G4Media.ro

Vot covârșitor în Parlamentul European în favoarea aderării României la Schengen. Decizia…

Sursa foto: Fabienne Keller / Twitter

Vot covârșitor în Parlamentul European în favoarea aderării României la Schengen. Decizia finală e a statelor membre UE

Parlamentul European a adoptat marți cu un vot larg o rezoluție prin care îndeamnă statele membre să permită României și Bulgariei să adere fără întârziere la spațiul Schengen, potrivit unui comunicat al instituției.

Rezoluția a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri. E cea de-a patra rezoluție în acest sens adoptată de Parlamentul European de la aderarea României la UE.

Rezoluțiile Parlamentului European sunt acte care nu produc efecte juridice, dar dau un semnal puternic către statele membre UE.

În rezoluția adoptată marți, eurodeputații afirmă că, până la sfârșitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație.

Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023.

Eurodeputații critică faptul că statele membre nu au luat încă o decizie privind admiterea Bulgariei și României, deși cele două țări îndeplinesc de mult timp condițiile necesare. Menținerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie și are un impact negativ asupra vieții lucrătorilor mobili și a cetățenilor, potrivit eurodeputaților. Obstrucționarea importurilor, a exporturilor și a liberei circulații a mărfurilor din porturi dăunează, de asemenea, pieței unice a UE.

Context. În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen. Acesta include, de asemenea, state care nu sunt membre ale UE (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein).

Eurodeputații au solicitat ca Bulgaria și România să fie pe deplin admise în spațiul Schengen în mai multe rânduri, de exemplu în rezoluția din 2018 pe această temă, în rezoluția din 2020 referitoare la situația spațiului Schengen în contextul pandemiei și într-un raport din 2021 privind funcționarea spațiului de liberă circulație. Rezoluția de astăzi conclude dezbaterea în plen din 5 octombrie 2022.

Aderarea unor noi țări la spațiul Schengen necesită o decizie unanimă a Consiliului UE. Președinția cehă a Consiliului a indicat că intenționează să poarte discuții pe această temă înainte de sfârșitul anului 2022.

G4Media a scris încă din septembrie că există semnale că un partid din coaliția guvernamentală din Olanda s-ar opune aderării României la Schengen.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Poate si NL sunt aiurea dar mai aiurea sunt politicienii noatri din psd/pnl/aur/udmr care nu contenesc sa sape statul de drept!

  2. Ce interesant! Bulgaria este cel putin la fel de „corupta” ca si Romania, au si ei un partid neo-marxist ca si USR dar le ai nimeni nu saboteaza intrarea in Schengen! La ei partidul neo-marxist a dat o declaratie de sustinere afirmand ca problemele ramse se pot rezolva intern! USR vrea raul Romaniei!

    • Un partid anti-romanesc. Din fericire lumea si-a cam dat seama.

    • Un mare rau pentru Romania.

    • Nu votez USR (ci AUR, tocmai în ciuda sexomarxiștilor de la USR și G4M), dar hai să respectăm adevărul: România nu are ce căuta în Schengen atâta timp cât vilele vameșilor se lăfăie la soare iar dacă știi „pe cineva” îți poți cumpăra țigări fără timbru foarte ușor.

    • @anti fsn
      o sa vezi la vot de pe cate conturi s-a postat. sa vedem daca si atunci razi de unul singur la urma.

    • @anti fsn
      putine argumente, multe jigniri.
      aveti ura in voi, specifica usr-ului, si sunteti groaznic de murdari sufleteste.

    • Ruble,nu ai nici o legătură cu realitatea,miza este portul Constanța,dar așa ceva nu se spune,la voi acolo. Fum,mult fum ,olandez.

  3. Cele 49 voturi împotrivă sunt de la USR-LGBT+.

  4. Hmmm, mai mult de 10% NU au votat „PENTRU”.

    • @Olivea, grea matematicile, ai?

