Vot final pentru viitoarele fonduri UE în agricultură. România primește 21,6 miliarde euro. Fermele mici și mijlocii primesc minim 10% din totalul subvențiilor
Parlamentul European a dat marți votul final pe noul pachet de politici pentru agricultură (Politica Agricolă Comună 2023-2027), în valoare totală de 386,6 miliarde de euro pentru întreaga UE. Statele membre vor trebui să se asigure că cel puțin 35% din bugetul pentru dezvoltare rurală și cel puțin 25% din plățile directe vor fi dedicate măsurilor de protecție a mediului și a climei, potrivit unui comunicat al PE.
- România va primi peste 21,6 miliarde euro în total, pentru măsurile din domeniul agriculturii, din care circa 14 miliarde vor fi destinate subvențiilor (plăți directe), circa 7 miliarde euro vor fi alocate pentru dezvoltarea rurală (FEADR) și la acestea se mai adaugă 692 milioane euro de la Comisia Europeană prin instrumentul NextGenerationEU.
Mai mult sprijin pentru fermele mici și tinerii agricultori
Fermele mici și mijlocii vor primi cel puțin 10% din plățile directe, iar tinerii agricultori cel puțin 3% din bugetul Politicii Agricole Comune. Comunicatul subliniază că eurodeputații au obținut crearea unei rezerve permanente pentru situații de criză, cu un buget anual de 450 de milioane EUR (în prețuri curente). Aceasta va fi folosită pentru a ajuta agricultorii care se confruntă cu instabilitatea prețurilor sau a pieței.
Mai multă transparență și o respectare mai strictă a normelor în domeniul muncii
În urma cererii Parlamentului, arată comunicatul citat, normele Uniunii din domeniul muncii aferente sectoarelor agricole vor fi monitorizate mai bine, iar încălcările penalizate datorită cooperării dintre inspectorii de muncă naționali și agențiile de plăți din cadrul PAC.
De asemenea, noua politică vizează îmbunătățirea biodiversității în conformitate cu legislația și angajamentele Uniunii în materie de mediu și climă. Comisia va evalua dacă planurile strategice naționale aferente PAC sunt conforme cu aceste angajamente, iar agricultorii vor trebui să adopte practici care respectă clima și mediul.
O altă noutate: informațiile despre beneficiarii finali ai sprijinului din partea Uniunii vor fi mai transparente datorită unui instrument de extragere a datelor. El va putea fi accesat de statele membre și va facilita identificarea riscului de fraudă prin verificări încrucișate ale informațiilor din bazele de date publice.
Sursa foto: Parlamentul European
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii