G4Media.ro

Votul anticipat în SUA: Democrații sunt in avantaj, dar republicanii votează masiv…

Sursa Foto: Pexels.com

Votul anticipat în SUA: Democrații sunt in avantaj, dar republicanii votează masiv în statele cheie

Numărul democraților care au votat anticipat până acum în alegerile din Statele Unite este mai mare decât al republicanilor, indică datele oficiale, cu peste 9.2 milioane de democrați înregistrați exprimându-și deja opțiunile de vot, comparativ cu circa 8.5 milioane de republicani. Numărul republicanilor care au votat timpuriu în acest an este însă în creștere, în special în statele swing, după ce Donald Trump și-a încurajat susținătorii să voteze înainte de 5 noiembrie, data scrutinului.

Vot anticipat

Peste 51 de milioane de americani și-au exprimat deja opțiunile de vot de când a început votul anticipat la nivel național, înainte de alegerile de săptămâna viitoare din Statele Unite.

Potrivit datelor prezentate de Election Lab de la University of Florida, circa 51,35 de milioane de persoane au votat anticipat până acum în SUA, peste 26,85 milioane de americani votând personal, în timp ce alte 24,5 milioane de alegători au returnat un buletin de vot prin corespondență.

Peste 66,68 milioane de buletine de vot prin corespondență au fost solicitate de americani, potrivit Election Lab.

Newsweek a precizat că votul anticipat este disponibil într-o anumită formă în 47 de state americane și Districtul Columbia. Alabama și Mississippi sunt singurele state fără vot anticipat universal, unde alegătorii au nevoie de un motiv aprobat pentru a vota anticipat.

La alegerile din 2020, 70% dintre alegători au folosit metode alternative la votul în persoană în ziua alegerilor, o creștere importantă față de cele 40 de procente din 2016. Creșterea numărului de votanți cu anticipație a urmat extinderii temporare a opțiunilor de vot la care au recurs multe state în contextul pandemiei.

Astfel, la alegerile din urmă cu patru ani s-a înregistrat cea mai mare prezență la vot din ultimii 120 de ani – aproximativ două treimi din cei aproximativ 155 de milioane de americani care au votat în 2020 au făcut-o înainte de ziua alegerilor. În 2016, aproximativ 47 de milioane de americani au votat mai devreme de ziua alegerilor.

Anul acesta, entuziasmul pentru votul anticipat pare să fie încă mare, dar nu a atins nivelurile din urmă cu patru ani, au scris analiștii. Carolina de Nord și Georgia au raportat niveluri record de vot anticipat luna aceasta, cu 3,1 milioane și, respectiv, 3 milioane de persoane, care au votat devreme în cele două state swing. (Arizona, Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin completează lista statelor cruciale în acest an).

Pe fondul cursei prezidențiale strânse dintre vicepreședinta democrată Kamala Harris și fostul președinte republican Donald Trump, alegerile se vor reduce în cele din urmă la câți americani vot vota în perioada scursă de acum până la 5 noiembrie, a declarat Jon Parker, lector în Studii americane la Keele University din Marea Britanie.

“Aceste alegeri sunt foarte strânse și se vor reduce la prezența la vot, precum și la candidatul ai cărui alegători sunt cei mai implicați în ziua alegerilor,” a afirmat Parker.

Ce ne spun datele

În 2020, aproximativ 60% dintre democrați și 32% dintre republicani care și-au exprimat opțiunile au votat prin corespondență, potrivit unui studiu realizat de Election Data and Science Lab de la M.I.T.

Potrivit datelor strânse în acest an, tendințele de vot anticipat sugerează un avantaj pentru democrați, care votează în general mai devreme și prin corespondență mai des decât republicanii. Trackerul celor de la Florida University arată că mai mulți democrați au votat mai devreme până acum decât susținătorii Partidului Republican, cu peste 9,2 milioane de democrați înregistrați care și-au exprimat deja opțiunile de vot (39,4% din numărul total de voturi exprimate), comparativ cu 8,5 milioane de republicani (36,3%). Din totalul celor care au votat anticipat, 24,3% nu sunt înregistrați politic. În urmă cu patru ani, 30% dintre alegătorii timpurii au fost republicani.

