu au inclus însă tancuri grele, solicitate insistent de Ucraina.

De partea lor, restul țărilor NATO au acordat ajutoare de miliarde de dolari Ucrainei de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, între care aproximativ 320 de tancuri de luptă, potrivit datelor publice agregate. Aceste tancuri, procurate din Polonia, Republica Cehă sau Macedonia de Nord, sunt modelate pe tancurile sovietice din Războiul Rece, în special seria T-72 de tancuri de luptă. Tancurile ucrainene și rusești sunt, de asemenea, modelate pe seria T-72 și, într-o măsură mai mică, pe seria de tancuri T-80 (similare, dar alimentate de turbină cu gaz). Acest lucru a permis tancurilor și echipajelor de întreținere ucrainiene să se familiarizeze rapid cu tancurile donate, punându-le rapid în funcțiune.

Experții citați de Popular Mechanics au remarcat însă că există mai multe probleme cu tancurile furnizate până acum Ucrainei de aliații NATO. În primul rând, vehiculele sunt în mare parte învechite conform standardelor moderne, deși unele – cum ar fi tancul polonez PT-91 Twardy și vehiculele T-55S, furnizate de Slovenia – au cunoscut îmbunătățiri modeste în puterea de foc, controlul focului, senzori și mobilitate.

În al doilea rând, ADN-ul ingineresc comun face ca tancurile T-72 provenite din țările NATO, la fel ca tancurile rusești T-72, T-80 și T-90, au același compromis de inginerie, ceea ce înseamnă că o lovitură care țintește turela face ca aceasta să zboare la distanță de vehicul, cu consecinţe catastrofale pentru echipaj.

Schimbare de atitudine

Aflată în mijlocul unei contraofensive puternice, Ucraina a cerut de urgență tancuri moderne pentru a-și ajuta forțele să profite de câștigurile rapide în nord-est și să recucerească teritori suplimentare. Tancurile mai moderne M1 Abrams de fabricație americană și tancurile Leopard de fabricație germană ar adăuga un impuls puternic care ar putea ajuta forțele Kievului să captureze și să mențină mai mult teren, în comparație cu vechile tancuri din era sovietică pe care le operează în prezent, spun experții și consilierii ucraineni. Însă oficialii de vârf din securitatea națională din SUA și Germania au ezitat să furnizeze tancurile, în parte din cauza provocărilor legate de instruire și logistică, potrivit oficialilor americani, consilierilor ucraineni și consilierilor din Congresul american.

Această dezbatere legată de tancuri este cea mai recentă dispută pe tema armelor dintre Occident și Ucraina, spun comentatorii. La fiecare pas, SUA au ezitat luni de zile înainte de a furniza o anumită armă – mai întâi rachetele antiaeriene Stinger, apoi bateriile de rachetre HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) – îngrijorate că acest lucru ar reprezenta „o linie roșie” care ar risca să provoace Rusia într-o nouă escaladare, doar pentru a se răzgândi și a transfera armele pe măsură ce războiul a evoluat și nevoile de pe câmpul de luptă s-au schimbat.

„În acest caz, tancurile în stil occidental ar oferi o îmbunătățire majoră forței blindate de la Kiev în ceea ce privește raza de acțiune, viteza și controlul focului, permițând forțelor ucrainene să lovească o țintă rusească la o distanță de până la o milă și jumătate (1.6 km) și să se miște înainte ca inamicul să poată trage înapoi,” a declarat locotenentul general în retragere Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa, citat de Politico.

Până recent, Occidentul a refuzat așadar să răspundă favorabil cererii oficialilor de la Kiev.

Situația pare însă că se va schimba curand. Într-o discuție desfășurată pe 19 septembrie la Pentagon, un reporter a menționat că o delegație ucraineană a vizitat capitala Washington și a solicitat ca guvernul SUA să furnizeze tancuri Ucrainei. Un înalt oficial din Departamentul Apărării a răspuns că Administrația Biden se uită în mod constant la ceea ce are nevoie Ucraina în acel moment și, de asemenea, la ce va avea nevoie în continuare.

„Tancurile sunt absolut pe masa de discuții împreună cu alte zone,” a declarat oficialul de la Pentagon.

Acesta a precizat că, spre deosebire de tancurile deja livrate forțelor ucrainiene și care provin din arsenalul unor țări est-europene, discuția de acum se referă la tancuri „în stil occidental.”

