G4Media.ro

Vor putea fi organizate alegeri pe 6 decembrie? Expert în drept constituțional:…

sursa foto: Info Sud-Est

Vor putea fi organizate alegeri pe 6 decembrie? Expert în drept constituțional: Intrăm într-un haos și mai mare dacă amânam alegerile, Parlamentul nu mai poate să intervină prin lege în plină pandemie pentru a restrânge drepturi

Orașe în carantină, bolnavi de Covid și contacții lor fortați să nu părăsească domiciliul, o bună parte din Diasporă blocată în țări închise complet- așa se anunță tabloul alegerilor din 6 decembrie. Riscul unui absenteism masiv este real, mai ales că milioane de cetățeni din afara țării vor fi în imposibilitatea de a-și exercita votul. Totuși, expertul în drept constituțional, Vlad Soare, atrage atenție că dacă alegerile dindecembrie vor fi amânate pentru luna martie România riscă să intre într-un haos și mai mare în ce privește gestionarea pandemiei, deoarece Parlamentul nu va mai putea interveni prin votarea unor legi organice dacă va fi nevoie de restrângerea unor drepturi.

„Trebuie să înțelegem că singurul moment în care noi putem să influențăm modalitatea în care se exercită puterea- a cărui titulari suntem noi, poporul- este cu ocazia alegerilor sau a unui referendum. Doar atunci.
O dată ce am influențat-o la alegeri bine, prost, cu prezența redusă la vot, se bucură de legitimitate”, a declarat pentru G4Media.ro expertul în Drept Constituțional, Vlad Soare.

În opinia sa, ar fi important ca autoritățile să asigure toate condițiile ca fiecare dintre noi să poată vota.

„Nu poți să mă obligi să mă duci la vot, dar măcar trebuie să mă faci să nu-mi fie frică să mă duc la vot. După ce oricum noi, românii, nu prea ieșim la vot și avem o prezență foarte redusă în general, cu atât mai mult e important că în pandemie să mi se ofere condițiile că să mă pot duce la vot.”

Cum pot autoritățile să asigure cele mai bune condiții? Pentru o parte din alegători, cele mai bune condiții ar însemna să nu organizate alegeri în plină pandemie.

Sursa Foto: Arhiva Personală

În situații de criză, precum cea generată de coronavirus, Constituția oferă posibilitea prelungirii mandatului Parlamentului cu maxim trei luni, ceea ce înseamnă că actualul Parlament ar funcționa doar până în martie și doar cu puteri reduse. Vlad Soare atrage atenția că dacă parlamentarii ar merge la serviciu după ce le expiră mandatul vor fi lipsiți tocmai instrumentele prin care pandemia poate fi ținută sub control:

„Restrângerea drepturilor nu se face decât prin lege organică. Intrăm într-un haos și mai mare dacă amânam alegerile ca să protejam populația de virus. În acea perioadă, Parlamentul nu mai poate să intervină, deci pericolul ca răspândirea virusului să scape de sub control este mai mare.”

Condiții ca să poată vota în siguranță au avut toți românii care locuiesc în afara granițelor. Au putut vota prin corespondență, chiar dacă puțini au ales această variantă de exprimare a opțiunii electorale: în jur de 36.000. Aceasta este varianta pe care expertul în Drept Constituțional Vlad Soare ar fi recomandat-o și în țară ca fiind cea prin care toată lumea ar fi putut ajunge la buletinul de vot:

„Ai deja procedura pentru diaspora. Puteai foarte repede justificând această situație de criză să faci la fel și în țară, măcar la aceste alegeri. Dacă voiau, putea trece în procedură de urgentă, imediat după alegerile locale, dar era nevoie de consens politic. Dacă exista consens politc, era posibil orice. Și dacă să zicem ar fi zis cineva: n-ai voie să modifici legislația electorală cu un an înaintea alegerilor! Dacă exista consens politic cine mai sesiza Curtea Constituțională?”, mai spune Soare.

Suntem așadar constrânși de legile în vigoare să ținem alegeri în plină pandemie, fie că e vorba de 6 decembrie sau în martie. Chiar dacă se amână alegerile, virusul va fi în continuare parte a vieții noastre și nimeni nu poate garanta că în martie situația sanitară va arăta mai bine decât în decembrie.

