Vor putea fi organizate alegeri pe 6 decembrie? Expert în drept constituțional: Intrăm într-un haos și mai mare dacă amânam alegerile, Parlamentul nu mai poate să intervină prin lege în plină pandemie pentru a restrânge drepturi
Orașe în carantină, bolnavi de Covid și contacții lor fortați să nu părăsească domiciliul, o bună parte din Diasporă blocată în țări închise complet- așa se anunță tabloul alegerilor din 6 decembrie. Riscul unui absenteism masiv este real, mai ales că milioane de cetățeni din afara țării vor fi în imposibilitatea de a-și exercita votul. Totuși, expertul în drept constituțional, Vlad Soare, atrage atenție că dacă alegerile dindecembrie vor fi amânate pentru luna martie România riscă să intre într-un haos și mai mare în ce privește gestionarea pandemiei, deoarece Parlamentul nu va mai putea interveni prin votarea unor legi organice dacă va fi nevoie de restrângerea unor drepturi.
„Trebuie să înțelegem că singurul moment în care noi putem să influențăm modalitatea în care se exercită puterea- a cărui titulari suntem noi, poporul- este cu ocazia alegerilor sau a unui referendum. Doar atunci.
O dată ce am influențat-o la alegeri bine, prost, cu prezența redusă la vot, se bucură de legitimitate”, a declarat pentru G4Media.ro expertul în Drept Constituțional, Vlad Soare.
În opinia sa, ar fi important ca autoritățile să asigure toate condițiile ca fiecare dintre noi să poată vota.
„Nu poți să mă obligi să mă duci la vot, dar măcar trebuie să mă faci să nu-mi fie frică să mă duc la vot. După ce oricum noi, românii, nu prea ieșim la vot și avem o prezență foarte redusă în general, cu atât mai mult e important că în pandemie să mi se ofere condițiile că să mă pot duce la vot.”
Cum pot autoritățile să asigure cele mai bune condiții? Pentru o parte din alegători, cele mai bune condiții ar însemna să nu organizate alegeri în plină pandemie.
În situații de criză, precum cea generată de coronavirus, Constituția oferă posibilitea prelungirii mandatului Parlamentului cu maxim trei luni, ceea ce înseamnă că actualul Parlament ar funcționa doar până în martie și doar cu puteri reduse. Vlad Soare atrage atenția că dacă parlamentarii ar merge la serviciu după ce le expiră mandatul vor fi lipsiți tocmai instrumentele prin care pandemia poate fi ținută sub control:
„Restrângerea drepturilor nu se face decât prin lege organică. Intrăm într-un haos și mai mare dacă amânam alegerile ca să protejam populația de virus. În acea perioadă, Parlamentul nu mai poate să intervină, deci pericolul ca răspândirea virusului să scape de sub control este mai mare.”
Condiții ca să poată vota în siguranță au avut toți românii care locuiesc în afara granițelor. Au putut vota prin corespondență, chiar dacă puțini au ales această variantă de exprimare a opțiunii electorale: în jur de 36.000. Aceasta este varianta pe care expertul în Drept Constituțional Vlad Soare ar fi recomandat-o și în țară ca fiind cea prin care toată lumea ar fi putut ajunge la buletinul de vot:
„Ai deja procedura pentru diaspora. Puteai foarte repede justificând această situație de criză să faci la fel și în țară, măcar la aceste alegeri. Dacă voiau, putea trece în procedură de urgentă, imediat după alegerile locale, dar era nevoie de consens politic. Dacă exista consens politc, era posibil orice. Și dacă să zicem ar fi zis cineva: n-ai voie să modifici legislația electorală cu un an înaintea alegerilor! Dacă exista consens politic cine mai sesiza Curtea Constituțională?”, mai spune Soare.
Suntem așadar constrânși de legile în vigoare să ținem alegeri în plină pandemie, fie că e vorba de 6 decembrie sau în martie. Chiar dacă se amână alegerile, virusul va fi în continuare parte a vieții noastre și nimeni nu poate garanta că în martie situația sanitară va arăta mai bine decât în decembrie.
În oricare variantă, există riscul ca numeroși alegători să rămână acasă. Viitorul Parlament și Guvern va fi ales de un număr mai mic de cetățeni, dar va fi unul perfect legitim, susține Vlad Soare:
- „Orice acțiune vor lua va fi puternic contestată. Va fi o mare majoritate care nu va fi de acord cu acea acțiune. Va păți fix ce a pățit și PSD după alegerile din 2016, când au câștigat alegerile și puterea în mod legitim. Apoi, tot ce au încercat să facă a fost contestat. Dacă te uiți în programul lor de guvernare chiar asta au spus: o să rezolvăm problemele din justiție, așa cum vedem noi justiția. Și s-au ținut de cuvânt. Dar apoi, cei care nu s-au dus la vot, plus cei care s-au dus și nu i-au votat s-au mobilizat și au ieșit în stradă, sute de mii în toată țara. E aberant, dar am putea ajunge tot la ce s-a întâmplat în 2016. Și atunci ce ar putea să facă cei care vor ajunge la putere legitim după viitoarele alegeri când vom avea prezență mică la vot? De fiecare dată, orice acțiune fac, trebuie să se consulte. Altfel, la aproape toate deciziile pe care le vor lua se vor părea nefirești și nu se vor bucura de susținere.”
Dacă după ce ajung în funcție guvernanții nu vor fi conștienți că au câștigat doar votul unei mici părți din populație, există riscul ca ei să își piardă legitimitatea, susține Vlad Soare.
„În cazul unor majorități fragile, legitimitatea guvernanților este puternic zdruncinată dacă aceștia acționează în mod brutal, fără a folosi dialogul sau în antiteză cu voințele comune ale celor învinși la limită. În aceste condiții, este foarte probabil ca o putere aleasă în mod legitim să devină ilegitimă prin propriile sale acțiuni”, mai spune expertul în drept constituțional.
Vlad-Cristian Soare este avocat partener la Soare, Udriște și Asociații și cadru didactic universitar în cadrul Facultății de Drept, Universitatea din București, catedra de Drept Constituțional și Instituții Politice.
Notă: Sonia Teodoriu este reporter la Europa FM
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii