G4Media.ro

Vor putea tancurile Abrams să schimbe soarta războiului în favoarea Ucrainei?

Sursa foto: Ministerul Apărării din Polonia

Vor putea tancurile Abrams să schimbe soarta războiului în favoarea Ucrainei?

Este puțin probabil ca tancurile Abrams pe care Statele Unite le-au trimis Ucrainei să aibă un impact strategic imediat, cu excepția cazului în care forțele guvernului de la Kiev vor fi capabile să realizeze o breșă semnificativă prin apărarea aglomerată a rușilor, cred experți militari occidentali. Ucraina a anunțat săptămâna aceasta că a primit primele vehicule blindate grele produse în America, consolidându-și forțele în timp ce încearcă să străpungă liniile defensive puternic fortificate ale armatei lui Vladimir Putin.

Primele livrări

“Primele tancuri americane Abrams promise Ucrainei au sosit în țară și sunt pregătite pentru a fi trimise în luptă,” a anunțat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

“Vești bune de la ministrul Apărării (Rustem) Umerov. Tancurile Abrams se află deja în Ucraina și se pregătesc să ne întărească brigăzile. Sunt recunoscător aliaților noștri pentru îndeplinirea acordurilor!” a scris Zelenski pe platforma X. 

Liderul de la Kiev a adăugat că Ucraina “caută noi contracte și își extinde geografia aprovizionării.”

De partea sa, Pentagonul american a confirmat că blindatele au sosit în Ucraina, un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării de la Washington afirmând că “simpla prezență a tancurilor Abrams servește ca un efect de descurajare puternic.”

“Având aceste tancuri în arsenalul său, armata ucraineană poate descuraja mai eficient acțiunile agresive,” a declarat oficialul american, citat de The Hill. “Vom continua să ne concentrăm asupra a ceea ce putem face pentru a ajuta Ucraina să reușească pe câmpul de luptă și pentru a-și proteja populația.”

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat miercuri prima livrare a blindatelor americane către Ucraina.

“Contribuţiile semnificative ale aliaţilor din NATO consolidează poziţia Ucrainei, capacitatea ei de a respinge forţele ruse,” a declarat Stoltenberg, adăugând: “Contraofensiva Ucrainei continuă să facă progrese constante. În unele sectoare, forţele ucrainene au trecut de apărarea Rusiei. Dar nu vedem niciun semn că obiectivele lui Putin s-au schimbat.”

Cea mai bună cale către o pace durabilă este intensificarea sprijinului pentru Ucraina, întrucât “războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este cea mai mare ameninţare la adresa securităţii noastre din ultimele decenii,” a subliniat șeful NATO.

Așa cum era de așteptat, reacția oficialilor de la Moscova a fost vehementă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că tancurile americane Abrams nu vor schimba rezultatul ofensivei sale și că vor “arde.”

“Toate acestea nu pot afecta în niciun fel esența operațiunii militare speciale, rezultatul acesteia. Nu există niciun panaceu, nicio armă unică care să poată schimba echilibrul de putere pe câmpul de luptă.”

“Și ele vor arde,” a adăugat el, repetând un subiect de discuție pe care Kremlinul l-a folosit în legătură cu armele occidentale livrate Kievului. Aceasta a contextul în care Rusia a denunțat livrările succesive de arme și echipamente militare străine către Ucraina, susținând că acestea prelungesc conflictul.

Reamintim că Ucraina a cerut în mod repetat mai multe arme occidentale, inclusiv rachete cu rază mai lungă de acțiune, pentru a ajuta la străpungerea pozițiilor rusești și pentru a lansa lovituri în adâncimea teritoriului controlat de Rusia.

Washingtonul promisese să furnizeze 31 de tancuri Abrams la începutul anului, o parte din asistența de securitate de peste 43 de miliarde de dolari promisă Ucrainei de SUA de la începutul conflictului. Săptămâna trecută, Administrația Biden a trimis Congresului o cerere de finanțare suplimentară care include alte 24 de miliarde de dolari în asistență militară, umanitară și financiară pentru guvernul de la Kiev.

Tancuri pentru Ucraina

La sfârșitul lunii ianuarie, președintele Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor trimite 31 de tancuri Abrams M1 în Ucraina. Decizia Casei Albe a reprezentat o întorsătură majoră – Administrația Biden a susținut inițial că tancurile nu vor ajuta prea mult Ucraina, deoarece ar fi fost dificil de întreținut și de exploatat și ar fi fost nevoie de luni de zile pentru a le procura.

