G4Media.ro

Vor trimite SUA în Ucraina tancurile Abrams cu componente secrete? Ce opțiuni…

Foto: Tanc Abrams / Sursa: Pentagon

Vor trimite SUA în Ucraina tancurile Abrams cu componente secrete? Ce opțiuni au americanii

Armata americană elaborează în prezent diverse planuri pentru a ajuta forțele armate ucrainiene să opereze tancurile M1 Abrams, după ce Casa Albă a anunțat că va trimite guvernului de la Kiev 31 de mașini de luptă blindate. Aceasta în contextul în care aceste tancuri au nevoie de o întreținere complexă și sunt mare consumatoare de combustibil. Blindajul secret al acestora și tehnologia electronică sofisticată complică, de asemenea, exportul lor către Ucraina.

Tancuri pentru Ucraina

Președintele Joe Biden a anunțat miercuri că Statele Unite vor trimite 31 de tancuri Abrams M1 în Ucraina. Anunțul președintelui SUA a venit în aceeași zi cu decizia Germaniei de a livra Ucrainei tancuri Leopard și a pus capăt unor luni de zile de negocieri, ezitări și discuții contradictorii între Washington, Berlin și alte câteva țări aliate.

„Le dăm ucrainenilor și piesele și echipamentele necesare. Antrenamentul va începe pe aceste tancuri cât de repede posibil. Trimiterea lor va dura ceva timp. Sunt recunoscător cancelarului (Olaf) Scholz care oferă Ucrainei tancuri Leopard. Regatul Unit a anunțat că donează tancuri Challenger 2, Franța contribuie cu blindate de luptă, și pe lângă tancurile Germaniei, aceasta dă și o baterie de rachete Patriot, și Olanda dă rachete Patriot,” a afirmat Biden.

Președintele american a aprobat tancurile ca parte a unei achiziții de 400 de milioane de dolari prin așa-numitul Ukraine Security Assistance Initiative, un fond alocat de Congres pentru a sprijini Ucraina. Statele Unite vor semna acum contracte pentru cele 31 de tancuri Abrams, împreună cu cartușe de 120 mm și alte muniții, opt vehicule tactice de recuperare, alte vehicule și echipamente de sprijin, antrenament, întreținere și susținere, potrivit Departamentului de Stat.

Liderul de la Casa Albă a declarat că SUA vor face tot ce e necesar pentru a stopa agresiunea rusă în Ucraina și pentru a preveni „finlandizarea” Europei.

„Despre asta este vorba, să ajutăm Ucraina să își apere teritoriul. Nu este o amenințare pentru Rusia. Ne dorim terminarea războiului. Nu vom permite unei singure țări să fure teritorii de la vecinii săi. Statele Unite sunt unite, la fel ca și întreaga lume. Suntem mai uniți ca niciodată. Aceste tancuri sunt o dovadă a angajamentului pe termen lung pentru Ucraina. Este despre libertate, este despre lumea în care vrem să trăim și pe care vrem să o lăsăm copiilor noștri,” a mai spus președintele american.

De partea sa, Germania a anunțat că va furniza Ucrainei tancurile sale Leopard 2, depășind reticențele privind trimiterea de armament greu – acțiune pe care Kievul o consideră crucială pentru a învinge invazia rusă, dar pe care Moscova o percepe drept „o provocare inutilă.”De săptămâni întregi se fac presiuni asupra guvernului cancelarului german pentru a trimite tancurile și pentru a permite altor aliați NATO să facă același lucru, înainte de venirea primăverii, când este așteptată intensificarea ostilităților pe frontul din Ucraina.

Potrivit presei, guvernul german a refuzat luni de zile să transfere Ucrainei propriile tancuri Leopard 2 și să permită reexportul acestora către țări terțe, precum Polonia și Finlanda, dacă Statele Unite nu acceptau la rândul lor să transfere tancuri Abrams guvernului de la Kiev.

Tancurile Leopard sunt cele mai comune tancuri de luptă occidentale din Europa, în timp ce blindatele Abrams sunt o mașină de luptă apreciată și respectată. Ambele mașini de luptă vor furniza o putere de foc semnificativ mai mare decât tancurile din epoca sovietică pe care forțele ucrainene le folosesc în prezent, afirmă experții.

Decizia americanilor de a trimite tancurile M1 Abrams este percepută și ca o victorie simbolică uriașă pentru Ucraina, care este angrenată în lupte brutale cu forțele Moscovei și se pregătește pentru o respinge o ofensivă a rușilor, anticipată pentru această primăvară.

Opțiunile US Army

Într-un material dedicat subiectului, DefenseOne a scris că, după ce Casa Albă s-a angajat să trimită tancuri M1 Abrams în Ucraina, US Army elaborează diverse planuri pentru a ajuta armata ucraineană să opereze mașinile de luptă – a căror întreținere este un proces complicat. De asemenea, tancurile consumă cantități uriașe de combustibil. (https://www.defenseone.com/policy/2023/01/army-readies-ukraine-abrams-tank-options-policymakers/382202/)

„Armata dezvoltă opțiuni care vor fi prezentate liderilor,” a declarat Douglas Bush, seful armatei pentru achiziții, la doar câteva ore după ce președintele Biden a anunțat transferul celor 31 de tancuri în Ucraina. „Cred că există mai multe căi de acțiune și nu este vorba doar despre tancuri. Trebuie să fim capabili să livrăm tancurile, echipamentul de asistență, antrenamentul, muniția, combustibilul, adică pachetul total, cum facem cu alți parteneri (care au primit tancuri) Abrams.”

