G4Media.ro

Votanții lui Călin Georgescu din Diaspora “vor să se întoarcă acasă și…

Foto: Petru Clej

Votanții lui Călin Georgescu din Diaspora “vor să se întoarcă acasă și nu pot din cauza ăstora care conduc România” – ce am reținut din discuțiile cu alegătorii români la Londra

Vineri, 6 decembrie, tocmai încheiasem prima vizită la o secție de votare de la Universitatea Goldsmith, Lewisham, din sud-estul Londrei, a 11-a la care am fost de la începutul procesului electoral pe 22 – 24 noiembrie, cu primul tur al alegerilor prezidențiale urmat de alegerile parlamentare, 30 noiembrie – 1 decembrie.

Aveam intenția ca până duminică 8 decembrie să vizitez cel puțin jumătate din cele 36 de secții de votare din Londra (în Regatul Unit au fost deschise 107), cel mai mare oraș românesc din afara României și Republicii Moldova, cu 200.000 de cetățeni români înregistrați aici la recensământul din martie 2021 în plină pandemie Covid, deci potențial mult mai mulți acum. E posibil la Londra să fie pe locul 3 după București și Chișinău.

Nu am mai apucat să-mi continui periplul pe la secțiile de votare pentru că atunci când eram în drum spre secția de votare Greenwich, tot din sud-est, a sosit știrea că alegerile prezidențiale au fost anulate de Curtea Constituțională, iar votarea a fost curând oprită după aceea.

În Marea Britanie au votat la primul tur de scrutin peste 150.000 de alegători, iar la parlamentare au votat peste 142.000, locul 1 pe Diaspora. Am apucat în cele cinci zile de votare pline să vorbesc cu mai multe zeci de alegători care ieșiseră de la urne. Fără surprize, cei mai numeroși erau votanții lui Călin Georgescu, urmați de cei ai Elenei Lasconi, urmând de fapt rezultatul general pe UK, unde primul a obținut 49,5%, cea de-a doua 24,4%, în timp ce candidatul AUR, George Simion s-a clasat pe locul 3 cu 12,5%.

La parlamentare AUR s-a clasat pe primul loc cu 29%, urmat de USR cu 19%, SOS România 17,4% și Partidul Oamenilor Tineri (POT) cu 15,4%. Rezultatele sunt la Senat.

Foto: Petru Clej

Am reușit să vorbesc cu câteva zeci de alegători, iar pe alții i-am auzit pe stradă sau în autobuzele londoneze cu care veneau sau plecau de la secții. Duminică 8 decembrie am stat de vorbă cu mai mulți români care veniseră la Institutul Cultural Român din centrul Londrei să protesteze împotriva anulării alegerilor prezidențiale.

Voi încerca să fac aici o sinteză a discuțiilor mele cu votanții lui Călin Georgescu care, din câte îmi dau seama, au motivații oarecum diferite acelora din România.

În primul rând trebui spus că majoritatea acestor votanți, ca și cei ai lui George Simion, AUR, SOS și POT fac parte din clasa muncitoare, majoritară printre românii din UK: constructori, șoferi, menajere, lucrători în depozite, cadre medii din sănătate, etc.

Foto: Petru Clej

Tema comună la acești români este dorința de a se întoarce “acasă”, adică în România, după cum mi-a spus cu lacrimi în ochi o alegătoare la o secție de votare din Harrow sectorul din nord-vestul Londrei, unde românii reprezintă 8,1% din populație, cel mai ridicat procent din tot Regatul Unit, potrivit datelor oficiale ale recensământului din 2021.

“Nu putem să ne întoarcem din cauza ăstora care sunt la putere în România. De aceea votez pentru Călin Georgescu, este singurul în care am încredere”, mi-a spus femeia care avea în jur de 45 de ani.