  5. Gut! – N-au votat pentru Afd-iști, alias ruzz-mocii din Ghermania. Crapă inima în rusnaki, gardul de 5m.

  6. Gata suntem ca și aderați și extrem de covârșiți de vot.
    Unii parlamentari covârșiți au aderat pe ei.

  7. USR a stat la guvernare 8 luni și prim-ministrul era PNL-ist (cine hotărăște în casă copiii sau tatăl) și voi considerati că USR-ul a făcut tot Raul. Țara are o datorie de peste 100 miliarde de euro făcută de PSD majoritatea și PNL și sateliti lor. Nu sunteți satului de minciuni? Până sa vina la guvernare Budăi spunea că sunt bani pentru a mari pensiile cu 40 la sută, când a ajuns la guvernare,nu mai sunt bani. Acum spun că vor crește cu 10 sau 11 la sută,dar asta nu e creștere din moment ce nu acoperă inflația. Până va înțelege romanul că nu numărul banilor contează ci ce poți cumpăra cu ei. Am fost și milionari și nu eram mai bogați. Daca PSD și PNL ne vor binele de ce nu schimba constituția și să reducă numărul de parlamentari cum a votat poporul la referendum că au majoritate lejeră. Aceste partide au votat creșterea indemnizației parlamentarilor cu 20 milioane lei vechi ( La USR-ul s-au opus toți parlamentarii).

    • Deci după mintea ta cea îmbâcsită de lozinci AUR nu face nici un rău României pentru că nu a fost niciodată la guvernare? UDMR sunt și ei ok pentru că nu ai avut prim-ministru! Gândire de Usr-ist!

  8. „Rezoluția a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri.”
    Un articol incomplet. Ne interesa si din ce tari sunt „cei 49 + 43”. Ca sa ne facem o parere, nu de alta.

  9. Pentru anticoruptii din România, luminăția să Luluta a declarat public că , corupția este la fel în toate țările . Cum procedam?

    • Nimic nu e la fel.
      A declarat că există și mai ales că peste tot trebuie combătută în același mod.

  10. Nu suntem genul pesimişti dar cu voi nu putem fi nici optimişti(ne-am ars de prea multe ori cu voi) şi preferăm să aşteptăm să vedem ce decide Comisia de la Veneţia. Nu v-am spus că votul final se va da după decizia de la Veneţia, nu v-am spus măi.
    Deci puneţi-vă pe treabă şi vedeţi ce faceţi cu justiţia şi poate poate uită de Bode şi de Dîncu, asta dacă nu mai face vreun măscărici de la voi vreo boacănă (şi vedeţi ce faceţi cu sulele alea pe la PSD că dacă mai apare vreuna vă duceţi pe sulă😏).

  11. Eu unul ma gandesc ca atâta frământări privind aderarea la spațiul „șeghen” cu ce-i ajuta pe romanii care nu au mers niciodată nicăieri? Altii au fost care si unde si s-au întors cam tot asa, nu se mai satură europenii sa ne blameze sa ne puna in cârcă cuvinte grele după ce poporul roman a muncit la drumuri si blocuri in UE iar noi ne-am mâncat pâinea aici in țară. Recunosc n-aveam standarde dar nici ca Afganistan nu suntem sa umble teroriștii pe drum la liber.

  12. Nu suntem de Schengen asta e clar degeaba latră uni că îndeplinim condițiile
    N-avem nimic din ce au ei
    Nici educație nici sănătate nici transporturi nici interne nici agricultură nici justiție
    In schimb avem corupție generalizată la toate nivelurile , incompetență in sectorul public sufocat de trepăduși care freacă menta ,politicieni care își văd doar propriul interes în timp ce omul de rând e călcat în picioare și batjocorit în fel și chip
    Asta nu-i democrație ,asta nu e stat de drept ,legea nu e lege, Schengen să mai aștepte ,tara asta are mult de lucru până să intre în rândul țărilor civilizate
    O spun cu mare strângere de inimă

  13. Vlad Țepeș v-ar putea fi recunoscător, ceea ce ar putea să nu fie o chestiune chiar de neconsiderat, ?

  14. Degeaba. Institutiile romanesti tot colcaie de nepotism, de impostori si de corupti, justitia e tot praf si pulbere, spagile in vami tot ca totdeauna functioneaza, Politia tot mana-n mana cu interlopii e, in spitale tot cu zile se moare, invatamantul e prabusit acolo unde a fost si pana acum, fara sanse de revenire, saracia tot lucie e, infrastructura e sublima, dar lipseste cu desavarsire, etc . Care e motivul de bucurie?