În oricare variantă, există riscul ca numeroși alegători să rămână acasă. Viitorul Parlament și Guvern va fi ales de un număr mai mic de cetățeni, dar va fi unul perfect legitim, susține Vlad Soare:

  • „Orice acțiune vor lua va fi puternic contestată. Va fi o mare majoritate care nu va fi de acord cu acea acțiune. Va păți fix ce a pățit și PSD după alegerile din 2016, când au câștigat alegerile și puterea în mod legitim. Apoi, tot ce au încercat să facă a fost contestat. Dacă te uiți în programul lor de guvernare chiar asta au spus: o să rezolvăm problemele din justiție, așa cum vedem noi justiția. Și s-au ținut de cuvânt. Dar apoi, cei care nu s-au dus la vot, plus cei care s-au dus și nu i-au votat s-au mobilizat și au ieșit în stradă, sute de mii în toată țara. E aberant, dar am putea ajunge tot la ce s-a întâmplat în 2016. Și atunci ce ar putea să facă cei care vor ajunge la putere legitim după viitoarele alegeri când vom avea prezență mică la vot? De fiecare dată, orice acțiune fac, trebuie să se consulte. Altfel, la aproape toate deciziile pe care le vor lua se vor părea nefirești și nu se vor bucura de susținere.”

Dacă după ce ajung în funcție guvernanții nu vor fi conștienți că au câștigat doar votul unei mici părți din populație, există riscul ca ei să își piardă legitimitatea, susține Vlad Soare.

„În cazul unor majorități fragile, legitimitatea guvernanților este puternic zdruncinată dacă aceștia acționează în mod brutal, fără a folosi dialogul sau în antiteză cu voințele comune ale celor învinși la limită. În aceste condiții, este foarte probabil ca o putere aleasă în mod legitim să devină ilegitimă prin propriile sale acțiuni”, mai spune expertul în drept constituțional.

Vlad-Cristian Soare este avocat partener la Soare, Udriște și Asociații și cadru didactic universitar în cadrul Facultății de Drept, Universitatea din București, catedra de Drept Constituțional și Instituții Politice.

Notă: Sonia Teodoriu este reporter la Europa FM

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Absenteism in diaspora va fi doar pt ca PNL nu a organizat sectii de votare in strainatate. Sau e vina Peee See Dee? Hai cu injuraturile!

    • @Ion Sau pentru ca nu au primit aprobare din tarile respective sa organizeze sectii de votare?

    • Absenteism va fi și în țară. Nu vad de ce o persoană sănătoasă la cap s-ar duce să voteze și să riște să se infecteze în condițiile în care acest guvern a arătat un dispreț maxim pentru cetățean.

    • @Pest Sunt sanse mai mari sa te infectezi la piata la Obor decat in cele 5 minute la sectia de votare.

    • @Ciprian: ai dreptate. Dar, in cazul meu, eu nu fac piata in Obor, de exemplu. Nu mă înțelege greșit, eu nu îndemn oamenii să nu voteze. Fiecare este liber să facă cum îi dictează conștiința. Însă așa o bătaie de joc nu am mai văzut. Sa ii vezi pe ăștia cum iau în derâdere fiecare argument și fac orice numai să organizeze alegeri efectiv mi se face scârbă de ei. Și atunci stau și mă gândesc: daca lor li se rupe de noi ca cetățeni și fac orice cu gândul la alegeri atunci de ce m-aș risca eu, că un risc tot există, să mă duc să votez? Argumentul că sa nu iasă PSD nu este suficient pentru mine. Am avut guvern PNL și a fost un eșec. Un guvern PSD ar fi tot la fel, un eșec. USR as vota însă nu merita riscul in condițiile de fata. Asta este desigur doar opinia mea.

    • Foarte curios cum România „lucrului bine făcut” a lui Klaus nu reușește să deschidă secții de votare pentru diaspora, în timp ce Republica Moldova (care nici măcar nu este membră UE) nu are probleme…
      https://protv.md/actualitate/coada-imensa-de-la-sectia-de-votare-din-frankfurt-filmata-de-la-inaltimea-zborului-de-pasare-iata-cum-arata-video—2546992.html
      Mutti Merkel, românii sunt cetățeni europeni buni doar la cules sparanghel?

    • Sa inteleg ca nu iesiti din caza in perioada asta. Lucrati remote si comandati totul online cu livrare la usa. Altfel nu se explica lehamitea de a merge la vot.
      Pentru pragul electoral fiecare vot conteaza. PRO Romania, PMP si chiar UDMR au un bazin electoral limitat. Cu cat voteaza mai multa lume cu atat cresc sansele sa nu treaca pragul.

    • @Ciprian: da, lucram remote. Cumpărături online. De ieșit, ieșim însă desigur că nu facem „baie de mulțime”. Incercam sa fim precauți ca orice om de buna credinta. Tocmai de aceea ce vedem la TV in fiecare miercuri seara mi se pare de-a dreptul jignitor pentru cei ce respecta regulile. Toată responsabilitatea este aruncata in carca cetățenilor ei ferindu-se de măsuri dure de frica pierderii de procente la alegeri. In aceste condiții, nu atât de frica covid cat de lehamitea provocată de guvernanți, prefer sa nu votez. Știu implicațiile gestului meu, dar în același timp îmi aduc aminte de boicotul concertat de partidele de dreapta când a fost vorba de referendumul pentru familie (nu mă refer că trebuia sau nu votat pt sau împotriva, ci la faptul că atunci când politicienilor le convine pot cere cu nerușinare electoratului sa boicoteze alegerile).

