G4Media.ro

Vot în Parlament pentru stoparea arderilor ilegale de deșeuri: Firmele nu vor…

Foto: G4Media

Vot în Parlament pentru stoparea arderilor ilegale de deșeuri: Firmele nu vor mai putea cumpăra de la persoane fizice metale feroase, neferoase şi aliajele acestora, obţinute prin prelucrarea chimică sau termică a materialelor

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul USR pentru stoparea arderilor ilegale de cabluri şi conductori, care prevede că firmele nu vor mai putea cumpăra de la persoanele fizice metale feroase, neferoase şi aliajele acestora, obţinute prin prelucrarea chimică sau termică a materialelor compozite, a cablurilor şi conductorilor, transmite news.ro.

Parlamentul a adoptat, astăzi, proiectul USR prin care autorităţile statului primesc noi instrumente pentru a contracara arderile ilegale de deşeuri şi, implicit, pentru a reduce poluarea. Concret, firmele nu vor mai putea cumpăra de la persoanele fizice metale feroase, neferoase şi aliajele acestora, obţinute prin prelucrarea chimică sau termică a materialelor compozite, a cablurilor şi conductorilor de orice fel, anunţă USR într-un comunicat.

„Interzicerea achiziţionării metalelor feroase şi neferoase obţinute prin procese termice şi chimice de la persoane fizice va duce la diminuarea fenomenului de ardere a deşeurilor, blocând persoanelor fizice posibilitatea de a le vinde mai departe. Se creează astfel pârghiile legale pentru diminuarea fenomenului incendierii de deşeuri, cu efect nociv substanţial asupra mediului şi sănătăţii publice. Din 2019 până în prezent, au fost arse peste 870 de tone deşeuri în oraşe şi localităţi ilfovene, o mare parte dintre acestea reprezentând materiale compozite folosite pentru obţinerea metalelor”, declară senatorul USR Dragoş Popescu, iniţiatorul proiectului de lege.

Iniţiativa USR modifică art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 31/2011 privind interzicerea achiziţionării de la persoane fizice a metalelor feroase şi neferoase şi a aliajelor acestora.

Concret, se interzice achiziţionarea de la persoane fizice a următoarelor categorii de metale feroase şi neferoase şi aliaje ale acestora:

  • a) utilizate în activitatea feroviară, rutieră, aeriană, maritimă şi fluvială, de transport cu metroul, de transport public şi electric de suprafaţă sau de irigaţii şi desecări;
  • b) utilizate în infrastructura pentru furnizarea utilităţilor de energie electrică, apă-canal, gaze şi termoficare;
    c) utilizate în infrastructura aferentă operaţiunilor de extracţie, prelucrare, distribuţie, transport şi comercializare a gazelor naturale, a petrolului şi a produselor petroliere;
  • d) utilizate în semnalizarea şi dirijarea circulaţiei pe drumurile publice;
  • e) de tipul şinelor, pieselor aparatelor de cale, materialului mărunt de cale, contraşinelor, ecliselor, părţilor componente ale instalaţiilor de siguranţa circulaţiei, cablurilor de semnalizare şi telecomunicaţii, componentelor instalaţiilor de electrificare, componentelor materialului rulant, semnelor de semnalizare şi dirijare a circulaţiei, semafoarelor, capacelor căminelor de vizitare sau părţilor componente şi altele asemenea, parazăpezilor sau părţilor componente ale unor construcţii metalice destinate pentru protecţia împotriva viscolului, avalanşelor, inundaţiilor sau altor calamităţi;
  • f) obţinute prin prelucrarea chimică sau termică a materialelor compozite, a cablurilor şi conductorilor de orice fel.

La nivelul României, în fiecare an, peste 29.000 de oameni mor prematur, din cauze asociate poluării, iar costurile sociale sunt cele mai mari din Uniunea Europeană: peste 1.800 euro/cap de locuitor/an la nivelul României şi 3.002 euro/cap de locuitor/an la nivelul Municipiului Bucureşti.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. dati-le puscarie pe viata la 1-2 sa vezi cum se potolesc toti lautarii

    • Cresterea cuantumului pedepselor nu reduce semnificativ nivelul infractionalitatii.

      Aplicarea consecventa a legii (chiar cu pedepse mai mici), insa, da. Doar ca, in cazul Romaniei, nu prea are cine …

  2. Insuficient, ăștia sunt în stare sa facă lingouri și să le vând asa pe PFA

  3. De ce doar de la persoane fizice și nu și juridice?