„Am convenit (împreună cu delegația de la Kiev) că tancurile grele reprezintă o zonă de capacitate cu adevărat importantă pentru ucraineni. Ei s-au bazat acum în mare parte pe tancuri de tip sovietic și am depus mult efort pentru a încuraja țările în mare parte din Europa care au unele dintre aceste tancuri, foste vehicule fabricate de ruși, pentru a le furniza Ucrainei ca să suplimenteze inventarul existent de tancuri al Ucrainei,” a declarat oficialul militar american, adăugând: „așa cum am spus mai devreme, când ne uităm la nevoile pe termen lung ale Ucrainei, recunoaștem că va exista o zi în care ar putea dori să facă tranziția și ar putea avea nevoie să treacă la modele compatibile NATO.”

Experții susțin că acesta este un nivel cu totul nou de ajutor militar american, unul care ar putea oferi Ucrainei unele dintre cele mai letale tancuri din lume. Potrivit oficialului de la Departamentul Apărării, Pentagonul ia în considerare intensificarea ajutorului militar doar datorită contraofensivei de succes a Kievului în Harkov și Herson, care a dus la eliberarea a peste 6.000 de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei.

De altfel, solicitarea Kievului pentru tancuri în stil occidental a precedat cea mai recentă contraofensivă a Ucrainei și retragerea Rusiei din mare parte din estul țării ocupate. Însă, în ultimele două săptămâni, înalți oficiali americani au discutat cu aliații europeni, inclusiv cu Germania, posibilitatea de a trimite tancuri la luptă, potrivit mai multor surse citate de Politico. „Este în fruntea listei lor acum, nu era înainte,” a spus un membru al personalului Congresului de la Washington familiarizat cu cererea celor din Kiev. „Încearcă să recupereze teritoriul, iar tancurile sunt utile pentru a face asta.”

Tancurile moderne ale NATO, la care se referea în mod clar oficialul de la Pentagon, sunt cu zeci de ani mai avansate decât majoritatea tancurilor de pe câmpul de luptă ucrainean (singura excepție fiind o mână de tancuri rusești T-90M). NATO desfășoară în principal seria de tancuri de luptă americane M1A2 Abrams și tancuri germane Leopard 2. Aceste tancuri sunt prevăzute cu tunuri principale de 120 de milimetri, control avansat al focului și vedere pasivă în infraroșu pe timp de noapte, precum și motoare, transmisii și sisteme de suspensie mai bune. Tancurile NATO sunt mai rapide și mult mai eficiente decât tancurile pe care se bazează în prezent Ucraina.

În acest context, trebuie menționată opinia experților care au punctat că aceste capabilități și dotări moderne vin cu un cost semnificativ, care nu este doar unul financiar. Tancurile occidentale sunt mașini de luptă complexe și, deși un tanc american și unul rus sunt proiectate să facă același lucru – să ofere putere de foc și mobilitate decisivă pe câmpul de luptă -, ele sunt fundamental diferite.

În primul rând, echipajele de întreținere ucrainiene, care au devenit experte în repararea tancurilor T-64 și T-64BM, vor trebui să reînvețe majoritatea sarcinilor. Tanchiștii și mecanicii ar trebui să învețe cum să opereze și să repare un nivel complet nou de electronice, inclusiv sisteme de calculatoare centrale, senzori cu infraroșu, calculatoare balistice și echipamente de comunicații digitale. Experții cred că ar dura luni de zile pentru a reinstrui chiar și unitățile de tancuri ucrainene experimentate cu tancuri americane.

De asemenea, există și considerente logistice: tancurile NATO folosesc muniție de tanc de 120 de milimetri și muniție de mitralieră de 7,62 milimetri, incompatibilă cu muniția actuală a tancurilor ucrainene. Tancul american M1A2 Abrams folosește și un motor cu turbină cu gaz, care ar necesita transporturi regulate de combustibil pe front

Nu în ultimul rând, trecerea la echipamentele NATO ar face ca Ucraina să se bazeze pe alianța militară occidentală pentru aprovizionare, dând NATO un drept de veto asupra acțiunilor militare ale Ucrainei. Dacă NATO va considera că eliberarea de către Ucraina a Peninsulei Crimeea, capturată de Rusia în 2014, este prea provocatoare, nu este exclus ca alianța să amenințe că va opri aprovizionarea.

Pregătirea necesară pentru ucrainieni și problemele logistice – de exemplu, o divizie M1 poate consuma până la 600.000 de galoane de combustibil pe zi – ar putea împiedica mișcările Ucrainei, a avertizat și generalul în retragere Ben Hodges.