    • De acord cu @Pest.
      De atâta votat cu ”răul cel mai mic”, de 30 ani, ne-am pomenit cu un rău din ce în ce mai mare. Este, cel mult, o alunecare mai lentă dar tot alunecare spre abis.
      Destul cu tolerarea mediocrității, că de asta nu veți găsi pe liste oameni de calitate.
      Uitați-vă la cum a măcelărit conducerea USR – această ”Fata Morgana” a politicii românești – liste pentru Parlament, cu eliminarea unor oameni care ar fi trebuit, de fapt, să fie în fruntea USR (dar acolo este mediocrul politruc Dan Barna, cu o gașcă de loaze de aceeași categorie): Mihai Goțiu, Florina Presadă, Vlad Alexandrescu și mulți alții.
      Nu mai puneți botul la toate ciorile vopsite, că nu va ieși vreodată ceva bine din asta. Este vina alegătorilor care se mulțumesc să voteze cu ce e pe liste, cu orice, sub argumentul mincinos că nu există alternativă. Există, chiar dacă asta va însemna la un moment dat o altă revoluție.

  2. Din pacate cred ca PNL face o mare greseala cu alegerile pe 6, mai ales dupa dezastrul in care au manageriat pandemia, in primavara cand poate incepea o vaccinare limitata poate poate lumea nu era asa frustrata.

    In Decembrie mai mult ca sigur o sa iasa USR.

    • USR este un PNL mai tânăr și mai mic. Atât. S-a umplut de nulități și de mediocrități.
      Este doar o etichetă a ceva ce a fost cândva un partid mișto, confiscat între timp de băieții șmecheri Barna+Cristian Ghinea+Claudiu Năsui+Iulian Bulai+Cristina Prună și alții asemenea.
      Îmi este efectiv teamă de incompetența USR, pe fondul unei aroganțe de ”oameni noi”, care se pricep la orice și sunt noii mântuitori ai României.

  3. Cel mai bine este ca alegerile să se desfășoare pe 6 decembrie, așa încât să nu mai existe discuțiile că Parlamentul nu mai reprezintă voința poporului, că PSD sabotează guvernul, că asta, că cealaltă. În țară nu cred că absenteismul va fi semnificativ, la fel a fost și la alegerile locale, se temeau unii că nu va ieși lumea la vot și uite că prezența a fost apropiată de cea din 2016. În străinătate, votul se cam știe către care partide merge, iar un absenteism acolo nu prea are relevanță. La alegerile prezidențiale votul diasporei are impact mare, dar la parlamentare nu contează așa mult. Ori că ies la vot 3 milioane de români, ori că ies 300.000 tot 12 parlamentari de diaspora se aleg.

    • Da dar restul de voturi se redistribuie către formațiunea votată. Nu sunt pierdute voturile. Chiar contează orice vot.

  4. totul este jucat deja . inutile orisice comentarii . pe 6 decembrie vom avea o alta majoritate

  5. PNL o sa aibă o surpriză de proporții la alegerile parlamentare, la felul cum au gestionat pandemia , cum au făcut ei numai împrumuturi de miliarde de euro iar banii au dispărut, au eliminat taxa pe lăcomie, au scutit multinaționale de taxe și impozite, au atribuit contracte directe clientelei politice PNL. La câtă companie electorală a făcut molăul PSD, cei de La PNL vor alianța cu UDMR și PMP ignorând USR și sărind la gâtul lor , PSD o să câștige alegerile parlamentare și vor intra la guvernare și vor merge la Cotroceni cu o propunere de premier să vedem față la ficus de la Cotroceni.

    • Corect. PNL este doar un PSD cu oameni și mai proști și, probabil, chiar mai hoți, sub o pojghiță de oameni de treabă. Nu sunt.

  6. Acesta este cumva un articol publicitar?
    Vlad Soare este doar un mic trepăduș, care prin martie 2020 umpluse mass-media cu interviuri pompoase, din calitatea de președinte al unei fantomatice ”Alianțe Metropolitane București-Ilfov”, unde se prezenta de-a dreptul ”Profesor de drept constituțional”, deși este un fals grosolan – omul nu figurează la catedra de drept constituțional a Universității București.
    CV-ul său abundă în nimicuri prezentate ca mari realizari și în falsuri, pe lângă cel de mai sus, de exemplu faptul că ar fi fost, cică, ”Președintele Consiliului Municipal București” (adică CGMB) între 2005 și 2008. Nu a fost nici măcar consilier!
    De fapt este un mercenar al nu se știe exact cui, care îi plătesc aparițiile publice, și un mitoman care se visează vedetă.

  7. Daca nici pe 6 decemrie nu se pot face, cu siguranta in 2021 nu se vor face.