Le dăm ucrainenilor și piesele și echipamentele necesare. Antrenamentul va începe pe aceste tancuri cât de repede posibil. Trimiterea lor va dura ceva timp. Sunt recunoscător cancelarului (Olaf) Scholz care oferă Ucrainei tancuri Leopard. Regatul Unit a anunțat că donează tancuri Challenger 2, Franța contribuie cu blindate de luptă, și pe lângă tancurile Germaniei, aceasta dă și o baterie de rachete Patriot, și Olanda dă rachete Patriot,” a afirmat Biden la vremea respectivă.

Președintele american a aprobat tancurile ca parte a unei achiziții de 400 de milioane de dolari prin așa-numitul Ukraine Security Assistance Initiative, un fond alocat de Congres pentru a sprijini Ucraina. Potrivit Departamentului de Stat, Statele Unite urmau să semneze contracte pentru cele 31 de tancuri Abrams, împreună cu cartușe de 120 mm și alte muniții, opt vehicule tactice de recuperare, alte vehicule și echipamente de sprijin, antrenament, întreținere și susținere.

Anunțând decizia de a livra blindatele grele Ucrainei, liderul de la Casa Albă a declarat că SUA vor face tot ce e necesar pentru a stopa agresiunea rusă împotriva vecinului din vest și pentru a preveni “finlandizarea” Europei.

Despre asta este vorba, să ajutăm Ucraina să își apere teritoriul. Nu este o amenințare pentru Rusia. Ne dorim terminarea războiului. Nu vom permite unei singure țări să fure teritorii de la vecinii săi. Statele Unite sunt unite, la fel ca și întreaga lume. Suntem mai uniți ca niciodată. Aceste tancuri sunt o dovadă a angajamentului pe termen lung pentru Ucraina. Este despre libertate, este despre lumea în care vrem să trăim și pe care vrem să o lăsăm copiilor noștri,” a mai spus președintele american la sfârșitul lunii ianuarie.

Anunțul președintelui SUA a venit în aceeași zi cu decizia Germaniei de a livra Ucrainei tancuri Leopard și a pus capăt unor luni de zile de negocieri, ezitări și discuții contradictorii între Washington, Berlin și alte câteva țări aliate. Berlinul a anunțat și el că va furniza Ucrainei tancurile sale Leopard 2, depășind reticențele privind trimiterea de armament greu – acțiune pe care Kievul o considera crucială pentru a învinge invazia rusă, dar pe care Moscova a descris-o constant drept “o provocare inutilă.”

Potrivit presei, guvernul german a refuzat luni de zile să transfere Ucrainei propriile tancuri Leopard 2 și să permită reexportul acestora către țări terțe, precum Polonia și Finlanda, dacă Statele Unite nu acceptau la rândul lor să transfere tancuri Abrams guvernului de la Kiev.

Tancurile Leopard sunt cele mai comune tancuri de luptă occidentale din Europa, în timp ce blindatele Abrams sunt o mașină de luptă apreciată și respectată. Ambele mașini de luptă vor furniza o putere de foc semnificativ mai mare decât tancurile din epoca sovietică pe care forțele ucrainene le folosesc în prezent, afirmă experții.

Decizia americanilor de a trimite tancurile M1 Abrams a fost percepută la momentul respectiv și ca o victorie simbolică uriașă pentru Ucraina, care era angrenată în lupte brutale cu forțele Moscovei și se pregătea de contraofensivă.

Un blindat de temut

Abrams, introdus pentru prima dată în 1980, este a treia generație de tancuri de luptă americane. Mașina de luptă a fost produsă în trei modele diferite, variind de la o greutate de aproximativ 60 de tone la aproximativ 73 de tone, cu specificații de arme similare cu cele ale tancurilor Leopard. Blindatele Abrams sunt dotate cu un motor cu turbină care utilizează cel mai frecvent combustibil pentru avioane, dar poate funcționa și cu motorină.

Potrivit site-ului de strategie militară Defense One, SUA nu au mai produs tancuri noi Abrams de la începutul anilor 1990. Odată cu încheierea Războiului Rece, mii de tancuri Abrams care au fost construite pentru a lupta împotriva Uniunii Sovietice au fost puse în depozite, a explicat Dean Lockwood, un analist de vehicule militare la Forecast International.

Tancurile Abrams și Challenger s-au dovedit mult mai letale decât tancurile proiectate de sovietici în timpul războiului din Golf din 1991, a spus Lockwood.

Au fost tancuri Abrams și Challengers care puteau lovi și învinge un tanc rus dincolo de raza maximă de acțiune a tunului principal al tancului rus,” a afirmat el. În luptă apropiată, ele puteau pur și simplu să manevreze mai repede.”