„Acestea (tancurile) nu sunt mașini de închiriat, sunt multe lucruri care merg împreună cu ele,” a afirmat Hodges. „Practic, adaugi sute de lucruri suplimentare care ar trebui să fie purtate în același timp… Dacă te uiți la o companie de tancuri a armatei americane astăzi, sunt mii de galoane de combustibil care vine în urma lor în fiecare zi.”

În ciuda diferențelor însă, experții cred că schimbarea bruscă de atitudine a Administrației de la Washington ar merita eforturile, deoarece tancurile NATO sunt decisiv superioare tancurilor rusești, iar prezența lor ar fi echivalentă cu un adevărat „cutremur” pe câmpul de luptă din Ucraina. Comentatorii se referă, în acest caz, la exemplul oferit de bateriile M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS). În iunie, Statele Unite au trimis un transport inițial de patru sisteme de rachete HIMARS în Ucraina. Bateriile au fost atât un răspuns la o solicitare urgentă venită din partea guvernului de la Kiev, dar și un test pentru a vedea dacă Ucraina le va desfășura și le va întreține în mod corespunzător. Ucrainenii au folosit primele patru baterii de rachete cu mare efect, convingându-i pe liderii Pentagonul să le trimită alte 12 baterii.

Abrams în Ucraina?

În ceea ce privește tancurile pe care Ucraina le poate primi din Occident, situația s-a simplificat recent. Dintre cele două tipuri principale de tancuri NATO, tancul german Leopard 2 pare că nu va ajunge în Ucraina. Coaliția de guvernământ aflată la putere în Germania a refuzat să ofere guvernului lui Volodimir Zelenski tancurile moderne.

Berlinul a respins apelul Kievului pentru tancuri de luptă într-un moment în care unii analiști spun că Ucraina are un avantaj în lupta sa împotriva forțelor ruse, iar vehiculele de luptă de înaltă tehnologie le-ar oferi un impuls și mai mare.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat însă că nicio altă țară nu furnizează în prezent astfel de vehicule și că Germania nu va face acest lucru în mod unilateral.

Guvernul german a fost criticat – uneori chiar din interior – pentru reticența de a furniza Ucrainei armament greu. Dar Lambrecht a declarat pe 12 septembrie că Germania are un rol de lider în Europa și trebuie să se asigure că se poate apăra. În plus, experții cred că, chiar dacă o altă țară ar decide să ofere Ucrainei tancurile sale, ucrainenii ar depinde în continuare de Germania pentru muniție și piese de schimb.

Un consilier al guvernului de la Kiev a spus că „ucrainenii își doresc cu siguranță tancurile Leopard” și au fost frustrați de faptul că Germania a refuzat permisele Spaniei și altor țări care erau dispuse să le doneze. (Tancul Leopard este unul dintre cele mai căutate tancuri de luptă din Europa, utilizat în peste o duzină de țări.)

Germania a făcut totuși un compromis, premierul sloven Robert Golob și cancelarul german Olaf Scholz convenind recent să facă schimb de vehicule militare prin care tancurile slovene din epoca iugoslavă vor fi trimise în Ucraina. Ca parte a așa-numitului schimb în lanț, pe care Germania îl folosește pentru a furniza arme Ucrainei, Slovenia va trimite 28 de tancuri M55 în Ucraina și va primi 40 de vehicule de transport de fabricație germană, dintre care 35 de camioane cu opt roți și cinci cisterne de apă, potrivit Euractiv.

În cărți rămâne așadar, în principal, tancul M1 Abrams provenit din Statele Unite, despre care experții au spus că „cu tunul său de 120 mm, armura protectivă Chobham și un design Chrysler… a dominat războiaiele de tancuri de mai bine de 35 de ani.” (https://www.popularmechanics.com/military/a38107679/why-the-m1a1-abrams-is-such-a-badass-tank/) Una dintre opțiunile luate în calcul este, potrivit experților, livrarea de tancuri mai vechi, în special cele 200 de tancuri M1A1 Abrams, recent retrase de Corpul de Infanteriști Marini al SUA.

O altă variantă este trimiterea de tancuri M1A2 mai moderne cu care sunt dotate în prezent unitățile Armatei SUA și Gărzii Naționale. Deși acest lucru ar lăsa descoperite unitățile de tancuri americane până la sosirea de vehicule noi, argumentul oferit pe culoarele de putere de la Washington este că războiul actual se desfășoară în Ucraina, iar tancurile americane nu vor trebui să lupte cu forțele ruse dacă acestea sunt distruse mai întâi de ucraineni.

