G4Media.ro

Vor reuși americanii să-l scoată pe Orban de sub vraja lui Putin?…

Vor reuși americanii să-l scoată pe Orban de sub vraja lui Putin? Ce vor, de fapt, SUA în Europa Centrală și de Est?

Mesajele secretarului de stat, Mike Pompeo, transmise, luni, la Budapesta merită maxima atenție. Ele nu vorbesc doar despre Ungaria. La prima vedere indică doar o încercare disperată a Washingtonului de a-l extrage pe Viktor Orban de sub vraja lui Putin și de a întoarce cumva Ungaria, pe cât posibil, cu fața spre valorile lumii occidentale: justiție, stat de drept, democrație. La o citire mai atentă însă, mesajele lui Pompeo vizează o întreagă regiune, sunt și despre noi.

De notat întâi de toate schimbarea de tactică. Pompeo i-a luat pe oficialii maghiari cu binișorul, încercând să le explice prietenește că apropierea de Rusia și de China nu le va aduce nimic bun, pe termen lung. La suveraniștii pătrunși de misiunea lor istorică gen Orban nu merge să le bați obrazul că au făcut praf democrația. Dacă începi cu asta, nu doar că i-ai pierdut definitiv, dar îi riști să-i împingi și mai rău în brațele adversarului.

Pompeo a vorbit despre valorile promovate de SUA, libertăți civile, domnia legii, stat de drept, dar a făcut-o în faza a doua, răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști. Într-o țară deraiată grav de pe cursul democratic, subiectul nu putea fi totuși evitat. Dar el n-a fost mesajul principal, cum s-ar fi așteptat unii. Celor îngrijorați de soarta democrației din Ungaria le-a spus separat ce vor să audă.

  • Mesajul greu, ca o găleată cu apă rece aruncată în fața oficialilor maghiari, a fost însă altul: ”Hungarians know all too well from their history that an authoritarian Russia will never be a friend to the freedom and sovereignty of smaller nations. Russia’s not the only power that wants to erode freedom in this region. I raised with Peter today the dangers of allowing China to gain a bridgehead in Hungary, and we talked openly about how we might work together on that issue. There’s an experience of states in the Asia-Pacific region that shows that Beijing’s handshake sometimes comes with strings, strings that will leave Hungary indebted both economically and politically. (…) Too often in the recent past, the United States was absent from Central Europe. That’s unacceptable. Our rivals filled those vacuums. (…) We’ve now had 14 senior-level U.S. visits throughout Central Europe in just the first two years of this administration. I won’t tell you how many there were in the previous administration, but it starts with a “Z.”

Aici sunt două observații mari de făcut. În primul rând, mesajele lui Pompeo sunt în perfect acord cu noua poziționare strategică americană, exprimată încă de anul trecut de Wess Mitchell, un excelent cunoscător al Europei Centrale și de Est, pe vremea când era adjunct al secretarului de stat.

În timpul vizitei din iunie 2018 de la București, Wess Mitchell s-a comportat și a vorbit exact așa cum a făcut-o luni Mike Pompeo la Budapesta. Am notat la vrea respectivă următoarele despre schimbarea de atitudine a Washingtoului în ce privește România:

  • ”Accentele dure lipsesc din discursul lui Wess Mitchell, degetul întins către inamicii statului de drept nu l-a mai văzut nimeni în discursul său ținut la Facultatea de Drept din București și nici clasicele îngrijorări, cu toate că ar fi avut toate motivele din lume să le exprime în aceste momente grele. Chiar azi trec prin Parlament modificările la Codul de Procedură Penală, criticate de magistrați. Nici o aluzie la mutilarea legislației penale. Abordarea oficialului american a avut o notă mai degrabă pozitivă și optimistă. O parte din explicație este că evoluăm cu toții într-un peisaj total diferit față de acum câțiva ani, România nu trebuie aruncată în brațele inamicului, ci încurajată. Cealaltă parte din explicație este o realitate dură, ceva mai greu de înghițit: administrația Trump pare mai concentrată pe contracte și business decât pe exportul democratic de valori și reguli, vine cu o abordare ceva mai tranzacțională a relațiilor bilaterale.” (Vezi detalii aici)

Câtă asemănare cu mesajele transmise la Budapesta! Din discursul lui Mitchell, exact ca în discursul lui Pompeo, n-au lipsit nici avertismentele legate de Rusia și de ambițiile comerciale ale Chinei în regiune, noul pericol la Marea Neagră. În ambele discursuri vom regăsi cam aceleași elemente de abordare pragmatică: 2% pentru armată, investiții în energie pentru a înlocui gazul rusesc cu gaz american.