Tancurile folosite astăzi de Rusia sunt versiuni actualizate ale acelorași tancuri,” a afirmat Lockwood. De aceea, decizia celor din Washington legată de trimiterea de tancuri Abrams în Ucraina servește și ca o armă psihologică puternică în fața comandanților ruși care îi cunosc letalitatea.

În prezent, SUA au aproximativ 8.000 de Abram, dar un număr “semnificativ mai scăzut” sunt pregătite pentru luptă, a spus analistul. SUA iau o parte din aceste tancuri depozitate și le pregătesc pentru aliații lor, cum ar fi Polonia, care va cumpăra circa 350 de Abrams.

Lockwood a spus la momentul respectiv că contractorul de apărare General Dynamics lucra la refacerea fuzelajului tancurilor Abrams pentru armata SUA și aliații lor, obținând “un tanc nou-nouț la jumătate de preț.”

Proiectate inițial pentru rezerviștii americani, tancurile sunt ușor de utilizat, fiind în special utile pentru forțele ucrainene cu timp limitat de antrenament, cred analiștii. SUA au vândut tancuri Abrams în Australia, Egipt, Irak, Maroc, Kuweit și Arabia Saudită, potrivit centrului de sprijin pentru achiziții al armatei SUA.

Cum vor ajuta Kievul

Întrebarea care se pune în acest moment este dacă și cum tancurile Abrams, care au început să sosească deja în Ucraina, vor ajuta forțele guvernului de la Kiev în războiul împotriva Rusiei?

Doi analiști în domeniul apărării au declarat pentru pagina Breaking Defense că, deși sosirea tancurilor grele americane este cu siguranță un semn binevenit pentru Kiev și ar putea ajuta la consolidarea unor câștiguri obținute în actuala contraofensivă, este puțin probabil ca ele singure să modifice semnificativ peisajul strategic în următoarea perioadă, în comparație cu alte tancuri de luptă principale angajate deja în ostilitățile din Ucraina, cum ar fi tancul Leopard 2 de fabricație germană și Challenger 2 de fabricație britanică.

De asemenea, consideră experții, probabil că Abrams nu va avea un efect atât de mare asupra luptei actuale precum au rachetele cu rază lungă de acțiune și apărarea aeriană – cel puțin până când forțele ucrainene nu vor realiza o breșă semnificativă în liniile rusești.

Livrările tancurilor Abrams în Ucraina sunt “mult mai semnificative din punct de vedere psihologic decât poate fizic,” a declarat Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al Regimentului Regal Britanic de Tancuri.

Expertul a subliniat că tancurile au ajuns într-un “moment cu adevărat crucial” în care poziția Rusiei în Crimeea “devine din ce în ce mai puțin sustenabilă pe zi ce trece,” referindu-se la evenimentele de la Sevastopol, între care atacarea cartierului general al Flotei Ruse de la Marea Neagă unde se aflau mai mulți comandanți ruși. Toate acestea sunt “semne foarte încurajatoare” în ceea ce privește progresul către o victorie ucraineană.

“Faptul că Putin i-a spus (ministrului rus al Apărării, Serghei) Shoigu în weekendul trecut că are patru săptămâni pentru a opri contraofensiva, te face să simți că pachetul de cărți începe să se prăbușească,” a adăugat de Bretton-Gordon.

Yohann Michel, analist de cercetare pentru apărare și analiză militară la International Institute for Strategic Studies (IISS), a spus că tancurile Abrams ar trebui să permită consolidarea unor poziții ucrainene și echivalează cu o “reconstituire a forțelor,” dar a criticat indecizia occidentalilor care a întârziat livrarea tancurilor către Kiev, despre care a spus că ar fi putut avea un impact mai mare.

Analistul a afirmat că tancurile occidentale, inclusiv cele americane Abrams, nu ar trebui privite ca un moment “revoluționar”, deoarece cea mai importantă problemă este că industria americană și europeană depășește producția de arme a Rusiei. Materialele precum transportoarele blindate de personal, sistemele de apărare aeriană și muniția de 155 mm ar trebui să aibă prioritate, a spus el.

“Ucraina are o mulțime de dificultăți în acest moment, deoarece nu au superioritate aeriană și atunci când încerci să traversezi (sau să învingi) o poziție puternic fortificată fără superioritate aeriană este dureros și costisitor,” a explicat el.

Cu toate acestea, Hamish de Bretton-Gordon a spus că tancurile occidentale ar putea contribui la consolidarea câștigurilor după spargerea primei linii defensive a rușilor la începutul lunii septembrie, atâta timp cât forțele ucrainene sunt ajutate de rachete cu rază lungă de acțiune.