De asemenea, unele date timpurii arată că numărul republicanilor care votează la începutul acestui an este în creștere, în special în statele swing, după ce Trump și-a încurajat susținătorii să voteze înainte de ziua alegerilor.

“Le spun tuturor să voteze mai devreme”, a spus Trump într-un podcast luna aceasta.

“Am încercat într-adevăr din partea Comitetului Național Republican și a echipei de campanie a lui Trump să transmitem mesajul că vrem să votați mai devreme,” a transmis copreședintele RNC, Lara Trump, suporterilor republicani.

De exemplu, în Pennsylvania, partidul a promis mai mult de 10 milioane de dolari pentru a-i convinge pe republicani să voteze prin corespondență.

Iar suporterii republicanii par să răspundă solicitărilor făcute de Trump și de liderii partidului. În Nevada, unde democrații se bazează de obicei pe votul anticipat pentru a contracara prezența la vot a republicanilor în ziua alegerilor, datele de la Election Lab arată că numărul republicanilor care au votat anticipat este mai mare cu 38.000 decât cel al democraților.

În Arizona, unde au fost deja exprimate peste 1,4 milioane de voturi, republicanii reprezintă 42% din aceste voturi, în timp ce democrații reprezintă 35%, potrivit datelor.

De asemenea, Carolina de Nord a arătat un decalaj mai mic, cu 34% dintre alegătorii timpurii înregistrați ca republicani și 33% ca democrați.

În timp ce Michigan, Georgia și Wisconsin nu urmăresc afilierea de partid pentru alegătorii timpurii, Pennsylvania raportează că 58% din cele peste 1,4 milioane de voturi anticipate sunt de la democrați, comparativ cu 31% de la republicani.

Newsweek a precizat că, deși republicanii văd o creștere a votului anticipat, nu este clar ce înseamnă acest lucru pentru alegeri. Datele despre votul anticipat arată doar dacă alegătorii sunt înregistrați la un partid, nu și pentru cine votează aceștia.

Creșterea cu 6% de până acum a participării republicane la votul anticipat “este destul de substanțială,” a spus profesorul de politică Seth McKee de la Oklahoma State University. Dar, a spus el, “nu există nicio modalitate de a analiza datele până când totul va fi terminat, dacă am observat într-adevăr o creștere a votului anticipat al republicanilor, care să ducă, în general, la un avantaj pentru ei.”

Casey Burgat, directorul programului de afaceri legislative la George Washington University, a spus că acceptarea de către republicani a votului anticipat nu este o coincidență.

“Am văzut în campaniile anterioare liderii republicani, în special pe Donald Trump, care le-au spus (suporterilor) să nu folosească acest lucru. Acest lucru este pasibil de fraudă. Republicanii nu cred în asta. Și am văzut că mulți dintre susținătorii săi urmăresc acel mesaj,” a spus Burgat. “Nu am mai văzut acel mesaj. Deci, Trump a fost fie convins, fie distras de la acel mesaj din 2020 că acesta (votul anticipat) nu mai este o amenințare pentru ei. Și, de fapt, dacă vrem să avem șanse de câștig, trebuie să adoptăm asta, mai ales în statele swing.”

Săptămâna trecută, Pew Research Center a raportat că doar 38% dintre susținătorii lui Trump sunt încrezători că buletinele de vot prin corespondență vor fi numărate așa cum intenționează alegătorii. Între timp, 85% dintre susținătorii vicepreședintei Kamala Harris și-au exprimat încrederea în buletinele de vot prin corespondență.

Burgat a spus că o acceptare mai mare a votului prin corespondență sau a votului anticipat ar putea fi benefice pentru participarea generală a alegătorilor.

“Devine pur și simplu ceea ce facem și asta este bun pentru ratele de prezență la vot,” a spus Burgat. “Este bine pentru participare. Îndepărtează multe dintre aceste bariere în calea votului doar în ziua alegerilor, în special pentru unele categorii de votanți, și asta este bine dacă îți pasă de participarea civică.”