Concluzia experților este că decizia de a trimite tancuri în Ucraina reprezintă o schimbare majoră în strategia SUA și NATO și ar putea deschide calea ca alianța să furnizeze guvernului de la Kiev echipamente occidentale mai avansate, inclusiv avioane de luptă, vehicule de luptă de infanterie și multe altele. Tancurile moderne ar putea face o diferență semnificativă pe câmpul de luptă, mai ales odată cu venirea iernii și în condițiile în care Putin pregătește 300.000 de soldați suplimentari pentru a fi desfășurați în Ucraina.

De asemenea, schimbarea de abordare a Pentagonului și a NATO ar putea forța Rusia să se așeze mai repede la masa negocierilor. „Succesul ofensivei Ucrainei din septembrie sugerează cu tărie că o armată ucraineană echipată corespunzător cu echipamente NATO moderne ar distruge complet armata rusă. Pentru Rusia, alegerea ar putea fie să părăsească Ucraina de la sine… fie să se confrunte cu anihilarea,” a scris Popular Mechanics. (Surse: Popular Mechanics, New York Times, The Hill, Politico, defence.gov)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. M1A1 nu este un tanc greu, este un MBT, tanc principal de lupta, este un tanc „mai greu” decat altle. In doctrina militara americana si nu numai, nu mai exista tancuri grele de prin anii 50-60

    • Cine zice, ala e… Eu are dreptate… nu conteaza greutatea in felul in care il denumesti.

    • Asa cum nu exista nici Himars, nici Harpoon, nici NASAMS?
      Tare umed mai visam… spre deosebire de stapanii tai, care au cosmaruri. Fiecare cum si-a asternut.

  2. S-a epuizat stocul de tancuri vechi rusesti si ele vor fi rapid inlocuite in UE de tancurile germane . SUA scapa si ea de vechituri dar care sunt perfecte pentru razboiul in cauza si care funt oferite Ucrainei daibogea .

  3. 1.5 mile inseamna 2.4 km, nu 1.6.
    &00.000 galoane (americane) inseamna aproape 2300 tone. Asta era o matematica pe care trebuia sa o faca traducatorul articolului, un minim de profesionalism cere sa adapatezi articolul la cititor. 600 000 galoane nu inseamna nimic pentru romani, 2300 tone da.

  4. Ciudat lider este Germania. Din coada. Numai Ungaria a ajutat Ucraina mai puțin.
    Trebuie sa apere Europa? Pai ce face Ucraina chiar acum? Prefera nemții sa moara proprii soldați în loc de ucrainieni? Atunci sa-i trimită pe front, acum.

    • Propaganda de doi lei. Rusii se chinuie cu ucrainenii de 7 luni sa le ia trei „județe” si nu reușesc.
      Cine crede ca ar fi in stare sa atace NATO la sol? Rusii sunt doar un pericol nuclear, nu si militar clasic, de tipul invazie-ocupatie.

  5. trebuie fiert incet putin si gasca precum broscoiul in ibricul cu apa , daca il bagi brusc sare si scapa daca il iei incet moare fara sa-si dea seama ce se intampla!

  6. Tot tancul romanesc este mai bun,ala modernizat,care are principal avantaj ca se poate afunda mai repede in namol.

  7. Tancul Abrams i-ar face praf pe ruși, dar ucrainenii nu au lanț logistic pentru așa ceva, din câte știu.

    • Nu au, dar isi fac. Nu au avut lanț logistic nici pentru HIMARS-uri, si alea consuma rachete in draci.

    • HIMARS consuma cate rachete tragi, nu mai mult. In draci consuma alea rusesti, care nu au precizia HIMARS

    • @@vct
      Bubuiți de inteligenta pe aici: normal ca orice arma consuma fix cu cat o încarci, de la PM la HIMARS.
      Si aparatul de cafea consuma exact cate capsule pui in el, si după aia mai pui altele, găinilor.

    • Imi pare rau daca nu ai sesizat ironia din post. Sau poate nu ai vrut. Oricum, data viitoare am sa fiu mai putin subtil cu tine. Ma adaptez la nivelul postacului…

  8. „iar tancurile americane nu vor trebui să lupte cu forțele ruse dacă acestea sunt distruse mai întâi de ucraineni” ?????????
    Înțelege cineva ceva din textul de mai sus (a fost scos din articol). Adică cine ce distruge? Ucrainenii ce distrug? Propriile tancuri, înainte să o facă rușii?
    Logica, bat-o vina!

  9. Cum tancuri ? Mai bine amerlocii isi pastreaza obiceiul si le trimit motorete, cu portbagaj pentru AG. Vorba aia „Ieftin si bun !”

  10. Si de unde atatea tancuri daca jumatate din ele au ramas cadou la talibani ?