Mulți dintre românii din UK provin din zone rurale depopulate sau din orașe mici, cu precădere din Muntenia și Moldova. Adesea am auzit repetată acuzația la adresa tuturor celor aflați la putere în România în ultimii 35 de ani că nu au creat condiții de viață decente pentru a împiedică emigrarea masivă în scopuri economice. Destui români de aici nu sunt integrați, abia leagă două vorbe în engleză deși trăiesc de mulți ani în UK, asta fiindcă sunt parte a unor ghetouri românești: locuință, muncă, surse de informare.

Iar aici intervine nostalgia pentru regimul Ceaușescu. Puțini dintre acești votanți sunt destul de vârstnici pentru a fi trăit sub regimul comunist din România ca adulți și repetă o narațiune distorsionată auzită la părinți și bunici cu privire la acele vremuri.

Am stat de vorbă cu un bărbat de 39 de ani pe nume Tudor, originar din Focșani, care spunea că a absolvit trei facultăți în România, se află la Londra de 12 ani, dar nu a reușit să-și dezvolte o afacere personală și lucrează ca șofer.

Civilizat și argumente, unele relevante, el și-a justificat opțiunea în favoarea lui Călin Georgescu, pe care mi-a declarat că îl urmărește de 16 ani. Mi-a citat statistica cu 1/3 dintre români care trăiesc în sărăcie sau la limita ei, mi-a vorbit de corupția sistemului PSD – PNL, mi-a spus că a citit decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor care nu l-a convins și a enumerat motive extrem de pertinente care l-au îndemnat să voteze împotriva puterii actuale din România, adăugând că nu are cont de Tik Tok.

Foto: Petru Clej

Ceea ce însă nu știa sau nu voia să accepte erau informațiile false sau distorsionate despre candidatul său preferat. În plus, acest om ca și mulți alți români nu-și pun problema că Ceaușescu și comuniștii în general nu au realizat ceva excepțional. Oricine ar fi venit la putere după 1945 ar fi ameliorat condițiile trai, așa cum s-a întâmplat în țări ca Grecia, Spania, Portugalia sau sudul Italiei, multe mai dezvoltate în 1989 decât România, deși plecaseră de la același nivel la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, doar pentru simplul fapt că nu li s-a impus regimul comunist de către tancurile sovietice, cu complicitatea unor slugi locale, printre care și un anume Nicolae Ceaușescu.

Am stat de vorbă cu unii votanți ai lui Călin Georgescu care erau clar analfabeți funcțional, alții cu un nivel mediu de educație. Nu mi-au făcut impresia că ar fi pro-Rusia, deși unii dintre ei menționau “Pacea” în Ucraina – temă adeseori pomenită de Călin Georgescu și suveraniști. Nici nu mi-au făcut impresia că ar fi simpatizanți legionari sau ai extremei drepte.

Tudor mi-a spus chiar că scoaterea din cursă a lui Călin Georgescu poate deschide în cinci sau 10 ani poarta spre putere unui extremist de dreapta așa cum s-a întâmplat în Europa între cele două războaie mondiale.

Desigur că unele teme menționate de votanții lui Călin Georgescu cu care am stat de vorbă la Londra pot părea abordate greșit, altele exagerate, dar cauzele primare ale acestui vot de protest nu pot fi contestate. În ce măsură remediile propuse de Călin Georgescu și aliații săi de la partidele suveraniste/extrema dreaptă sunt viabile, asta e cu totul altă discuție, care pentru moment a fost contramandată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Sa vina acasă. Până vin o sa dam afară companiile străine care „ne fură resursele”. Și unde vor munci? In maxim 6 luni vor dori să facă cale întoarsă.

    • Și totuși asta nu înseamnă că multe dintre argumente nu sunt reale. De pilda, PSD nu face absolut nimic pentru orice alte categorii sociale în afara de pensionari, bugetari, speciali de tot felul , membrii de partid. La fel si PNL. Absolut nimic. Și atunci noi ceilalți + diaspora categorii care nu depindem de sistem ,cu cine votam ?