Un singur lucru nu este încă destul de clar. În ce măsură investiția americanilor în Europa Centrală și de Est (Noua Europă) și susținerea oferită unor regimuri autoritare, suveraniste, de tip Orban nu mai urmărește încă un scop, unul ceva mai dur, pe lângă limitarea influenței Rusiei și a Chinei în regiune. Dacă America sub administrația Trump încearcă, într-adevăr, să rupă Europa în două pentru a elimina un competitor?

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a acuzat în noiembrie anul trecut pe preşedintele SUA, Donald Trump, că este împotriva creării ”unei Europe unite şi puternice”. ”Pentru prima dată în istorie avem o administraţie americană ce nu este entuziastă, ca să nu spun mai mult, faţă de o Europă unită şi puternică”, a spus Tusk. ”Vorbesc aici de fapte, nu de propagandă”, a susţinut în continuare fostul premier polonez, fără să explice sau să exemplifice.

Dacă vom fi puși, la o adică, să alegem între UE și SUA, ce vom face? Mă tem că România intră din nou sub un val istoric și că nu este deloc pregătită să-i facă față.

Citește și

Secretarul de stat american pune în gardă Ungaria în privința legăturilor sale cu Moscova

Ministrul ungar de externe, după întâlnirea cu Pompeo: Am solicitat ca ExxonMobil să adopte o decizie și să demareze exploatarea de gaze din teritoriul românesc/ Pompeo: SUA a fost prea des absentă în această regiune, rivalii noștri exploatează acest vid

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. O dezamăgire de articol

  2. Alegem America, all he way !

  3. Ce facem? Duca se draq târfele din colonii !
    Europa e singura cale!
    Trebuie bagati bani seriosi in armata pt a scapa definitiv de yanchei!acum sunt buni ca i tin pe rusi la distanta ,dar Europa trebuie sa se apere singura de barbarii din est si de țăranoii de peste ocean !

    • Care Europa ? Aia pe cale de disolutie ? Landser, tu poti sa alegi UK, nu pierde ocazia unica, azi ultima oferta !

    • Robertine, de unde rasarisi mai nene ?

  4. Aici nu este vorba de Trump. Trump face ce trebuie sa faca in situatia data.

    Americanii nu s-au implicat mai mult decat ar fi putut in ultimele decenii in Europa Centrala (inclusiv Romania) pentru ca au vrut sa se coordoneze cu UE, bazandu-se pe faptul ca sunt aliati vechi. Din pacate Americanii au fost nevoiti sa constate ca Vest-Europenii sunt slabi (in primul rand pentru ca nu sunt coordonati) si vulnerabili ei insisi la infiltrarile rusesti.

    Asa ca acum sunt nevoiti sa intervina direct, pentru ca altfel, pana se misca Vest-Europenii, se trezeste UE cu Rusia dictandu-le direct din Brussels. Iar cum Europa Centrala este mai strategica in discutia asta, si mai expusa, au hotarat ca trebuie sa ia lucrurile in maini fara sa mai astepte pe Vest-Europeni (si in ciuda ofuscarii Vest-Europenilor, care par a nu intelege ce se intampla, ei traind intro perpetua dolce vita in care Rusia pare probabil doar o tara ceva mai comica cu care vor sa faca afaceri de doi lei si atat).

    Deci nu este, cred, o schimbare de strategie America. Este o simpla actiune necesara si logica. Actiunile sunt intr-un registru mai sus dar strategia este aceeasi. Remarca lui Pompeo fata de guvernarea Obama vine probabil din frustrarea profesionistilor care au avertizat constant despre acest pericol Rusesc si ar fi vrut ca guvernul federal sa raspunda mai devreme la aceste amenintari (guvern care prefera sa fie prietenos cu tarile din Europa de Vest si sa se increada ca acestea din urma vor putea stapani fenomenul infiltrarilor Rusesti – ei uite, nu l-au stapanit).

    Comisia Europeana este bine intentionata, dar nu poate face nimic peste capul Consiliului, unde decid Sefii de Stat si de Guvern.

    Basescu cat nu s-a zbatut sa-si lamureasca omologii din Europa de Vest! Polonezii la fel, Balticii la fel! In final, cu succes foarte limitat. Iar acum ca UK (cel mai important sprijin in Consiliu, in sensul despre care vorbim aici) iese din UE, este clar ca Romania si Polonia sunt intr-o situatie inca si mai dificila in Consiliul dominat de Dolce Vita vest-europeana. Nici macar 2% din PIB pentru armata nu vor sa aloce. (Ori si-au pierdut mintile, ori i-au drogat Rusii cu ceva de nu mai gandesc clar – cu gaz, cu alcool, cu femei, gasesc ei Rusii cu ce). Si cum au mai intervenit si alte surse de neintelegere intre Central-Europeni si Vest-Europeni, era clar ca usa se deschide larg pentru Rusia. Iar Americanii au intervenit prompt cand au vazut pericolul inevitabil.