Alte statistici

Election Lab a indicat că datele de înregistrare a votanților anticipat arată că majoritatea alegătorilor timpurii sunt femei și au peste 65 de ani, 41% dintre alegătorii timpurii la nivel național provin din grupul de peste 65 de ani și 54% sunt femei. În timp ce femeile sunt mai predispuse decât bărbații să voteze cu democrații, alegătorii în vârstă sunt din punct de vedere istoric mai mult republicani decât alegătorii mai tineri, ceea ce înseamnă că rezultatele se pot schimba pentru oricare dintre partide cu cât se apropie Election Day.

Președintele Joe Biden a obținut 55% din voturile alegătoarelor în 2020, în timp ce Hillary Clinton a câștigat votul femeilor cu 15 puncte în 2016.

Dintre statele swing care colectează date demografice, Michigan și Georgia au avut cel mai mare procent de femei alegători timpurii, 55% dintre alegătorii din fiecare stat identificându-se ca femei. Pennsylvania a avut cea mai mare proporție de alegători timpurii peste 65 de ani, cu 49% provenind din grupa de vârstă cea mai în vârstă. Carolina de Nord și Georgia au înregistrat mai mulți alegători din grupa de vârstă 41-65 de ani care au votat mai devreme decât cei peste 65 de ani.

Dar datele despre votul anticipat dezvăluie, de asemenea, că alegătorii de culoare votează devreme în număr mai mic decât în ​​anii precedenți, ceea ce ar putea sugera o prezență mai mică la vot în rândul acestei categorii demografice, lucru care ar putea dăuna democraților. Afro-americanii tind în mod normal să voteze cu stânga politică de peste ocean.

De exemplu, în Georgia, unde alegătorii de culoare reprezintă o treime din alegătorii eligibili, alegătorii negri non-hispanici reprezintă doar 26% din voturile prin corespondență și voturile anticipate exprimate până în acest moment. În 2020, afro-americanii au reprezentat 29 la sută din voturi până în acest moment al ciclului electoral, în timp ce, în 2022, au reprezentat 30 la sută dintre alegătorii timpurii la scrutinul intermediar.

Biden a devenit primul democrat după Bill Clinton care a câștigat statul, impunându-se în fața lui Trump acum patru ani cu aproximativ 11.000 de voturi. În comparație cu același moment din 2020, prezența la vot anticipat este aproximativ aceeași – în scădere cu doar 1%, potrivit datelor oferite de CNN.

CNN a citat date oferite de Edison Research și Catalist, care au arătat și ele că alegătorii timpurii de până acum sunt mai în vârstă, mai probabil să fie albi și mai probabil să fie republicani decât erau acum patru ani. Aceste tendințe se mențin și în general, acolo unde sunt disponibile date, în cele șapte state swing care vor decide alegerile.

În Michigan, unde au fost exprimate peste 1,9 milioane de voturi preelectorale, alegătorii albi au exprimat până acum 84% din buletinele pentru care Catalist are date, în timp ce alegătorii negri au exprimat 11%. Această defalcare este foarte similară cu ceea ce era în acest moment în 2020.

În funcție de sex, femeile reprezintă până acum 56% dintre alegătorii din Michigan, aceeași pondere ca în acest moment în ciclul electoral din 2020.

Și în Wisconsin, unde au fost exprimate 989.000 de voturi anticipate, 90% dintre alegătorii pentru care Catalist are date până în prezent sunt albi și 4% sunt negri, practic la fel ca în acest moment în 2020.

Ponderea bărbaților și femeilor a rămas aproximativ la fel ca acum patru ani în Badger State, la 44% pentru bărbați și 55% pentru femei.

În ceea ce privește modalitățile de vot, atât în Carolina de Nord, cât și în Georgia a devenit mai greu să votezi prin corespondență după 2020.

În Georgia, alegătorii care doresc să voteze prin corespondență trebuie să furnizeze acum un act de identificare suplimentar. Statul a redus, de asemenea, perioada în care alegătorii pot solicita și vota cu ajutorul buletinului de vot prin poștă și a redus numărul disponibil de cutii unde alegătorii își pot depune voturiule anticipate.