  2. ” nu pot din cauza ăstora care conduc România” – desigur. Daca ar putea combina de vreo 3000 euro pe luna , ar veni toti. Doar ipocrizie . Ce nu inteleg ei , e ca viseaza salarii de 3000-4000 euro , dar apoi sa plateasca case la 35000. Cu toate cele 3 facultati , e tot degeaba . Aia care muncesc pe acolo in constructii si poate ajung la 3000, produsul lor finit e la 500k euro , iar nu ar mai fi bine . Asa e cand stai mai prost cu matematica .

    • @shotgun – Asta cu trei facultati mi se pare un pic trasa de par. Mi-e greu sa cred ca munceste ca sofer avand in spate trei (3!) facultati. Chiar e greu de crezut. Deci ori facultatile alea sunt facute la bioterra, ori e o minciunica, asa, de imagine.

  3. Oh wow, inteleg ca le e dor si vor sa vina acasa, nu inteleg de ce sunt asa prosti totusi si inca mi se pare un cuvant mic „prosti” sunt cimpanzei in haine, adica dupa 10 ani petrecuti in Anglia inca sa nu stii engleza pe care o poti invata de pe net, nu vad vreo scuza aici cum ca statul nu a avut grija de educatia lor e pur si simplu lene la caput

  4. In mine , agricultura si la teava de apa, atat am inteles din programul lui. E drept ca, aidoma sustinatorilor lui, nu l-am citit.

  5. Pai si acum daca dupa alegeri avem tot pesede si penele la guvernare, ce-am rezolvat. mai bine sa iasa georgescu si facem schimb, se intorc ei si plecam noi.

  6. Se vor întoarce ca îngrijitori de cai la ferma sirianului trădător.

  7. daca iese tov georgescovici fac schimb casa langa Iasi, se vede Rep Moldova, si cu „putin” noroc, se va simti si intelepciunea ruseasca, cu casa in UE

  8. Ala cu 3 facultati de lucreaza ca sofer cred ca sunt facultati online de pe net unde platesti si iti ttimit diploma pe email…Nu inteleg ce naiba stau acolo de lucreaza necalificati, stau in ghetouri, costuri mari cand aici e criza de forta de munca

    • 3000 visati sunt mai mari decat 1500 munciti, platesc cateva sute pe cazare intr-o camera , dar aici vor sa se lumineze strada si sa zambeasca toti daca arunca 5 euro . Am vazut destule „VIP” veniti cu pretentii prin RO, si curgea rugina de pe BMW din 1998 toamna .

    • Pentru ca in RO, un terorist e pus sub control judiciar, justitia e o gluma, si restul si restul. Uite de-aia stau oamenii in gettouri dincolo, ca orice ar fi, poti sa respiri. In RO te sufoca pesedeul, liasav0nea si restul.

    • @puscaturule, ai dreptate, sunt multi scapati din foame, care dincolo si-au permis in sfarsit o ruginitura la care doar visau in RO.
      Ca o paranteza, cu cat am avut mai multi bani, cu atata masinile conduse au fost mai ieftine, mai economice, mai discrete. Si ca mine sunt multi.

  9. Asta e realitatea cruda. Am exportat drojdie. Care in ciuda a ceea ce sustine, nu se va intoarce, pentru ca nu da bine printre vecini sa ajungi la concluzia ca e mai bine totusi in tara. Altfel te vede lumea cand „esti plecat afara”. Astia sunt ceva care stau toata ziua pe tiktok pentru ca limba ii opreste sa socilizeze. Si pe tiktok mai ai avantajul ca nu e nimic de citit. Clipul si folosirea unui smartphone mascheaza faptul ca sunt analfabeti functionali, trist e ca se cred foarte inteligenti si cu un fin simt al perceptiei lucrurilor in profunzime. Sa nu mai zic ca majoritatea au „scoala vietii” si sunt si mandrii de asta

  10. Mai bine să nu revină. Să stea acolo, eventual să renunțe la cetățenia română, ca să nu ne nenorocească pe ăștia rămași în țară.