    Asta cred ca este dinamica situatiei.

  5. Tăpălagă, stai tranchil că ajunge Luluța procuror european și le face la toți dosare: Orban, Salvini, Putin și, desigur, lui capo di tutti capi, Dragnea. Ieuropa va fi salvată!

    • Haideți, fraților, să ieșim în piață și să strigăm într-un singur glas: „Laaaaaa bruuutărieeeee….Puutiiiin…laaaa bruuuutăăărieeeee….!”
      Go, Luluța, go, go, go!!!!!!

    • Titișor, băiat…ușor,
      De ce crezi tu că Codruța
      Le va strânge chiar la toți mâna cu ușa ?
      Care e băiat salon
      O să stea la pension.
      Doar care e tâlhar din fire
      O să stea la…brutărie…!

  6. N-am inteles mare lucru din acest articol…

    • Nici eu, la prima citire.
      Asa ca mai citeste-l o data si te asigur ca vei intelege tot.
      Adica: „Nu sunt vremile sub om, ci bietul om sub vremi”.

  7. De ce ar vrea Trump sa rupa Europa in doua? De ce Europa ar fi un competitor pentru SUA? Ca sa-si vinda gazul in pofida celui rusesc? Pai atunci mai degraba Rusia e un competitor, nu?
    Ca in ecuatia asta avem: SUA, Rusia, Europa de Vest, Europa de Est si China.
    Nu stiu, intreb si eu, nu dau cu apa fiarta: nu cumva Europa de Vest s-a cam dat cu Rusia iar Europa de Est cu Rusia si cu China? Nu cumva SUA incearca, de fapt, sa mai salveze ce se poate din Europa? Nu cumva in ultima vreme Europa de Vest e mai preocupata de lungimea morcovilor (vorba unui comentator pe Facebook), de pus poze horror pe pachetele de tigari si de drepturile homosexualilor? Nu zic ca astea nu ar fi niste probleme, dar nu sint cam mici in comparatie cu Marele Urs de la Rasarit? Suedezii zic de Rusia ca parca s-ar pregati de un razboi mondial si sa fiu al naibii daca nu Rusia a inceput toata tevatura asta. Parca era vorba, cind au semnat actele la NATO, ca se cheltuiesc 2% pentru armata, si stiu bine ce gura face SPD-ul in Germania impotriva acestei chestii.
    Adica ar fi bine sa avem si un pic de cronologie in haosul asta…

  8. SUA vor tatona daca propunerea lui Orban (ne lasati in pace cu societatea civila si alte vrajeli si cumparam sisteme Raytheon) merita luata in calcul ptr eventualitatea in care Trump va renunta la instalatia de la Deveselu prin executive order.
    Think about it. And corroborate with „Fort Trump” propoal made by Poland.
    And sun goes down on the Black Sea.
    And Turkey is happy, too.
    And mother Russia sips some vodka.

  9. Robert, încerc să nu te judec și nu vreau sa ma înțelegi greșit, dar înțelegi cultura americană, sub ceea ce afișează ei? În spatele vorbelor lor? Ai avut ocazia să trăiești printre ei, măcar o perioada scurtă de timp? Cu atât mai mult sub administrația Trump. Sunt departe de imaginea de bun samaritean, corect, ce aduce echilibrul în lume. Se implică atâta timp cât au ceva de câștigat. Mi se pare ca noi (românii) suntem o copie nereușită a americanilor, în destule privințe. De aici și afinitatea pentru ei.

    Personal, prefer o Europă unită, consolidată, aliniata în fiecare colț al ei. Din multe puncte de vedere (calitatea vieții, cultura, servicii sociale etc). Din păcate, EU are multe lucruri de corectat. Birocrații de la Bruxelles ar trebui sa se trezească odată, să se apropie mai mult de cetățeni, să lucreze cu ei.

    • Da JJ am trait printre americani ani de zile, in multe cazuri mi-au fost sefi sau colaboratori. M-au uimit pozitiv de fiecare data. Citeste te rog comentariul domnului Ioan de mai sus.

