G4Media.ro

Vot în Comisia pentru Afaceri Interne din Parlamentul European: Croația este pregătită…

Sursa foto: Wikipedia Commons / Bogdan Giuşcă

Vot în Comisia pentru Afaceri Interne din Parlamentul European: Croația este pregătită pentru Schengen

Croația este pregătită să intre în Spațiul Schengen, pentru asta a votat marți Comisia pentru Afaceri Interne din Parlamentul European. Într-un raport adoptat cu 45 de voturi “pentru”, 8 voturi “împotrivă” și 5 “abțineri”, Comisia aprobă aderarea cu drepturi depline a Croației la Spațiul Schengen, relatează Dnavnik, citată de Rador.

Urmează ca raportul să fie votat în sala de plen în luna noiembrie. Acesta este ultimul pas formal înainte ca Consiliul UE să decidă cu privire la decizia finală de ridicare a controalelor la frontieră, care urmează să aibă loc de la 1 ianuarie.

Zagrebul a fost recunoscut de Comisia Europeană drept „pregătit din punct de vedere tehnic” pentru a intra în Schengen în decembrie 2021.

„Croația a trecut de cea mai completă evaluare de până acum a aderării sale la Schengen. A implementat 281 de recomandări în 8 domenii ale acquis-ului Schengen. Comisia și Consiliul au confirmat disponibilitatea țării de a implementa pe deplin regulile Schengen. Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne este total de acord: ridicarea controalelor la frontierele interne trebuie făcută până la sfârșitul acestui an!”, a declarat raportorul Parlamentului Paulo Rangel (PPE, Portugalia).

Deputații europeni doresc ca Comisia să includă în programul său de evaluare Schengen evaluări ale administrării frontierelor externe, inclusiv aspecte ale drepturilor fundamentale. Aceștia notează că privind Croația există afirmații de maltratare și respingere a migranților la frontierele sale externe și încurajează Comisia Europeană, care trebuie să monitorizeze respectarea regulilor, să includă vizite la fața locului în Croația în evaluările sale.

Conform procedurii, Parlamentul European trebuie să fie consultat și să dea un aviz pozitiv pentru ca candidatura să poată intra pentru o decizie definitivă a statelor membre în Consiliul UE. Votul în Consiliul pentru Croația este de așteptat să aibă loc la începutul lunii decembrie, când, potrivit președinției cehe a UE, va avea loc și votul pentru aderarea Bulgariei și României.

București și Sofia au invitat experți din statele membre și de la Comisia Europeană să se convingă la fața locului, în luna octombrie, că ele au îndeplinit criteriile tehnice de intrare, ceea ce a fost declarat de Comisia Europeană încă din 2011. Rezultatele inspecțiilor au fost discutate miercuri la nivel de experți, înainte de a avansa în procedura Consiliului.

Sursa: Dnevnkik/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Euro, Schengen …bravo! Uite ce înseamnă să nu ai un Manole la banca centrală și niște scamatori plagiatori cu șef suprem de mucava!

  2. Romania are frontiere geografice : o bucata mare cu Serbia este Dunarea, cu Moldova este prutul iar in nord du Ucraina sunt muntii. Croatia are mari probleme in a indeplinii conditiile : frontiera este intortochiata, prin campuri, cu sate sarace unde se pot ascunde migrantii ilegali. E vorba de politica pentru ca nemtiilor le place sa se duca la mare in Croatia, sa nu mai stea turistii 10 minute in plus la aeroport.

  3. Fraieri rau olandezii astia, nu isi dau seama acum ca toate marfurile pentru UE vor intra prin porturile Rijeka si Split? Ce o sa mai faca Rotterdam, iese la pensie?