De asemenea, în Carolina de Nord, alegătorii au nevoie de două semnături din partea unor martori care să însoțească buletinele de vot prin corespondență, în timp ce în 2020 nu era nevoie decât de una. De asemenea, statul nu acceptă acum buletinele de vot prin corespondență care ajung după ziua alegerilor, chiar dacă sunt ștampilate înainte de închiderea urnelor.

În plus, Uraganul Helene a creat și el dureri de cap pentru alegătorii din acest stat, provocând daune semnificative și probleme de accesibilitate la 10 locuri de vot anticipat.

Cursă strânsă

În ceea ce privesc sondajele de opinie, democrata Harris și republicanul Trump sunt în prezent umăr la umăr în cursa pentru pentru Casa Albă. Astfel, ancheta New York Times/Sienna College publicată vinerea trecută, ultima înainte de scrutinul din 5 noiembrie, a arătat că avantajul pe care Kamala Harris îl avea în fața rivalului său republican în sondajele de opinie apărute în săptămânile de după intrarea ei în cursa prezidențială a dispărut acum aproape complet.

Potrivit rezultatelor sondajului, Harris și Trump sunt în prezent la egalitate cu 48% din opțiunile de vot. Ancheta a fost realizată între 20 și 23 octombrie, pe un eșantion de 2.516 alegători la nivel național.

Harris a condus cu 3 puncte în sondajul New York Times/Siena College anterior, realizat între 29 septembrie și 6 octombrie. Acel avans se afla în afara marjei de eroare a sondajului de plus sau minus 2,4 puncte.

De asemenea, un nou sondaj realizat de HarrisX și Forbes a indicat că fostul președinte Trump a luat un avans de 2 puncte în fața vicepreședintei Harris la nivel național.

Sondajul a constatat că Trump o conduce pe Harris, cu 51% la 49%. În același sondaj, realizat însă în septembrie, Harris se afla în fruntea republicanului cu 4 puncte.

Mulți alegători au declarat încă că încă își cântăresc opțiunile electorale și nu au decis care dintre candidați va primi votul lor. Astfel, 12 % dintre alegătorii probabili și 18 la sută dintre alegătorii înregistrați au afirmat că sunt nehotărâți cu privire la cine vor vota, conform Harris X/Forbes.

Trump s-a instalat în frunte lui Harris în media sondajelor oferite de agregatorul RealClearPolitics. Astfel, republicanul conducea marți cu 0,4% la nivel național: 48,5% la 48,1%.

De asemenea, Trump are un avantaj de 0,9% în statele cheie, cu 48,4% la 47,5% pentru Harris. Democrata se află în frunte doar în Michigan, în timp ce republicanul conduce în celelalte șase state swing.

Datele FiveThirtyEight arată și ele că Trump are un avans de 1,5 puncte în Georgia și un avans marginal în Arizona, Carolina de Nord, Pennsylvania și Nevada. Sondajul arată, de asemenea, că Harris este prima în Michigan, în timp ce cei doi candidați sunt la egalitate în Wisconsin.

În sfârșit, prognozele The Hill/Decision Desk arătau marți că Donald Trump are acum 54% șanse de a câștiga Casa Albă, cu doar 46% pentru Kamala Harris.

Niciunul dintre candidați nu este favorizat în mod clar în suficiente state pentru a asigura cele 270 de voturi electorale necesare, Trump fiind în prezent la 235 de voturi electorale și Harris la 226.

Fostul președinte republican deține un avans în șase din cele șase state cheie – Nevada, Arizona, Georgia, Pennsylvania, Carolina de Nord și Wisconsin -, în timp ce Harris are un ușor avantaj în Michigan. Mediile sondajelor din toate aceste șapte state au evoluat constant spre Trump în ultimele săptămâni, deși rămân suficient de apropiate pentru a se încadra în marjele de eroare tipice ale sondajului, a precizat The Hill.

Surse: Newsweek, Baltimore Sun, New York Times, CNN, Forbes, RealClearPolitics, The Hill, fivethirtyeight.com, ufl.edu. mit.edu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Si au inceput sa stearga comentariile. Da domnii mei, pacat ca toti stim ca dupa novac se trage apa