    • EU are destule probleme de rezolvat. De-asta am scris ca ar trebui sa corecteze situatiile create, sa fie unita si axata pe cetatenii proprii. Altfel, cum scria si Ioan mai sus, risca sa se destrame pe termen lung. Odata „reformata”, EU poate oferi mult mai multe decat o face acum.
      Birocratii de la Bruxelles au frecat duda pe salarii mari si au avut dureri in … de cetatenii sai (alegatorii sai, mai bine zis!), viitorul uniunii, omogenizare (greu de realizat, dar nu imposibil) etc. De-asta au aparut situatii precum Ungaria, Polonia, Romania, Italia, Brexit. Cum? Prin vot democratic, pe fondul nemultumirilor/frustrarilor acumulate de cetateni. Plus ingerintele jigodiilor rusesti. Dar asta nu ma face sa-i iau in brate pe americani, care in loc sa-si rezolve problemele interne (healthcare, social security, infrastructura imbatranita, poverty si subtierea paturii mijlocii etc), persevereaza in a se angrena in situatii ce nu le apartin. Poate vor sa justifice cheltuielile mari din armata.. Totusi, asta e natura lor de a fi si nu-i condamn, este treaba lor la urma urmei – sunt crescuti si educati in spiritul nationalist, sunt cei mai buni (desi destui nu sunt), sunt cel mai tare popor de pe lumea asta (dar se minuneaza cat de bine functioneaza societatile germane, olandeze, nordice etc, odata ce traverseaza oceanul). Dar subiectul e prea vast si ramificatiile sunt extrem de multe.

  10. Opinie : Seriozitatea cu care D. Trump crede in deviza : ”America First” se poate oserva prin multe manifestări ale sale pe linie de politică externă. Să ne gândim numai la amenințarea cu retragerea sau denunțarea SUA din o serie de tratate și înțelegeri cu impact global, fie că este vorba de comerțul mondial, de tratatul nuclear cu Rusia, de lupta impotriva încălzirii globale sau de retragerea forțelor armate americane din zone fierbinți ca Siria sau Afganistan. Nu crede în „exportul de democrație” american care, de cele mai multe ori a lăsat un vid de putere în locuri în care s-a intervenit direct sau indirect, cu urmări catastrofale pentru regiune ( să ne gândim la războiul din Irak, din 2003, sau sprijinul ”primăverii arabe„ și urmările sale în Libia sau Siria, sau la eforturile de ”pacificare ” din Afganistan etc ). China reprezintă un oponent formidabil pe linie economică și de tehnologie, iar Rusia pe linie armată. Evident, o Europă unită și puternică – despre care spune că a fost salvată de americani în cele două războaie mondiale – ar complica lucrurile, pe de altă parte este singura zonă majoră care împărtășește aceleași valori cu democrația americană, încă funcțională. Cât va ține acest curent quasi-izolaționist american depinde și de raportul de forțe din interior.
    Apariția mișcărilor populiste cu accente etniciste, naționaliste sau radicale de dreapta, practic în toate zonele din lume ( Japonia, Filipine, Turcia, India, Brazilia, Venezuela etc. ) mișcările alt-right și de supremație albă în America sau cele din Europa, alimentate de spaima pericolului migrației sunt fenomene mondiale. Ele sunt exploatate și folosite în primul rând de ruși în Europa– cu intenția vădită de a slăbi sisteme organizate coerent ca NATO sau Uniunea Europeană, dar și de americani, deși nu la nivel de guvern. Să ne amintim de Steve Bannon, până nu demult consilierul principal al lui D. Trump, care a declarat recent că va petrece o perioadă mai lungă în Europa pentru organizarea și întărirea partidelor și mișcărilor populiste de dreapta, prin proiectul său numit Movement. Acestea partide sunt prezente practic apropape în toate țările Uniunii, inclusiv Franța, Italia, Suedia, Olanda, Spania, Belgia, Finlanda, Germania, Austria și sunt la putere în Ungaria și Polonia. Bannon dorește ca aceste partide să obțină rezultate ”hotărâtoare” în alegerile parlamentare din UE din Mai. Un rezultat pozitiv nu ar întâri coeziunea din Uniune, din contră, ar conduce la slăbirea ei. Deocamdată Uniunea pare a fi nepregătită impotriva unei asemenea scenarii. În general, funcționarea greoaie și reacția extrem de înceată a Uniunii la provocările globale o face extrem de vulnerabilă. Ideile de federalizare – în care cel puțin apărarea, politica externă și moneda ar fi unice – par din ce în ce mai îndepărtate. Cu toate acestea cred că Româna nu are altă alternativă decât o uniune puternică, de tip federal, dacă nu pentru altceva, pentru motivul că avem experiența de tip tabără socialistă. Pe de altă parte, interesele românești sunt identice cu cele americane în prezent.

  11. Daca va fi sa aleg intre sUA si UE, aleg UE! Cu sau fara trump, SUA ar face bine sa nu se mai amesteca atat de mult in problemele economice si politice ale altor state sau comunitati statale! Europa trebuie sa ramana Europa! Cu sau fara influenta Rusiei (preferabil sa o lase mai moale cu rusii), Uniunea Europeana isi poate decide si singura viitorul si, de ce nu, isi poate face si o armata! Sau americanilor nu le place concurenta? Pai atunci ce fel de democratie mai promoveaza ei?

  12. „Dacă vom fi puși, la o adică, să alegem între UE și SUA, ce vom face? „–> foarte simplu, alegem SUA.