Valoarea tancurilor ar trebui să devină mai clară, a spus el, dacă există o penetrare mai mare a liniilor rusești. Tancurile occidentale au mobilitate, putere de foc și protecție superioare, mai ales în comparație cu tancurile rusești, deoarece echipajele sunt capabile să supraviețuiască loviturilor inamice, vehiculele pot fi reparate în câteva luni și se pot reîntoarce relativ rapid pe câmpul de luptă.

“Odată ce (forțele ucrainene) trec prin această linie defensivă, nu mai există nimic altceva cu adevărat între ele și Podul Kerci (Podul Crimeei),” a adăugat expertul, prognozând că lupta pentru controlul podului va reprezenta cel mai decisiv moment al războiului de până acum.

Reamintim că forțele ucrainene au afirmat în ultimele săptămâni că au pătruns în “prima linie” a bastioanelor rusești din regiunea Zaporijnia, într-un semn că Kievul se apropie de rețeaua întinsă de tranșee fortificate ale rușilor de-a lungul frontului sudic.

La începutul lunii septembrie, forțele ucrainene au anunțat că au cucerit satul Robotyne și că se îndreaptă spre est, spre satul Novoprokopivka. Soldații au declarat că se așteaptă la lupte pentru controlul terenului înalt la sud și la est de localitate, pe măsură ce se apropie de următorul strat de apărare rusesc. Verbove se află la câțiva kilometri est de Robotyne, care se află pe o rețea de drumuri ce duce la Melitopol, într-un alt progres semnificativ împotriva forțelor ruse.

Zilele trecute, forțele ucrainene se aflau încă la aproximativ 20 de kilometri de Tokmak, luptând să străpungă multiplele straturi de apărare rusească. Localitatea un centru strategic pentru Rusia, care este prima sa țintă majoră în lupta sa din sud.

Analiști citați de Business Insider susțin că este departe de a fi clar dacă Ucraina va putea exploata breșa făcută, iar bătălia rămâne în balanță. Experții de la Royal United Services Institute (Rusi) cred de exemplu că, indiferent de progresele înregistrate în timpul contraofensivei Ucrainei, vor fi necesare ofensive ulterioare pentru a se putea îndeplini eliberarea teritoriului ucrainean.

Progresul ucrainenilor vine după săptămâni de lupte istovitoare, forțele ucrainene fiind afectate în principal de straturile elaborate de apărare construite de ruși, parte a așa-numitei Surovikin Line, un sistem complex de fortificații și obstacole defensive rusești. Trupele lui Putin au amplasat câmpuri minate vaste ca primă linie de apărare, au construit baraje și au ridicat bariere de tancuri cunoscute sub denumirea de dinți de dragon pentru a forța trupele ucrainene să ajungă pe un teritoriu pe care îl pot acoperi cu foc de artilerie. (Experții susțin de altfel că fortificațiile rusești din Ucraina sunt unele dintre cele mai extinse din Europa de la al Doilea Război Mondial, întinzându-se peste liniile frontului, de la Herson în sud până la nord).

În sfârșit, revenind la tancurile Abrams, un înalt oficial ucrainean a declarat că țara sa va fi atentă” la modul în care va utiliza blindatele americane.

Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, a spus că tancurile “ar trebui să fie folosite într-un mod foarte adaptat pentru operațiuni foarte specifice, bine realizate, deoarece dacă sunt folosite în prima linie și doar într-o luptă cu arme combinate, nu vor avea viață lungă pe câmpul de luptă. Ele trebuie folosite în acele operațiuni de penetrare, dar (care trebuie săfie) foarte bine pregătite.”

Surse: The Hill, BBC, Defense One, Breaking Defense, War Zone, Business Insider, X, NATO.int, army.mil

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. „mai semnificative din punct de vedere psihologic decât poate fizic”?!

  2. nu se va schimba nimic, doar se va prelungi agonia

  3. Adrian, tancul nu are fuselaj, are sasiu…

  4. Utilitatea tancurilor Abrams din Ucraina are mai multe fatete. Au fost un gest diplomatic simbolic in primul rand.

  5. Văru păru, ce propui ? Cu ghiveciul asta de care spui, și-au recuperat teritorii înapoi și continuă să o facă. Mordor va colapsa.

  6. Este adevărat ca si tancurile Abrams vor arde. Dar vor arde împreună cu mulți Ruși. Poate ca rușii aia nu sunt prietenii lui Peskov, dar într-un final vor ajunge si la ăia. Aia împreună cu toți postacii retarzi si de pe aici. Pregătiți-vă 😍😍😍