Bush a spus că tancurile Abrams „au un aspect logistic semnificativ.” În mod obișnuit, SUA oferă antrenament și alte echipamente conexe tranzacțiilor militare cu țări străine, astfel încât echipamentele să rămână eficiente. „Presupun că asta va face parte din ceea ce este oferit (Ucrainei),” a adăugat el.

Oficialul a afirmat că factorii de decizie vor decide calendarul pentru trimiterea tancurilor în Ucraina și că „orice vor decide aceștia să se întâmple, Armata va face.”

Abrams, introdus pentru prima dată în 1980, este a treia generație de tancuri de luptă americane. Mașina de luptă a fost produsă în trei modele diferite, variind de la o greutate de aproximativ 60 de tone la aproximativ 73 de tone, cu specificații de arme similare cu cele ale tancurilor Leopard. Blindatele Abrams sunt dotate cu un motor cu turbină care utilizează cel mai frecvent combustibil pentru avioane, dar poate funcționa și cu motorină.

Potrivit site-ului de strategie militară, SUA nu au mai produs tancuri noi Abrams de la începutul anilor 1990. Odată cu încheierea Războiului Rece, mii de tancuri Abrams care au fost construite pentru a lupta împotriva Uniunii Sovietice au fost puse în depozite, a explicat Dean Lockwood, un analist de vehicule militare la Forecast International.

Tancurile Abrams și Challenger s-au dovedit mult mai letale decât tancurile proiectate de sovietici în timpul războiului din Golf din 1991, a spus Lockwood.

„Au fost tancuri Abrams și Challengers care puteau lovi și învinge un tanc rus dincolo de raza maximă de acțiune a tunului principal al tancului rus,” a afirmat el. „În luptă apropiată, ele puteau pur și simplu să manevreze mai repede.”

Tancurile folosite astăzi de Rusia sunt „versiuni actualizate ale acelorași tancuri,” a spus Lockwood. De aceea, decizia celor din Washington legată de trimiterea de tancuri Abrams în Ucraina servește și ca o armă psihologică puternică în fața comandanților ruși care îi cunosc letalitatea.

În prezent, SUA au aproximativ 8.000 de Abram, dar un număr „semnificativ mai scăzut” sunt pregătite pentru luptă, a spus analistul. SUA iau o parte din aceste tancuri depozitate și le pregătesc pentru aliații lor, cum ar fi Polonia, care va cumpăra circa 350 de Abrams.

În aceste zile, contractorul de apărare General Dynamics reface fuzelajul tancurilor Abrams pentru armata SUA și aliații lor, obținând „un tanc nou-nouț la jumătate de preț,” a spus Lockwood.

Directorii General Dynamics au declarat miercuri că linia de producție Abrams poate satisface cererea de a trimite tancuri în Ucraina. Transferul principalelor tancuri de luptă americane și europene în Ucraina marchează o schimbare în tipurile de arme transferate de Statele Unite și aliații săi de la arme defensive la un sistem ofensiv pe linia frontului. „Un tanc, prin definiție, trebuie să fie în față,” a spus CEO-ul companiei, Phebe Novakovic.

Alți experți au afirmat și ei că nu este imediat clar dacă M1-urile pentru Ucraina vor fi tancuri complet noi sau dacă vor veni dintr-o altă sursă. Armata SUA are în depozit mii de Abrams mai vechi, pe care un antreprenor ar putea fi angajat să le recondiționeze sau care ar putea fi folosite ca bază pentru a ajuta la construcția de tancuri care utilizează un amestec de componente noi și refabricate.

Necesitatea ca vehiculele blindate americane să fie pregătite de luptă face ca, cel mai probabil, cele 31 de tancuri M1 Abrams să ajungă în Ucraina cel mai repede în toamna acestui an sau la începutul lui 2024. (Pe de altă parte, tancurile Leopard 2 de fabricație germană ar putea fi în mâinile Kievului în câteva luni – posibil la timp pentru ofensiva așteptată a Rusiei).

Secterele tancurilor, în pericol?