  11. Votantii lui Georgescu sa voteze USR daca vor sa mai vina acasa.

  12. Diaspora inconștientă. Faptul că suntem o țară membră a UE și primirea în spațiul Schengen e o MARE RUȘINE după vorbele: masonului, călărețului, maratonistului, judokanului, înotătorului, creștinului, yoghinului, soțului, trimisul, conferențiarului, doctorului, oengistului etc, Georgel Călinescu.
    Dacă vine cârmaciul Georgel mai există o piață a cursului valutar?
    Georgel suveranul zice că un euro valorează 2 lei, schimburile doar la BNR și nu aveți voie să scoateți valută din țară. Din conturile în lei ai dreptul doar la 10 MII de lei. Restul la plata datoriei. O țară suverană nu are datorii externe. NAȚIONALIZARE!
    Georgel: pământul e al tuturor! Excelent! Eu toamna iau mașina cu remorcă, fac plinul (Georgel, 1 leu benzina), și o iau pe tarlale la recoltat : varză,kapia,ceapă, conopidă, gogoșari, gogonele, vinete etc.
    E furt? Nu e furt, că facem ce vrem pe pământul nostru, al tuturor. Apă, hrană, energie GRATIS.
    A mai scris cineva: veniți voi, că plecăm noi!

  13. Nu pot din cauză că primesc interdicție să mai intre în țara de origine dacă ar face-o 😄

  14. Nu observă nimeni că la mai toate alegerile rezultatele din țară diferă radical de cele din diaspora? Iar cele din diaspora întorc practic rezultatul final al alegerilor. Oameni plecați din țară de 10, 15, 20 de ani și care eventual mai trec prin România câteva zile de sărbători și atunci întreabă „comme si dice la voi Coca Cola”, decid soarta românilor care trăiesc zi de zi în România și trebuie să îi suporte non stop pe politicienii aleși de diaspora. Propun să votăm și noi, de aici, din țară, președintele Franței, parlamentul Marii Britanii, primarul Romei. La urma urmei, și noi putem merge în vacanță o săptămână pe an în Italia

  15. Fiecare natie are conducatorii pe care ii merita.

    Atat s a putut.

    • Iar conducatorii isi pregatesc natia in asa fel incat sa fie alesi. Problema este cercul vicios. Trebuie intrerupt. De aceea avem alegatorii pe care-i avem.

    • Si sa fie realesi, in ciuda nerespectarii promisiunilor si lozincilor din campanii.

  16. Ma intreb ce au votat pana l-au gasit pe cg?
    Cum spunea cineva pe aici, votati USR tocmai pentru ca au fost scosi de la putere de PSD si PNL.
    Apoi, incercati si PNL ul cu Bolojan. A promis ca-si da demisia daca nu este lasat sa faca reforme. Cand va intoarceti in tara, treceti prin Oradea sa vedeti ce bun primar a fost. Este CV ul lui.

    Si nu mai va plangeti, (femei), plansul nu ajuta la nimic. Dorul este dor dar decizia de a ramane sau a sta este altceva.
    Nu cred ca se intoarce cineva din dor. Apar copii, care spre deosebire de parinti se integreaza acolo. Apar alte probleme.
    Georgescu v-a pacalit pe toti cu ajutor de loc dezinteresat de la rusi si de la clanuri – adica exact cei ce nu lasa tara sa fie necorupta.

  17. Tot articolul se rezuma la astea 2 fraze:

    1. Destui români de aici nu sunt integrați, abia leagă două vorbe în engleză deși trăiesc de mulți ani în UK, asta fiindcă sunt parte a unor ghetouri românești

    2. Am stat de vorbă cu unii votanți ai lui Călin Georgescu care erau clar analfabeți funcțional, alții cu un nivel mediu de educație.

    Cum sa stai 15 ani in UK si sa nu inveti engleza ? Plangi dupa trai decent ? Apuca-te de cursuri, fa o recalificare, informatia e oriunde in zilele noastre, trebuie doar sa vrei. Nici in Romania nu o sa ai salariu mare daca habar nu ai o limba straina. Dar hai sa fim suveranisti si nationalisti… Daca pleaca maine Renault si Ford din RO, tara e in faliment. O sa le dea cg degetul mijlociu, vise pe paine si iluzii.
    Romanului in schimb, trebuie sa i se dea.