  4. Auzi, cica Croatia indeplineste toate „conditiile tehnice” .
    Dar lor nu le trebuie si conditii „politice” asa cum se cer Romaniei ?
    Noi indeplinim conditiile tehnice cu mult timp inaintea Croatiei.
    Dar se pare ca mizeria (politica) de la Bruxelles este cel putin la fel de mare ca cea de la Bucuresti.
    Daca mai pui si slugarnicia de pe malurile Dimbovitei, daca mai pui si dusmanii Romaniei din interior care de multe ori sint mai al dracului decit cei din tara lalelelor ( si a drogurilor), atunci nici nu e de mirare ca avem mari sanse sa fim umiliti si in 8 decembrie !

    • Mizerie politica e la noi nu acolo.

  5. Citez din articol, care vad ca e citit, sau daca este, e degeaba. Suntem in 27 octombrie 2022. Iata exemplu de”meserie”:
    „Zagrebul a fost recunoscut de Comisia Europeană drept „pregătit din punct de vedere tehnic” pentru a intra în Schengen în decembrie 2021. ( dece nu din 1918??? Sau se recunoaste ca-i puteau vârâ, dar n-au vrut?)”

    „Croația a trecut de cea mai completă evaluare de până acum a aderării sale la Schengen. A implementat 281 de recomandări în 8 domenii ale acquis-ului Schengen. Comisia și Consiliul au confirmat disponibilitatea țării de a implementa pe deplin regulile Schengen. Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne este total de acord: ridicarea controalelor la frontierele interne trebuie făcută până la sfârșitul acestui an!”, a declarat raportorul Parlamentului Paulo Rangel (PPE, Portugalia).”

    …Croația a trecut de cea mai completă evaluare de până acum a aderării sale la Schengen…Ia mai cititi inca o data in limba română si vedeți ce nu merge… a aderarii sale sau de la depunerea cererii de aderare????

    Evaluarea spune ca „țara a confirmat disponibilitatea de a implementa regulile Schengen pe deplin”. Pai vitejii mei jurnalisti, Croații au implementat toate regulile tehnice de aderare sau sunt „disponibili” ca le vor implementa candva, azi fiind asa …intre 1% si nsprezece%??? Si cand vor avea timp le vor „pusha” catre 100%…Sunt „nemilos” stiu, traducerea din engleza e de vină…

  6. Nuti Udrea deja are orgasme în valuri cind se gindeste ca scăpa de pirnaie și pleacă la Paris sa spargă euroii furați.

  7. Dacă nu intram vom face ce știm mai bine . Vom …….. nu vom face nimic . Popor de oameni mici . Nu avem lideri . Ne -au distrus demnitatea. Adio România .Eu voi boicota tot ce e Olanda . Tot …ING ,. Etc .

  8. Corupția endemică a politicienilor români, a dat și dă, in continuare, Olandei, pretextul să ne bage bețe in roate. Așa că, nu are rost să căutăm vinovați altunfeva decât printre politicienii români. Nu Olanda e de vină, ci politicienii români, PSD-iști, în special!!!

  9. Credeți că olandezii sunt proști, și au uitat, sau că nu au urmărit mitingurile din vremea lui Dragnea? Spre deosebire de noi, ei nu au memorie scurta!
    Credeți că nu înțeleg că PNL, in frunte cu Iohannis, sunt ca și PSD? Și olandezii văd că azi, PNL profită de legile Justiției, schimbate PSD, ca să poată fura la adăpostul lor. Urla Rareș Bogdan la TV, atunci, de stătea să-i pleznească plămânii, și iată, azi, legile Justiției, au tot forma dată, atunci, de PSD! Și pt asta, tot Olanda e vinovată, nu?

  10. Problema este corupția. Un funcționar dă viza Schengen unui cetățean NON-UE. Dacă acel cetățean nu se încadrează în criteriile pentru viză, la care funcționar merge cu șpagă? La român, bulgar, croat, olandez, neamț sau olandez?
    Restul e can-can.

  11. Croația nu e condusă de un supli.nitor.

  12. Oare de ce nu trimite pe cineva să-l supl.inească și la Sibiu?