Transferarea de tancuri Abrams către Ucraina va ridica mai multe probleme americanilor, cred analiștii. Blogul War Zone al celor de la The Drive a afirmat că, pe măsură ce guvernul SUA se pregătește să trimită tancurile armatei ucrainene, trebuie să se acordă atenție sporită preocupărilor legate de modul în care componentele lor electronice complexe și, mai ales, sistemele de propulsie cu turbine cu gaz le-ar putea face greu de operat și întreținut de către tanchiștii ucrainieni. Deși nu este încă clar ce variantă specifică a tancurilor Abrams va fi trimisă în Ucraina – potrivit Pentagonului, ar fi vorba de M1A2 -, tancurile vor trebui așadar să fie într-o configurație unică de export. (https://www.thedrive.com/the-war-zone/m1-abrams-tanks-in-u-s-inventory-have-armor-too-secret-to-send-to-ukraine)

Experții au explicat care este motivul din spatele acestei probleme: blindajul secret aflat în mod special pe versiunile militare americane, care conține uraniu sărăcit și care nu este ușor exportabil nici măcar aliaților importanți ai americanilor. Variantele M1 sunt acum în serviciu în Australia, Egipt, Irak, Kuweit, Maroc și Arabia Saudia, dar niciuna nu are blindajul cu uraniu sărăcit. Este de așteptat ca tancurile trimise Kievului să fie similare celor livrate aliaților. Cu alte cuvinte, SUA nu își vor putea trimite pur și simplu M1-urile în Ucraina fără să efectueze modificări majore, în special la fuselaj.

Problema blindajului va pune diferite limite la cât de repede poate furniza guvernul american tancurile Abrams în Ucraina, indiferent de sursa acelor tancuri. Chiar dacă M1-urile pentru Ucraina sunt scoase din depozit și reconstruite, este mult mai probabil ca mașinile de luptă să aibă pachete de blindaje care vor trebui schimbate radical. Acesta este un proces complex, așa cum demonstrează documentele contractuale recente, disponibile publicului, legate de vânzarea tancurilor Abrams către Polonia. (https://www.thedrive.com/the-war-zone/u-s-army-could-use-new-lend-lease-act-to-speed-m1-abrams-tanks-to-poland)

Dincolo de problemele de securitate cu îndepărtarea blindajului secret la tancurile furnizate Ucrainei, există cerințe suplimentare de sănătate și siguranță care vin odată cu manipularea uraniului sărăcit pe care americanii vor trebui, de asemenea, să le ia în considerare. Acesta va fi un alt factor care va prelungi întregul proces.

O altă chestiune delicată va fi cea a tehnologiilor electronice secrete cu care sunt dotate tancurile americane. Experții afirmă că, cel mai probabil, SUA vor elimina componentele electronice clasificate de pe Abrams înainte de a le expedia în Ucraina, similar cu ceea ce au făcut cu rachetele Stinger anul trecut.

Riscurile sunt însă mari. Cel mai mare pericol este acela ca unul sau mai multe tancuri americane să cadă în mâinile rușilor. Dean Lockwood, analistul de vehicule militare la Forecast International, a remarcat de altfel că, chiar și un Abrams adaptat pentru Ucraina, dacă ar fi capturat de forțele ruse, ar putea ajuta Moscova să caute vulnerabilități sau să recurgă la inginerie inversă să descopere tehnologie americană avansată. „Bănuiesc că există o mulțime de oameni în armata americană care nu sunt mulțumiți de asta,” a concluzionat expertul, referindu-se la vocile critice de la Pentagon și din Congres care au ridicat obiecții la decizia Casei Albe de a furniza temutele mașini de luptă pentru armata ucraineană.

Surse: Politico, DefenseOne, Defense News, The Drive, USA Today

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Sa trimita multe tancuri sa ajute Ucraina, pt ca Ucraina se lupta pt Europa si pt SUA cu acest rusi.

    • Articolul spune clar ca tancurile au ALT SCOP si ca vor ajunge in Ucraina de abia la TOAMNA !!!

    • Stati sa va spun ceva. Ma cheama Florin si am facut greseala sa ma insor cu Riki, fratele lui Mihai si var cu Eugen si cu Monica fata lui Mos Ene. Pe deasupra am devenit si vegetarian. Mananc iarba, fumez doar iarba pana pic pe jos prin iarba. Imi plac si ierbivorele, cand nu ma vede Riki ma joc mult cu armasarul satului si taurasii din zona ca au la ei uleiuri vegetale, iar dupa zbenguiala adorm prin campuri pline cu verdeata si visez cai verzi pe pereti.

  2. e foarte bine ca le trimit tancuri, dar sa nu uite de munitie… e nevoie de foarte multa munitie. m1, leclerc si challenger au tunuri de 120mm, dar t72 are 125mm. va fi un dezastru pentru logistica sa asiguri obuze de calibre diferite in cantitatile necesare.

  3. Da, tehnologie secreta din anii ’80 pe care Rusia n-o poate replica pentru ca nu se face din vodka, din gaze sau din petrol.

  4. Asa e putinist spùrcat, de ce vorbim de tancuri. Dar de victime. Zeci, poate sute de mii de ambele parti.
    Hai sa vorbim de faptul ca stapanii tai sunt niste crimiñali nenòròciti care au invadat si distrus o tara pentru apucaturile unui descreierat.
    Si tu si alti retărďªti ca tine il pùpati in c o o r si-i injurati pe altii ca-i ajuta pe ucrainieni sa-si apere tara

    Gunòaie òrdinare

  5. Nu vor trimite ! Sunt stiri false care urmaresc subrezirea increderii in americani !

  6. Doar avioanele au fuzelaj.